REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 aprilie 2021)

În Republica Moldova au fost vaccinate anti-COVID 42.154 de persoane

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost administrate 42.154 de doze de vaccin și au fost înregistrate 870 de reacții adverse. Potrivit datelor prezentate de Ministerul sănătății, marea majoritatea a vaccinurilor administrate sînt AstraZeneca. Ieri, în capitală a fost inaugurat primul Centru Municipal de Vaccinare. Acesta este dislocat în incinta unei clădirii din strada Petru Rareș, transmisă în folosința de către Academia de Studii Economice din Moldova.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut, în dimineața zilei de astăzi, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasnețov. Diplomatul a informat președintele Parlamentului despre decizia autorităților Federației Ruse de a oferi R. Moldova un lot de 180 de mii de doze de vaccin anticoronavirus, cu titlu de asistență umanitară. De asemenea, Oleg Vasnețov a comunicat despre examinarea de către partea rusă a deciziei de a rezerva țării noastre o cantitate de 500 de mii de doze pentru achiziționare în cel mai scurt timp. Ambele hotărîri vin ca răspuns la solicitarea oficială adresată pe 26 februarie anul curent de către președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1515 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5988 de teste, fiind confirmate 1515 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 231 756 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 22 sînt lucrători medicali: medici - 6, asistenți medicali - 9, personal auxiliar - 7. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4103 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 320 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10411 persoane, iar 20 228 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Peste 100 de artiști plastici și-au expus lucrările în cadrul expoziției ”Salonul de primăvară”

Peste 100 artiști plastici și-au expus lucrările în cadrul expoziției de artă plastică contemporană ”Salonul de Primăvară”, care a fost inaugurată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din Chișinău. Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), Florina Breazu, a menționat că „Salonul de primăvară” face parte din seria de expoziții de bază incluse în planul expozițional și organizate pe parcursul mai multor decenii de către UAP în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit sursei citate, în cadrul expoziției sînt prezente 145 de lucrări, dintre care, 103 lucrări parietale și 42 de lucrări tridimensionale, semnate de 113 de autori, tineri și artiști plastici consacrați.

 

Construcția drumului de ocolire de la Comrat este îndeplinită în proporție de 40%

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au monitorizat procesul de construcție a drumului de ocolire a municipiului Comrat, parte a traseului național M3. Lucrările de construcție au fost inițiate la începutul lunii februarie 2019 și pînă în prezent au fost executate în proporție de peste 40%. Potrivit ASD, în prezent, pe sectorul de drum cu o lungime de 18,2 km se efectuează lucrări la suprastructura podurilor, lucrări de așternere și compactare a stratului drenant. Finalizarea integrală a construcției tronsonului de ocolire, cu o valoare totală de peste 29 milioane de euro, este planificată la sfîrșitul lunii ianuarie 2022.

 

MAEIE salută aprobarea Strategiei privind cooperarea pentru dezvoltare moldo-estoniană pentru anii 2021-2024

Ministerul Afacerilor externe salută decizia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia din 31 martie curent, prin care a fost anunțată aprobarea Strategiei privind cooperarea pentru dezvoltare estono-moldovenească pentru anii 2021-2024 cu un buget de 3,3 milioane de euro. Conform documentului aprobat de către autoritățile estoniene, R. Moldova rămîne o țară prioritară pentru politica Estoniei privind cooperarea pentru dezvoltare. Astfel, începînd cu anul 2006, Estonia a acordat R. Moldova o asistență financiară în valoare de peste 9 milioane de euro.

 

Forța de muncă în R. Moldova a scăzut cu aproape 6% în 2020

În anul 2020, forța de muncă a R. Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 867,3 mii de persoane, fiind în descreștere cu 5,7% față de anul 2019 (919,3 mii), arată rezultatele Anchetei forței de muncă (AFM). Ponderea bărbaților în cadrul forței de muncă a fost mai înaltă în comparație cu cea a femeilor, iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare ca ponderea din mediul urban. Rata de participare la forța de muncă a populației de 15 ani și peste a fost de 40,3%, fiind în scădere față de nivelul anului precedent (42,3%). Populația ocupată a constituit 834,2 mii persoane, fiind mai redusă numeric cu 4,4% față de anul 2019 (872,4 mii).

 

A fost lansată procedura de achiziție a autobuzelor cu parcurs

Primarul general, Ion Ceban, a anunțat astăzi într-o postare că a fost lansată procedura de achiziție a autobuzelor cu parcurs. Astfel, Parcul Urban de Autobuze va putea procura autobuze cu parcurs în sumă de pînă la 50 de milioane de lei. Este vorba de unități de transport EURO 5 și EURO 6, cu lungimea de 9, 12 și 18 metri. Ion Ceban a mai scris că au fost expediate scrisori cu toată informația tehnică despre autobuze către mai multe Ambasade. Tot astăzi se finalizează licitația cu privire la achiziționarea a 100 de autobuze noi de 12 metri.

