REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (20decembrie 2019)

Cei mai buni elevi ai anului 2019 au fost premiați la Gala Olimpicilor

Cei mai buni elevi ai anului 2019, care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale, au fost premiați la Gala Olimpicilor, 2019, organizată la Chișinău. În acest an, olimpicii din R. Moldova s-au întors acasă de la olimpiade și concursuri regionale și internaționale cu 49 de medalii și premii, cu șapte medalii mai mult decît anul trecut.

 

Vîrstnicii care nu au stagiul necesar de cotizare vor primi alocaţii mai mari

Cuantumul alocației sociale pentru persoanele vîrstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani și nu pot beneficia de pensia pentru limita de vîrstă va creşte. Un proiect de lege care stabilește acest lucru a fost adoptat vineri, 20 decembrie, de către deputaţi. Inițiativa legislativă aparţine unui grup de deputați ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova şi prevede şi majorarea cu 50 la sută a alocației pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit proiectului, vor beneficia de majorări ale cuantumului alocațiilor sociale de stat 8 910 de persoane vîrstnice și circa 12 178 de persoane cu dizabilități.

 

Alocațiile participanților la acțiunile de luptă vor crește

Alocațiile participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței țării și la războiul din Afganistan vor creşte etapizat în anul viitor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri, 20 decembrie, în lectură finală de către parlament. Iniţiativa aparţine deputaţilor democraţi şi prevede că alocațiile se vor majora de la 100 la 300 de lei lunar începînd cu anul 2020 și pînă la 500 de lei lunar – începînd cu 2021.

 

Mai multe autobuze implicate în transportul elevilor circulau cu defecţiuni

În perioada 2 - 15 decembrie poliţia a efectuat verificări la autovehiculele implicate în transportul de pasageri şi elevi. În urma acestora la unitățile de transport au fost depistate abateri de la normele tehnice fiind întocmite 71 de procese-verbale. Potrivit poliţiei, au fost supuse inspectării tehnice și legalității actelor 420 de unități de transport dintre care 11 autobuze școlare. Urmare a verificărilor, la unitățile de transport antrenate la transportarea călătorilor și elevilor au fost depistate 91 de contravenții cum ar fi: defecte tehnice la sistemul de frînare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, etc.

 

14 persoane au solicitat ambulanţa în ultimele două zile

Un număr de 14 persoane, printre care şi patru minori au solicitat ambulanţa în ultimele două zile după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe data de 18 decembrie, în raionul Cimișlia, patru persoane au fost spitalizate în urma intoxicării cu monoxid de carbon, o femeie de 70 de ani și trei minori. În aceeași zi, în raionul Nisporeni au fost înregistrate trei cazuri de intoxicare cu CO, fiind afectați doi adulți și un copil.

 

Un nou grup de 23 de producători agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P. și GRASP

Un nou grup de producători de fructe și struguri din R. Moldova au obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP, care confirmă cerințele de siguranță alimentară și responsabilitatea socială a companiilor agricole. Respectarea acestor standarde constituie o cerinţă obligatorie pentru fermierii orientați spre export în UE, alte piețe internaționale, sporind încrederea consumatorilor în inofensivitatea produselor moldovenești. Pentru implementarea și certificarea GLOBALG.A.P, cei 23 de producători agricoli din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană, au beneficiat de asistență tehnică din partea proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM).

 

Șeful statului l-a invitat pe Patriarhul Kirill într-o vizită în R. Moldova

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill. Șeful statului a comunicat într-o atmosferă caldă cu conducătorul Bisericii noastre, din care face parte Mitropolia Moldovei. Igor Dodon l-a felicitat pe Sanctitatea Sa cu ocazia sărbătorii Sfîntului Nicolae Făcător de Minuni și l-a invitat să efectueze o vizită pastorală în R. Moldova, la anul viitor. Totodată, Președintele țării l-a asigurat pe Patriarhul Kirill de faptul că poporul nostru va păstra și în continuare credința față de Biserica noastră.

 

Ministerul Sănătății va publica, la fiecare trei ani, un raport național privind calitatea apei potabile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va publica, o dată la trei ani, un raportul național privind calitatea apei potabile. Acest lucru este stabilit într-un proiect de lege aprobat de Parlament în lectură finală. Documentul mai prevede că fîntînile ce asigură apa potabilă în mediul rural vor fi supuse controalelor la fiecare trei ani, iar dacă analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consum și pentru irigații.

 

Judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală au fost eliberați din funcție

Ion Druță a fost eliberat din funcția de judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Totodată, Oleg Sternioală a rămas fără postul de judecător și cel de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. Proiectele au fost aprobate de Parlament. Ambii magistrați au fost eliberați din funcțiile deținute în baza cererilor de demisie depuse, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Un deputat și-a dat demisia

Tatiana Cunețchi și-a depus mandatul de deputat din cauza incompatibilității de funcții. Legislativul a luat act de demisia parlamentarului. Cererea de demisie a fost depusă după ce Tatiana Cunețchi a fost desemnată recent în funcția de director interimar al Agenției Servicii Publice. În aceste condiții, Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat. Acesta revine PSRM.

 

Leul se va deprecia față de euro

La sfîrșitul acestei săptămîni, leul moldovenesc se va deprecia față de moneda unică europeană, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa în următoarele trei zile 19 lei și 20 de bani. Dolarul american își va păstra prețul oficial de 17 lei și 25 de bani. Leul românesc se va scumpi cu un ban și va costa 4 lei și 02 bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit o cotație de 73 de bani, similară celei înregistrată ieri. Și valoarea rublei rusești va rămîne neschimbată, la nivel de 27 de bani.

 

R. Moldova și Italia au semnat primul Program executiv de colaborare culturală pentru anii 2020-2022

În cadrul vizitei la Roma, premierul Chicu a avut o întîlnire cu prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte. Premierii au discutat evoluția relațiilor bilaterale și oportunitățile de impulsionare a cooperării moldo-italiene. În prezența Prim-miniștrilor a fost semnat primul Program executiv de colaborare culturală între Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Italia pentru anii 2020-2022. Cadrul de colaborare va consolida schimburile bilaterale pe dimensiunile culturii, educației și va contribui la aprofundarea relațiilor de prietenie între cele două țări.

 

Mai multe curse aeriene vor fi operate cu întîrziere din cauza ceții

Mai multe curse aeriene au fost anulate, reținute sau redirecționate în dimineața zilei de vineri, 20 decembrie, din cauza ceții. Potrivit site-ului oficial al Aeroportului Internațional Chişinău, cursele dinspre Istanbul, Paris, Moscova și Veneția vor ateriza cu întîrziere la Chișinău. Alte două aeronave care urmau să sosească de la Bologna și București au fost redirecționate. Totodată, cursa spre București, programată pentru dimineața zilei de astăzi, a fost anulată, iar avionul spre Istanbul va decola de la Chișinău cu întîrziere.

 

Un sat din raionul Vulcăneşti se va înfrăţi cu un raion din Turcia

Satul Cişmichioi din raionul Vulcăneşti se va înfrăţi cu raionul Gölbaşı al municipalităţii Ankara. O înţelegere în acest sens a fost încheiată în Turcia, de către primarii celor două unităţi teritorial-administrative. Cei doi primari s-au întîlnit în cadrul forumului internaţional cu genericul “Femeile în administraţia publică locală”, desfăşurat în capitala Turciei, unde primarul de Cişmichioi, Sofia Jecova, a participat la invitaţia Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA). În cadrul acestei întruniri, primarii au decis să aprofundeze relaţiile de colaborare, pe diferite segmente – economic, social şi cultural.