REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 iulie 2020)

Starea de urgență în sănătate ar putea fi prelungită

Starea de urgenţă în sănătate ar putea fi prelungită şi după 1 august 2020. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu la o emisiune TV. Șeful cabinetului de miniștri a specificat că o decizie cu privire la starea de urgență în sănătate va fi luată vineri, 24 iulie, de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică. El a adăugat că din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19, grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august, însă acest lucru s-ar putea întîmpla din 1 septembrie.

 

Chișinăul propune Tiraspolului desfășurarea unei ședințe în formatul 1+1

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Cristina Lesnic a menționat despre disponibilitatea de a avea o întrevedere la nivelul reprezentanților politici, formatul de negocieri 1+1, în cadrul căreia urmează să fie discutate subiectele din Pachet Berlin plus, precum și alte subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. Cristina Lesnic a subliniat că Chișinăul a transmis o scrisoare în adresa Tiraspolului pentru desfășurarea ședinței în data de 30 iulie 2020 în formatul reprezentanților politici în problematica transnistreană.

 

Circa 70 la sută din persoanele infectate cu COVID-19 au fost vindecate

În ţară s-au înregistrat pînă în prezent 22105 cazuri de infectare cu COVID-19, 70 la sută din persoanele infectate deja s-au vindecat. Anunțul a fost făcut vineri de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit datelor prezentate de șeful de la ANSP, Nicolae Furtună, în ultimele trei săptămîni, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus s-a stabilizat, după ce mai multe săptămîni la rînd a fost în creștere. În prezent, în stare gravă sînt 400 de pacienți, iar 719 persoane, printre care și 29 de lucrători medicali, au pierdut lupta cu virusul. Cel mai des suferă de COVID-19 femeile, iar cel mai afectat este mediul urban.

 

Primăria Chișinău a lansat public concursul pentru achiziționarea a 100 de autobuze

Primăria municipiului Chișinău a lansat public concursul pentru achiziționarea a 100 de autobuze. Anunțul despre licitație a fost publicat pe platforma „achiziții.md” și, în premieră, a fost publicat pentru cinci zile în jurnalul oficial de achiziții al Uniunii Europene. Primăria Chișinău este prima instituție publică din Republica Moldova care a publicat un anunț privind desfășurarea concursului public pentru achiziții de mare valoare, în jurnalul oficial al Uniunii Europene. Ofertele pentru concurs pot fi depuse pînă la data de 10 septembrie 2020.

 

Un incendiu a izbucnit în capitală

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 23 iulie în capitală. Potrivit datelor IGSU, de foc a fost cuprins polistirenul între blocurile unei construcții nefinisate cu 12 etaje. La fața locului au fost îndreptate 4 autospeciale de intervenție. Datorită intervenției operative a salvatorilor, focul nu a obținut răspîndire fiind salvate blocurile construcției. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit, iar flăcările au afectat căptușeala de polistiren între blocuri. 

 

Șase ofițeri CNA, infectați cu COVID-19

Centrul Național Anticorupție activează în regim special după ce șase ofițeri anticorupție au fost infectați cu COVID-19.Este vorba despre ofițeri operativi și de urmărire penală.De la începutul pandemiei, 9 ofițeri ai CNA au fost confirmați pozitiv, au urmat tratament, iar în prezent se află la serviciu.

 

Banca Naţională va dedica medicilor o monedă de argint

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis emiterea unei monede comemorative dedicate lucrătorilor din domeniul sănătății cu denumirea „Medicul meu – eroul meu” și invită cetățenii să propună concepte pentru elaborarea design-ului acesteia, pînă la data de 15 august. Conceptele de design vor fi examinate de către o comisie creată de BNM, care își rezervă dreptul de a le utiliza la elaborarea design-ului final.

 

Două persoane au fost rănite după ce un automobil s-a ciocnit într-un pilon

Două persoane au fost traumatizate după ce un automobil s-a tamponat într-un pilon. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de vineri în centrul capitalei. Potrivit IGSU, un automobil s-a tamponat într-un pilon. În urma impactului, pasagerul a primit un traumatism la braţ şi s-a ales cu diverse leziuni corporale, iar conducătorul auto un bărbat în vîrstă de 25 de ani era inconştient. Ambele persoane au rămas blocate în autoturism. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și pompieri, care au deblocat persoanele. Victimele au fost preluate de către Serviciul asistență medicală urgentă și transportate la Institutul de medicină urgentă din capitală.

 

Un bărbat a fost salvat de la înec după ce a căzut din barcă

Un bărbat în vîrstă de 51 de ani a fost salvat de la înec după ce a căzut din barcă și a nimerit în plasele întinse pentru pescuit. Bărbatul se afla la pescuit într-o barcă pe lacul din apropierea localității Dănceni, raionul Ialoveni. Din imprudență acesta a căzut din barcă și a rămas prins în plasă fără a reuși să iasă din ea. Apropiații care erau cu el au alertat serviciul de urgență pentru a-i salva viața. În cel mai scurt timp bărbatul a fost salvat de o echipă a IGSU. Conform statisticilor IGSU, de la începutul anului curent, 177 persoane au fost salvate de la înec.

 

CEC a constituit circumscripțiile electorale pentru alegerile locale noi

Comisia Electorală Centrală a constituit circumscripțiile electorale de nivelul întîi pentru desfășurarea alegerilor locale noi din data de 6 septembrie 2020 pentru funcția de primar al comunei Tîrnova, raionul Dondușeni și satului Nucăreni, raionul Telenești. Vacanța funcției de primar a survenit ca urmare a demisiilor depuse, acestea fiind motivate prin alegerea în calitate de președinți ai raioanelor Dondușeni și, respectiv, Telenești.

 

Guvernul va aloca cca 5,5 mln de lei pentru susţinerea localităţilor care au suferit în urma calamităţilor

Monitorul Oficial de vineri, 24 iulie, a publicat decizia Guvernului de a aloca circa 5,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale autorităților administrației publice locale. Banii vor fi direcţionaţi Consiliilor săteşti Hansca, Pojăreni, Costeşti, Ţipala, Horeşti, Chiştelniţa, Leuşeni, Cetireni, precum şi Consiliului raional Basarabeasca. În lunile iunie-iulie, în mai multe zone din ţară au avut loc ploi torenţiale, însoţite de vînt puternic şi grindină care au prejudiciat locuinţe şi terenuri agricole din mai multe sate şi oraşe din Republica Moldova.