 

Alegerile locale din UTA Găgăuzia au fost suspendate din cauza stării de urgență

Alegerile pentru Adunarea Populară din Autonomia găgăuză, programate pentru 16 mai au fost anulate, iar campania electorală a fost oprită după ce a intrat în vigoare starea de urgență pe 60 de zile (1 aprilie – 30 mai 2021). Comisia Electorală de la Comrat va relua campania electorală după expirarea stării de urgență, cînd va decisă și noua data pentru vot.

 

Școlile din Chișinău vor primi calculatoare noi

140 de computere în valoare totală de 951 mii 300 de lei vor ajunge în instituțiile de învățămînt din municipiul Chișinău. Computerele sînt destinate pentru 97 de instituţii de învăţămînt primar și secundar din cele 132 cîte funcționează în municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban. „Listele au fost întocmite ţinîndu-se cont de nivelul de dotare a instituției de învățămînt din subordine cu mijloace TIC, dar şi în urma studierii listelor beneficiarilor de tehnică de calcul din anii precedenți”, a menționat Ceban. Donația a fost achiziționată de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării fiind oferită cu titlu gratuit Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chișinău.

 

Consumatorii din Chișinău își pot regla individual consumul de energie termică

Conectarea, deconectarea și reglarea încălzirii în blocurile locative conectate la sistemul centralizat de termoficare este efectuată, la solicitarea consumatorilor, de către gestionarul fondului locativ sau responsabilul de contor, desemnat de majoritatea locatarilor, transmite Termoelectrica SA. „În cazul în care, pe parcursul zilei, temperaturile aerului exterior sînt ridicate, iar caloriferele sînt supraîncălzite, recomandăm consumatorilor să solicite intervenția gestionarului fondului locativ sau Termoelectrica, pentru ajustarea consumului de energie termică, utilizînd următoarele canale: Centrul de apel – 1300 și 022 447 447; Pagina de Facebook a companiei – Termoelectrica SA; Aplicația Viber: 069-444-144 pentru raportarea problemelor tehnice”, indică un comunicat al întreprinderii.

 

Procurorii cer o pedeapsă mai mare pentru autorul omorului de la Puhăceni

Un locuitor al satului Puhăceni, raionul Anenii Noi a fost condamnat la 21 de ani de detenție pentru cinci capete de acuzare, printre care: omor intenționat, tentativă de omor intenționat, violența săvîrșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere, precum și două episoade de huliganism. Procurorii anunță însă că vor cere agravarea pedepsei. Cazul a avut loc pe 15 iunie 2020, după ce inculpatul, împreună cu alți doi consăteni, au petrecut pe malul rîului Nistru, iar spre seară întrei ei s-a iscat o ceartă. După ce s-ar fi îmbrîncit, inculpatul a fugit acasă de unde a luat trei cuțite și a revenit la victime, pe una înjunghiind-o mortal, iar pe cealaltă – rănind-o, fiind oprit de un martor. Inculpatul are 24 de ani, iar acum cîțiva ani a fost militar înrolat în Legiunea franceză.

 

170 stații radio portabile au fost donate IGSU de către Biroul de Afaceri Bilaterale al SUA

Ieri, 1 aprilie, la sediul IGSU a avut loc evenimentul de donație din partea Biroului de Afaceri Bilaterale al SUA a 170 de stații radio portabile. Lotul de echipament pentru comunicare a avut loc în cadrul misiunii umanitare destinată prevenirii și reducerii riscurilor pandemiei. În cadrul evenimentului oficial a participat șeful Biroului Afacerilor Bilaterale SUA, Raqmond Sinkevici, și conducerea IGSU, reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu. În discursurile lor oficialii au vorbit despre importanța prevenirii riscurilor de infectare cu COVID, dar și despre cooperarea eficientă în redresarea situației create.

 

Tot efectivul MAI va fi implicat în activitățile de prevenire a răspîndirii COVID 19

Efectivul Ministerului Afacerilor Interne este mobilizat la 100% pentru a fi implicat în activitățile de prevenire a răspîndirii pandemiei COVID 19. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu, în cadrul unei întrevederi operative cu șefii Inspectoratelor Generale. „Efectivul Ministerului Afacerilor Interne continuă să fie mobilizat în totalitate pentru activitățile de prevenire a răspîndirii pandemiei COVID 19, dar fără a afecta activitățile operative de bază ale ministerului”, a spus Voicu. “După necesitate, vom solicita sprijinul Armatei Naționale pentru a intensifica patrularea și monitorizarea îndeplinirii recomandărilor în stațiile transportului, parcuri, curțile blocurilor de locuit și alte locuri publice”, a opinat Voicu.