REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 aprilie 2022)
Creștinii ortodocși prăznuiesc Vinerea Mare
Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră. Sfînta și Marea Vineri este ziua în care a fost răstignit și a murit Mîntuitorul. Zi aliturgică (nu se slujește Sfînta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesîngeroasă a lui Hristos, în chipul pîinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. Iisus Hristos a fost răstignit sub Ponțiu Pilat și Irod Tetrarhul, iar suferința Sa a fost model de jertfă pentru toți martirii creștini care mărturisesc că nu există experiență a împărăției lui Dumnezeu fără Cruce, fără jertfă. În Sfînta Vineri are loc în Biserica Ortodoxă denia ce cuprinde rînduiala Prohodului Domnului, slujba de înmormîntare a Mîntuitorului Iisus Hristos. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii care simbolizează ducerea către mormînt a Mîntuitorului.
Starea de Urgență a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență, instituită prin Hotărîrea Parlamentului, a fost prelungită cu 60 de zile, începînd cu data de 25 aprilie. Hotărîrea a fost adoptată ieri seara cu votul a 55 de deputați. Solicitarea de prelungire a stării de urgență a fost prezentată în plen de premierul Natalia Gavrilița. Aceasta a precizat că adoptarea acestei hotărîri a fost necesară, pentru ca Executivul să aibă în continuare pîrghii și instrumente care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente.
Elevii pleacă în vacanța de Paști
Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale pleacă de astăzi în vacanța de Paști. Aceasta va dura zece zile, copiii urmînd să revină la ore marți, 3 mai. Următoarea vacanță pentru elevi este cea de vară, care va începe la 31 mai, după încheierea anului de studii. Ulterior, elevii din clasele a IX-a și a XII-a vor trebui să susțină examene de absolvire a gimnaziului și liceului. În instituțiile de învățămînt din țară învață peste trei sute de mii de elevi.
R. Moldova transmite chestionarul de aderare la UE
Republica Moldova transmite azi chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. La eveniment a participat conducerea țării și ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE la 11 aprilie. Chestionarul reprezentă radiografia situației Republicii Moldova la momentul actual, aratînd cît sîntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, va indica unde autoritățile trebuie să depună eforturi suplimentare.
COVID-19: Au fost înregistrate 122 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 2 711 de teste, fiind confirmate 122 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, unul este asociat cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 516 986 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, trei sînt lucrători medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 205 persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 43 de pacienți, dintre care șase supuși ventilării mecanice. Alte 134 de persoane au fost vindecate. În total, 504 142 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
În închisori ar putea fi create comunități terapeutice
În penitenciarele din țară ar putea fi implementate măsuri pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri. Pentru aceasta, în cadrul ședinței plenare de ieri, deputații au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege, care prevede completarea Codului de executare cu un articol ce va reglementa expres posibilitatea de a organiza comunități terapeutice în instituțiile penitenciare. Potrivit proiectului, comunitățile terapeutice din penitenciare reprezintă un spațiu delimitat fizic în incinta instituției, în care beneficiarilor le va fi aplicat un complex de metode pentru tratarea dependenței de substanțe narcotice.
S-a desfășurat ședința Comisiei Unificate de Control
Delegația R. Moldova s-a deplasat ieri la Bender unde s-a desfășurat ședința săptămînală a Comisiei Unificate de Control. Incidentul legat de stoparea abuzivă a membrilor delegației moldovenești care a avut loc cu o săptămînă mai devreme la postul ilegal controlat de Tiraspol a constituit subiectul central discutat în cadrul dezbaterilor pe marginea raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru 13-19 aprilie 2022. Acțiunile provocatoare ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților Chișinăului și modul în care au reacționat mecanismele misiunii de pacificare au fost reflectate într-o declarație a delegației R. Moldova.
O expoziție de păsări a fost inaugurată la un muzeu din Chișinău
La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală a fost vernisată o expoziție cu genericul „Frumuseți înaripate. Păsări decorative din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”. Directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că expoziția este prilejuită de Ziua Mondială a Pămîntului, marcată anual pe 22 aprilie. ”Este o zi care ne amintește despre valoarea patrimoniului natural al planetei și necesitatea protejării acestuia”, a specificat Petru Vicol.
Guvernul susține ÎMM să se adapteze economiei verzi
Guvernul sprijină companiile să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Astfel, 38 de întreprinderi au fost selectate pentru a accesa granturi de pînă la 200 mii lei din partea statului, care constituie pînă la 70% din suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor, O decizie în acest sens, a fost luată de membrii Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM, gestionat de ODIMM.
A fost lansată o campanie de informare a fenomenului de pungășie în transportul public
Autoritățile publice locale din capitală și Poliția au lansat o campanie de sensibilizare și informare a opiniei publice cu genericul „Alege siguranța, hoții nu își schimbă meseria!". Municipalitatea Chișinău și Poliția îndeamnă locuitorii capitalei să fie vigilenți în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul amplificării furturilor de buzunare în transportul public.
Automobilul de lux al unui șef de secție al Institutului Oncologic a fost sechestrat
Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a preluat în administrare automobilul care aparține unui șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, după ce procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe acesta. Potrivit CNA, mașina de model BMW, estimată la 445 de mii de lei, a fost ridicată în cadrul cauzei penale pornite pentru fapte de corupere, în care medicul este învinuit că ar fi pretins și primit de la fiica unei paciente 50 000 de lei pentru a grăbi spitalizarea mamei sale.