REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (25 ianuarie 2019)

De astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

Începînd de astăzi, 25 ianuarie, se dă startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Candidații pentru funcția de deputat își vor putea susține cauza în fața votanților pînă pe 24 februarie, ziua alegerilor. Ieri, 24 februarie, a fost ultima zi în care candidații și formațiunile politice au putut depune dosarele de candidatură la Comisia Electorală Centrală.

 

Copiii și elevii nu au mers vineri, 25 ianuarie, la școli și grădinițe

Școlile și grădinițele din țară nu au activat vineri, 25 ianuarie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Decizia a fost luată la ședința de lucru privind starea vremii, convocată joi seara de prim-ministrul Pavel Filip. „Riscăm să avem drumuri blocate, chiar dacă vor lucra drumarii toată noaptea. Nu este cazul să punem sub risc viața copiilor, pentru că acolo unde este polei, drumurile sînt foarte lunecoase. Și am avut multe accidente înregistrate din această cauză, de asta trebuie să anunțați toate instituțiile de învățămînt” a spus Pavel Filip.

 

CEC a aprobat modelul și textul buletinelor de vot pentru referendumul consultativ

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul și textul buletinelor de vot pentru referendumul consultativ din 24 februarie. Membrul Comisiei, Veaceslav Agrigoroae, a specificat că hîrtia buletinelor de vot va fi mată. „Pe un buletin de culoare galben-pal va fi imprimat textul: „Sînteți pentru reducerea numărului deputaților din parlament de la 101 la 61? Pe un alt buletin de culoare bej va fi imprimat textul: „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”, a spus Agrigoroae.

 

Au fost înregistrați candidații electorali din partea a încă două formațiuni politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat candidații electorali în circumscripția națională din partea Partidului Național Liberal și a Partidului Politic „Voința Poporului”. CEC a înregistrat anterior candidații electorali din partea mai multor formațiuni politice. Este vorba de: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din R. Moldova, blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul „ȘOR”, Partidului Nostru și „Mișcarea Populară Antimafie".

 

Moldova a ocupat primul loc printre țările CSI în „Topul țărilor bune”

R. Moldova a ocupat locul 27 în „Topul țărilor bune” și este prima la acest capitol printre țările CSI. Moldova este urmată în top de Slovacia. Statele vecine România și Ucraina au obținut pozițiile 29 și respectiv 75. Țara noastră a depășit state precum Federația Rusă, care s-a clasat pe poziția 41, Grecia (42), Turcia (57) și China (59). Scopul topului The Good Country Index este de a determina în ce măsură fiecare stat contribuie la bunăstarea comună a umanității. Clasamentul a fost elaborat în baza datelor furnizate de mai multe organizații internaționale, printre care ONU, UNICEF, FMI ș.a. Primul loc în clasamentul care include 153 de state revine Finlandei.

 

Circulația transportului de mare tonaj a fost sistată pe două trasee

Precipitațiile sub formă de ploaie și lapoviță au determinat autoritățile să sisteze circulația transportului de mare tonaj pe două trasee de drum: Cantemir – Comrat și Anenii Noi – Palanca. Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare (INP), din cauza temperaturilor scăzute pe carosabil se formează polei, devene lunecos și se circula cu dificultate.

 

Ambasadorul F. Ruse la Chișinău a fost convocat la Ministerul de Externe

Ambasadorul Federației Rusela Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu știrile privind deschiderea la Moscova a unei reprezentanțe a Transnistriei. Ambasadorul a informat Ministerul că este vorba despre o organizație non-profit, care va presta servicii de asistență juridică locuitorilor din regiunea transnistreană. În conformitate cu legislația rusă, organizația a fost înregistrată la Ministerul Justiției. Ministerul de externe și-a exprimat îngrijorarea după ce liderii din regiunea separatistă transnistreană au descris noua structură drept „reprezentanță diplomatică”.

 

S.A. „Tutun-CTC” a fost privatizată

Peste 90 la sută din acțiunile statului la S.A. „Tutun-CTC” au fost privatizate de Î.C.S. „Le Bridge Corporation Limited” S.R.L., la prețul total de 167,7 mln de lei. Contractul de vînzare-cumpărare a fost încheiat la 11 ianuarie curent. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice (APP). Pe lîngă suma de peste 167 mln de lei care a ajuns în bugetul de stat, cumpărătorul acțiunilor a achitat și alte taxe și impozite stabilite de legislație.

 

„Transgaz” și BEI au semnat contractul de finanțare pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chișinău

Compania românească „Transgaz” și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, la Luxemburg, contractul de finanțare pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chișinău, în valoare de 38 de milioane de euro. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, implementarea proiectului presupune construirea unei conducte de transport al gazelor naturale Ungheni-Chișinău și a trei stații de predare a gazelor naturale, două în Chișinău și una în localitatea Semeni, Ungheni. Totodată, va fi dotat centrul de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu Secretarul argentinian pentru relaţii economice internaţionale

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, a avut, la Davos o întrevedere cu Secretarul pentru relaţii economice internaţionale al Republicii Argentina, Horacio Reyser Travers, în cadrul căreia au discutat despre posibilităţile amplificării relaţiilor comercial-economice dintre cele două state, precum și inițierea procedurii de deschidere a Ambasadei R. Moldova la Buenos Aires. În cursul discuţiei, şeful diplomaţiei moldoveneşti a evaluat cadrul actual de cooperare dintre R. Moldova şi Argentina, punctînd potenţialul relaţiilor bilaterale în agricultură şi domeniul vitivinicol.