REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 iunie 2022)

Statele Uniunii Europene și-au arătat dorința ca R. Moldova să se alăture familiei UE, a declarat președintele Maia Sandu

Statele Uniunii Europene și-au arătat dorința ca Republica Moldova să se alăture familiei UE, acolo unde vom avea mai multă siguranță și vom putea conta pe susținerea țărilor și instituțiilor europene. Declarația a fost făcută astăzi de către șeful statului, Maia Sandu, ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Moldovei statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. Oficialul a subliniat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. „E un obiectiv spre care am mers mulți ani și l-au susținut majoritatea cetățenilor, de aceea decizia Consiliului European este meritul cetățenilor noștri, care își doresc un stat de drept, unde democrația va sta în capul mesei. Acest eveniment nu schimbă lucrurile din țara noastră peste noapte, dar oferă un sprijin mai mare pentru a crea oportunități de dezvoltare pentru întreprinzători și pentru a schimba viața cetățenilor spre bine. Ne confruntăm cu o criză majoră și trecem printr-o perioadă complicată din cauza războiului din Ucraina. Totuși, căutăm soluții pentru a ajuta oamenii prin oferirea suportului financiar din partea Guvernului”, a remarcat Maia Sandu. Președintele țării a menționat că, după obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la UE, țara noastră urmează să înfăptuiască un șir de reforme în domeniul justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea actului de guvernare și asigurarea mediului concurențial.

 

Șefa statului a apreciat drept istorică decizia privind oferirea R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderare la UE

Pornim pe drumul spre Uniunea Europeană, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Declarația a fost făcută în seara zilei de ieri de șeful statului, Maia Sandu, după ce Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Oficialul a calificat evenimentul drept “zi istorică pentru Moldova”. “Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care sîntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun”, a spus Maia Sandu.

 

Un operator low cost va relua cursele aeriene din şi spre Chişinău

Compania Wizz Air a anunțat că va redeschide din luna septembrie baza din Chișinău şi vor fi reluate 16 curse din și spre capitala Republicii Moldova. Operatorul low cost a anunțat astăzi reluarea celor 16 curse operate din și spre Chișinău, precum și majorarea frecvențelor de zbor la trei rute deja operate - spre Bologna, Bergamo și London Luton.

 

BERD va oferi un împrumut de 300 mln de euro pentru sporirea securității energetice

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va oferi Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro, pentru sporirea securității energetice, prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze pentru complementarea celor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Împrumutul, acordat în contextul „Cadrului de reziliență și mijloace de trai al BERD”, cu un buget total de două miliarde de euro, destinat sprijinirii Ucrainei și țărilor din vecinătate afectate de criza de securitate din regiune, va fi împărțit în două tranșe: tranșa de urgență de 200 de milioane de euro va fi utilizată, la necesitate, pentru a spori reziliența ţării în cazul unor posibile limitări/întreruperi a aprovizionării cu gaze naturale; 100 de milioane de euro vor putea fi utilizați pentru a crea o rezervă strategică de gaze natural.

 

Va fi relansată circulaţia pe calea ferată Berezino-Basarabeasca

Cursa de trenuri pentru transportul mărfurilor pe tronsonul de cale ferată Berezino (Ucraina)-Basarabeasca (Republica Moldova) va fi redeschisă din toamna acestui an, potrivit Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat de către vicepremierul Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov.

 

Tariful pentru o călătorie cu maxi-taxi în capitală va fi de 6 lei

Tariful pentru o călătorie cu maxi-taxi în capitală va fi de 6 lei, începînd cu 1 iulie curent. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache. Potrivit lui Mihalache, tariful de 6 lei va fi valabil în raza orașului Chișinău, iar pentru deplasarea în afara acestuia se va achita suplimentar. „În timpul deplasării ce depășește hotarele orașului Chișinău se va aplica un tarif de 0.4 lei pentru fiecare km parcurs, dar nu mai mult de 12 lei pe întreg teritoriul municipiului Chișinău”, a spus Mihalache.

 

Băuturile alcoolice energizante vor fi interzise

Produsele alcoolice energizante vor fi interzise. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Legislativ. Conform proiectului de lege, ”băutura alcoolică energizantă” reprezintă producția alcoolică destinată consumului uman la fabricarea căreia în calitate de materie primă este utilizată cofeina sau alte substanțe tonifiante. De asemenea, va fi interzisă fabricarea dar și importul acestor băuturi.

