REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 octombrie 2020)

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție telefonică cu omologul său rus

Prim-ministrul Ion Chicu a avut joi o discuție telefonică cu omologul său rus, Mihail Mișustin. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, în cadrul discuției, oficialii au apreciat caracterul ascendent al relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și Federația Rusă, menționînd că desfășurarea Forumului Economic moldo-rus a constituit o oportunitate pentru impulsionarea relațiilor comercial-economice și de parteneriat strategic dintre ambele state.

 

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie începe astăzi. Potrivit legislației în vigoare, în timpul campaniei, candidații pentru fotoliul de președinte pot face agitație electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întîlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare. Totodată, pretendenții la funcția de președinte nu pot folosi resursele administrative și nu pot utiliza în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, ori organizații internaționale.

 

Situația în Zona de Securitate a fost discutată de Comisia Unificată de Control

Situația în Zona de Securitate și funcționarea mecanismelor de pacificare au fost în atenția Comisiei Unificate de Control care s-a convocat la Bender în data de 1 octombrie. Delegația R. Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu opunerea reprezentanților regiunii transnistrene de a iniția discuții și a lua decizii pe marginea unui subiect mai vechi ce se referă la instalarea ilegală în Zona de Securitate a așa-numitor „grăniceri”. Problema se încearcă a fi inclusă pe ordinea de zi încă din iulie 2019, la propunerea delegației Federației Ruse.

 

Partenerii de dezvoltare susţin regiunile ţării în lupta cu COVID-19

Marea Britanie a susținut răspunsul de urgență la criza COVID-19 pe ambele maluri ale rîului Nistru, printr-o contribuție de 160 mii de lire sterline, oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Organizația Mondială a Sănătății și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului sînt parteneri în derularea acestei initiative. O sută de pulsoximetre, pentru a determina nivelul de oxigen în sînge al bolnavilor, vor fi oferite unităților de terapie intensivă din cadrul instituțiilor medico-sanitare care tratează pacienți cu COVID-19. De asemenea, instituțiile medicale vor primi halate și salopete de unică folosință, soluții de igienizare și dezinfectare și termometre fără contact infraroșu.

 

Șapte angajați ai INSP vor ajunge pe banca acuzaților pentru corupere pasivă

Șapte ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP /INSP/ au fost recunoscuți în calitate de bănuiți de comiterea coruperii pasive. Trei dintre ei sînt cercetați în libertate, iar patru au fost reținuți. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în intervalul lunilor august-septembrie 2020, oamenii legii ar fi pretins și primit de la mai mulți șoferi prinși băuți la volan sume cuprinse între 200 și 300 de euro pentru a nu-i documenta. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei șapte angajați ai INSP riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Medicii de la terapie intensivă se vor putea consulta cu colegii online

Specialiștii din cadrul secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medicale republicane, municipale și raionale vor coordona cazurile grave de infectare cu COVID-19 prin intermediul unei platformei online de ghidaj. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, noul mecanism va permite comunicarea, inclusiv transmiterea și preluarea datelor, imaginilor și datelor video, între secțiile de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă cu alte secții de terapie intensivă din spitalele raionale municipale și republicane.

 

Peste 7.000 de cetățeni au părăsit R. Moldova în ultimile 24 de ore

Potrivit informației oferite de către Poliția de Frontieră, în ultimele 24 de ore 5.924 de cetățeni au revenit în R. Moldova, iar 7.084 de persoane au părăsit țara. Din numărul celor reveniți în țară, 3.303 de cetățeni au traversat frontiera moldo-română, 1.326 treceri la frontiera cu Ucraina și 1.295 treceri aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

 

Sistemul termoelectric din Chișinău va fi eficientizat în cadrul unui proiect susţinut de BIRD

R. Moldova a semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) Acordul de Împrumut privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, în valoare de 92 milioane de euro. Proiectul prevede optimizarea procesului de generare a energiei termice și electrice, contribuind astfel, la îmbunătățirea productivității și securității aprovizionării cu energie electrică și termică a consumatorilor din municipiul Chișinău.

 

A intrat în vigoare un Regulament în domeniul achiziţiilor publice

Monitorul Oficial de vineri, 2 octombrie, a publicat hotărîrea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordul-cadru ca modalitate specială de atribuire a contractelor de achiziții publice. Totodată, Executivul a abrogat o decizie a sa în acest sens din 2012. Regulamentul stabilește modul de realizare a achizițiilor publice de bunuri, lucrări și servicii prin aplicarea acordului-cadru.

 

SA „Moldovagaz" a demarat, în premieră, înmagazinarea gazelor în Ucraina

Societatea pe Acţiuni „Moldovagaz” a început, în premieră, înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina prin intermediul tronsonului transbalcanic. Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, zilnic se vor transporta de la 1,5 pînă la trei milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stocarea acestora în depozitele subterane, cu scopul să fie consumate în perioadă rece a anului. Per total, în lunile octombrie și noiembrie se preconizează să fie stocate cca 100 milioane de metri cubi de gaze.