REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 martie 2021)

În grădinițele din capitală crește numărul cazurilor de COVID-19

În municipiul Chișinău se atestă o creștere a îmbolnăvirilor de coronavirus la copiii de vîrstă preșcolară. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a declarat astăzi, că, la data de 5 martie, se înregistra un număr de 733 de copii de vîrstă preșcolară în izolare și 71 de educatori confirmați pozitiv la coronavirus. În același timp, oficialul a spus că în instituțiile municipale de învățămînt s-au înregistrat peste 300 de cazuri noi de coronavirus. „La data de 5 martie, se atestau 283 de elevi bolnavi, dintre care 152 sînt cazuri noi. Se înregistrează 197 de cazuri noi și în rîndul cadrelor didactice. 2244 de elevi se află în autoizolare”, a declarat Cutasevici.

 

Peste 700 de lucrători medicali din Chișinău au fost vaccinați

În municipiul Chișinău au fost vaccinați 754 de lucrători medicali. În același timp, în spitalele municipale activează circa 3000 de personae. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipale de astăzi că, în capitală, au fost primite 1440 de doze de vaccin, iar 754 de lucrători medicali au fost deja vaccinați. Oficialul a declarat că numărul locurilor de spital pentru tratarea COVID-19 a crescut, capacitatea totală ajungînd la 1666 de paturi în spitalele municipale și 80 de paturi de triaj.

 

Primăria Chișinău va realiza un studiu de fezabilitate privind renovarea telefericului de la Buiucani

Direcția generală economie, comerț și turism a Primăriei municipiului Chișinău are stabilit un buget de peste șapte milioane de lei pentru realizarea mai multor studii de fezabilitate în domenii prioritare pentru capitală. Șeful Direcției, Roman Vitiuc, a declarat astăzi că, un milion două sute de mii de lei vor fi folosiți pentru realizarea unui studiu de fezabilitate destinat renovării telefericului din sectorul Buiucani al capitalei, iar un milion de lei vor fi folosiți pentru realizarea studiilor de fezabilitate în domeniul parcărilor auto pe teritoriul municipiului Chișinău.

 

Peste 700 de unități de comerț din RM, verificate de polițiști în ultimele două zile

În ultimele 48 de ore, polițiștii au fost implicați la nivel național în activități de informare, prevenție și verificare a respectării măsurilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, în zone aglomerate, de agrement, unități de comerț, dar şi în mijloacele de transport în comun. A fost monitorizată activitatea a 738 de unități de comerț, 32 de pieţe comerciale, 347 de stații PECO, 258 de unități de alimentație publică, restaurante, cafenele, bar, terasă, cantine, etc. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, polițiștii au înaintat circa 56 de preîntîmpinări oficiale cu privire la riscul infectării cu COVID -19, dintre care 17 administratorilor unităților de comerț și 18 administratorilor de stații PECO.

 

Timp de 24 de ore, flăcările au distrus 120 hectare de iarbă uscată

În ultimele 24 de ore, pompierii au reușit să stingă 20 de incendii de vegetație în 11 raioane ale R. Moldova. Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore, flăcările au distrus 120 hectare de iarbă uscată în mai multe localități din țară. Oamenii sînt rugați să nu aprindă gunoiul menajer și vegetația în preajma spațiilor agricole, forestiere, dar și a celor de locuit, pentru a preveni incendiile şi extinderea acestora.

 

Primarul capitalei a solicitat ca elevii din clasele primare să revină în bănci

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a solicitat în cadrul ședinței săptămînale a Primăriei ca elevii din clasele primare să revină în bănci. Acest lucru vine în contextul protestelor părinților, din motiv că copiii sînt mai puțin afectați de COVID-19. Ion Ceban a menționat că din cauza deciziei, copiii sînt nevoiți să stea singuri acasă, sau că cel puțin un părinte trebuie să renunțe la lucru, pentru ca să stea acasă cu copilul. Totodată, responsabilii au anunțat că nu este posibil de a interveni pentru săptămîna curentă, dar că vor fi în discuții despre procesul de organizare.

 

Două colegii din nordul țării vor beneficia de suportul UE pentru modernizare

Colegiile Agroindustriale din Rîșcani și „Gheorghe Răducan” din satul Grinăuți, raionul Ocnița, vor beneficia de suportul Uniunii Europene pentru a-și moderniza laboratoarele tehnico-didactice. Proiectele investiționale prezentate de cele două instituții de învățămînt şi cercetare au fost aprobate în cadrul ședinței Grupului de lucru privind evaluarea programelor investiționale din domeniul horticol, organizată de Ministerul agriculturii. Proiectele prevăd investiții totale de circa 1,7 milioane de euro pentru modernizarea bazei didactico-materiale cu profil horticol, achiziția de utilaje pentru plantare și recoltare, precum și pentru înființarea loturilor didactice.

 

A fost lansat Fondul pentru Parteneriate LEADER-UE 2021

Rețeaua Națională LEADER din R. Moldova, în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova (Polonia), a lansat Fondul pentru Parteneriate LEADER-UE 2021, care își propune să finanțeze inițiative și proiecte de parteneriat şi mentorat care vizează schimbul de experiență între Grupurile de Acţiune Locală (GAL) și forumuri, inițiative comune locale și regionale, inclusiv tîrguri, vizite de schimb de experiență etc. Obiectivul general al Fondului este dezvoltarea zonelor rurale prin crearea și consolidarea parteneriatelor dintre GAL-urile din R. Moldova, promovarea și împărtășirea experienței LEADER la nivel regional, național și internațional.

 

ARBI a pus sechestru pe mai multe bunuri în valoare de 2,6 milioane de lei

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de 2,6 milioane de lei, pe parcursul săptămînii precedente. Este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate în cadrul unei cauze penale, pornite pe fapte de spălare de bani. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe o construcţie locativă, în valoare de 931 de mii de lei, pe o încăpere locativă, estimată la 770 de mii de lei, una nelocativă de 106 mii de lei şi un teren pentru construcţie la preţul de peste 822 de mii de lei. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 2 630 302 lei.

 

A fost prelungită perioada de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat că, în urma modificărilor operate în legislație, a fost prelungită perioada Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale, începînd cu luna ridicării stării de urgență, declarate prin Hotărîrea Parlamentului din 17 martie 2020 şi pînă în luna septembrie 2021 inclusiv. Potrivit instituției, pentru perioada de rambursare a TVA ianuarie-septembrie 2021, producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale pot beneficia de rambursarea TVA dacă au achitat impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajat pentru perioada fiscală şi/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei respective.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37