 

Mai multe localități din sudul țării vor avea acces la servicii de alimentare cu apă

Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” a fost ratificat de către Parlament. În baza acordului, Republica Moldova va primi un grant în valoare de 1,55 milioane de euro și va contracta un credit de stat extern în valoare de 44,1 milioane de euro.

 

Primul vehicul electric fabricat în Moldova, drone și roboți au fost prezentate la Expoziția „Tekwill Expo Day”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Expoziția „Tekwill Expo Day”, inaugurată la Chișinău. Printre inovațiile expuse se numără primul vehicul electric fabricat în Moldova, un automobil electric controlat de la smartphone, un braț robotic ce mișcă obiectele, drone și roboți, pagini web create pentru micii întreprinzători. Potrivit șefei statului, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, pe parcursul mai multor ani, proiectele Tekwill au cultivat spiritul creativ al tinerilor noștri, iar azi putem vedea rodul muncii lor.

 

Memorandumul R. Moldova cu Programul Alimentar Mondial a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și Legea pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Programul Alimentar Mondial au fost publicate astăzi în Montorul Oficial. Documentul stabilește principalele angajamente ale activității PAM: importul și livrarea de produse alimentare, furnizarea directă de mijloace bănești atît refugiaților din Ucraina, cît și familiilor gazdă din Moldova, coordonarea aspectelor logistice ce țin de depozitarea și transportarea ajutoarelor umanitare spre primării.

 

Ofițerii CNA au descins la Primăria orașului Codru

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat în această dimineață acțiuni de urmărire penală într-un dosar de trafic de influență, în care sînt vizați mai mulți funcționari ai Primăriei Codru și agenți economici. Potrivit purtătorului de cuvînt al CNA, Angela Starinschi, au avut loc concomitent 35 de percheziții. Este vorba despre eliberarea de acte permisive pentru diferite construcții contra unor remunerări ilicite.

 

Va fi organizat Festivalul Pomușoarelor și a Mierii de Albine

Producători locali de produse apicole și pomușoare se vor întruni pe 25-26 iunie 2022 la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Festivalul este organizat de AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, AO „Pomușoarele Moldovei” și Asociația DEMETRA în parteneriat cu Pretura sectorului Ciocana și cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

 

Luptătorii moldoveni au obţinut patru medalii la turneul de la Roma

Luptătorii de stil greco-roman au cucerit patru medalii la turneul internațional Ranking Series ”Matteo Pellicone”, care se desfășoară la Roma, a anunţat astăzi Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). Astfel, Mihail Bradu (82 kg) a cucerit medalia de aur, Victor Ciobanu (63 kg) a obținut argintul, iar Valentin Petic (72 kg) și Daniel Cataraga (82 kg) – au luat bronzul.

 

Patru bărbați vor ajunge pe banca acuzaților după ce au jefuit o ucraineancă

Procuratura a anunțat astăzi că a trimis în judecată patru bărbați, care în martie curent au comis un atac tîlhăresc asupra unui cetățean din Ucraina, pe care l-au lăsat fără geanta în care erau peste opt milioane de lei (circa 395 de mii de euro). Potrivit PCCOCS, infracțiunea s-a produs la intersecția șoselei cu drumul de acces spre Căpriana, Strășeni. Inculpații au vîrsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, iar doi dintre aceștia au antecedente penale. Dacă vor fi găsiți vinovați, bărbații riscă închisoare pentru un termen de la 12 la 15 ani.

 

Codul galben de pericol terorist în regiunea transnistreană a fost prelungit

Autorităţile autoproclamatei rmn au prelungit Codul galben de pericol terorist pînă la 8 iulie 2022. Potrivit unui ordin al pretinsului lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, pericolul terorist în stînga Nistrului va fi monitorizat încă pentru o perioadă de 15 zile. Avertizarea de pericol terorist a fost lansată în stînga Nistrului la începutul lunii mai, cînd în regiune s-au produs mai multe serii de împuşcături de către persoane neidentificate.

 

Leul a slăbit puțin în raport cu dolarul, dar a crescut și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 2,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană 0,33 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 24 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2429 lei pentru un dolar (+2,44 bani) și 20,2146 lei pentru un euro (-0,33 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2185 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2179 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 24 iunie, constituie: 0,6515 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0856 lei pentru 1 leu românesc și 0,3568 lei pentru 1 rublă rusească.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37