REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (21 mai 2021)

Anastasia Nichita a cucerit titlul european Under 23

Luptătoarea Anastasia Nichita a cîștigat pentru a doua oară titlul european Under 23, după cel cucerit în 2019. Eleva lui Tudor Cîrlan le-a învins în categoria de greutate 59 kg pe Anna Fabian (Serbia), Anne Beatrice Nuernberger (Germania), Solomiia Vynnyk (Ucraina) și Tamara Dollak (Ungaria). Anastasia Nichita este calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care vor începe pe 23 iulie. În finala Europenelor U-23 de la Skopje va evolua și Irina Rîngaci.

 

Reprezentanta R. Moldova s-a calificat în finala Concursului Eurovision

Interpreta Natalia Gordienko s-a calificat ieri seara în marea finală a celei de-a 65-a ediții a Concursului Internațional de Muzică Eurovision, care se va desfășura pe 22 mai la Rotterdam, Olanda. Reprezentanta țării noastre a interpretat piesa „Sugar” și a evoluat cu numărul 7, alături de participanți din 16 țări. Pe lîngă R. Moldova, s-au calificat și artiștii din Albania, Serbia, Bulgaria, Portugalia, Islanda, San Marino, Elveția, Grecia și Finlanda.

 

R. Moldova a recepționat 50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech

R. Moldova a recepționat ieri 50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Totodată, astăzi, 21 mai, urmează să ajungă în țară alte 50.310 doze de vaccin Pfizer-BioNTech, astfel în total, fiind vorba de 100.620 doze. Potrivit Ministerului sănătății, livrările pe platforma COVAX vor continua în zilele următoare cu 45.600 de doze de vaccin Astra Zeneca, care vor fi expediate pe 24 mai. Vaccinurile vor fi păstrate în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional tuturor Centrelor de vaccinare din țară.

 

Grădinițele din municipiul Chișinău vor avea un meniu alimentar unic

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău a desfășurat discuții publice privind aprobarea „Meniului - Model unic” pentru copii din instituțiile de educație timpurie cu regim de activitate prelungit. Membrii unui grup de lucru au elaborat noul concept privind implementarea meniului model unic. În componența grupului au fost incluși directori de grădinițe, asistenți medicali, reprezentanți ai DETS din sectoare, responsabili de monitorizarea alimentației copiilor, nutriționiști, tehnologi. Alimentația gratuită a copiilor/elevilor din instituțiile de învățămînt preșcolar, primar şi secundar din municipiul Chişinău este organizată în 167 de instituții de educație timpurie şi 128 de instituții de învăţămînt preșcolar.

 

Din 24 mai va fi reluat traficul prin toate punctele de trecere a frontierei

Începînd cu ziua de luni, 24 mai, ora 08:00, traficul prin toate punctele de trecere a frontierei de pe segmentul moldo-român și moldo-ucrainean va fi restabilit, atît pentru călători, cît și pentru transportul de mărfuri. Potrivit Serviciului Vamal, singurul punct de trecere a frontierei care va rămîne nefuncțional este Lipcani-Rădăuți Prut, din cauza că partea română nu reia, deocamdată, activitatea acestuia. Astfel, autoritățile R. Moldova se află în imposibilitate de a redeschide traficul prin punctul de trecere menționat.

 

Municipiul Bălți a primit troleibuze noi

Locuitorii din Bălți beneficiază de transport public ecologic datorită achiziției a aproximativ 11 troleibuze noi, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu pentru Europa de Est (E5P), la care contribuie Uniunea Europeană și statele membre. „UE își propune ca pînă în 2050, Europa să devină prima economie majoră din lume cu efect neutru asupra climei”, a declarat ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko. Totodată, grantul de un milion de euro, oferit suplimentar de către Guvernul Suediei municipiului Bălți, va transforma capitala de nord a țării în primul oraș din R. Moldova care va avea un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru următorii ani.

 

Au fost lansate Zilele Parlamentului R. Moldova

Zilele Parlamentului R. Moldova, consacrate celei de-a 30-a aniversări de la constituirea Legislativului, au fost lansate ieri seara. Scuarul Parlamentului este decorat cu iluminat festiv, iar în fața clădirii au fost instalate două cifre gigantice – ”30”, care semnifică perioada de activitate a Legislativului, pe care o vom marca la 23 mai 2021. Cu prilejul aniversarii, instituția legislativă va desfășura un șir de acțiuni în următoarea perioadă. În particular, la parterul clădirii este vernisată o expoziție care cuprinde 30 de fotografii din istoria parlamentarismului, o parte fiind dedicată Parlamentului Independenței.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 166 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.748 de teste, fiind confirmate 166 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.379 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 818 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 109 în stare extrem de gravă. Alte 293 de persoane au fost vindecate. În total, 245.803 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

România și R. Moldova vor avea competiții de fotbal comune pentru categoria de vîrstă 7-12 ani

Federațiile de Fotbal din România și R. Moldova planifică organizarea, din toamna anului 2021, unor competiții comune de fotbal pentru categoria de vîrstă 7-12 ani. Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat că a discutat cu șeful Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, despre unirea unor competiții de juniori. "Din toamna anului 2021, FRF și FMF planifică derularea unor competiții comune de copii și juniori. Astfel, la categoria de vîrstă 7-12 ani, se pregătește un concept nou de competiții la nivel de școli între România și Moldova”, a declarat Burleanu.

 

Trei maeștri fotografi moldoveni au fost titularizați de către Federația Internațională de Artă Fotografică

Maeștrii fotografi Iurie Foca și Vladimir Colos au primit titlul de artiști ai Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), iar președintele Uniunii Artiștilor Fotografi din Moldova, Anatol Poiată - titlul de excelență al aceleiași organizații. Președintele Uniunii Artiștilor Fotografi din Moldova, Anatol Poiată, a menționat că această titularizare este o recunoaștere a nivelului artiștilor fotografi din țara noastră. ”Titlul de artist al FIAP se acordă fotografilor, lucrările cărora au fost acceptate la cel puțin 15 saloane internaționale din opt țări diferite, iar titlul de excelență – pentru cei care au fost acceptați la saloane din peste 30 de țări”, a precizat Anatol Poiată.

 

Decizia privind indemnizațiile pentru urmașii personalului medical decedat de COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial

Decizia Cabinetului de miniștri de alocare, din fondurile de urgență ale Guvernului, a 2,2 milioane de lei pentru familiile personalului medical care a decedat în lupta cu virusul SARS-Cov-2 a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi. Conform hotărîrii, de indemnizații unice în valoare de o sută de mii de lei vor beneficia 22 de familii. Potrivit documentului, ajutorul financiar va fi acordat rudelor cadrelor medicale al căror deces a survenit după data de 17 martie 2020, din cauza complicațiilor de COVID-19. Suportul bănesc este scutit de impozitul pe venit și de plata contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

 

R. Moldova şi România au semnat un acord pentru construirea unor apeducte

R. Moldova și România au încheiat ieri un Acord interguvernamental privind reglementarea construirii unor apeducte. Pentru Guvernul de la Bucureşti, Acordul a fost semnat de Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, iar pentru Guvernul de la Chişinău, de Ghenadie Iurco, secretar de stat la Ministerul agriculturii. Acordul oferă cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România să construiască apeducte cu subtraversarea rîului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din R. Moldova.

 

R. Moldova va participa la Consiliul șefilor de guverne al CSI

O delegație a R. Moldova, condusă de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, va participa la reuniunea Consiliului șefilor de guverne al Comunității Statelor Independente (CSI), planificată pentru sfîrșitul lunii mai, la Minsk. O dispoziție în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi. Conform dispoziției, la reuniune, care se va desfășura în perioada 27-29 mai, premierul în exercițiu va fi însoțit de doi oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este vorba de un secretar de stat şi şeful Secției Europa de Est și Asia Centrală.

 

CEC a înregistrat primii șase concurenți electorali pentru anticipatele din 11 iulie 2021

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, primii șase concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Membrii CEC au înregistrat următoarele entități electorale: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (cu 102 candidați); Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” (cu 70 de candidați); Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic” (cu 101 candidați); Blocul electoral „RENATO USATÎI” (cu 103 candidați); Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (cu 102 candidați); Partidul Politic „Șor” (cu 101 candidați).