REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 septembrie)

În grădinițele din Chișinău au fost deschise grupe suplimentare

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că, la data de 7 septembrie, a fost reluat procesul educațional în 148 de instituții de învățămînt primar și secundar, dar și în 131 de instituții de educație timpurie. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că, în grădinițele municipale, tot de ieri, a început procesul de deschidere al grupelor suplimentare. Astfel, pentru elevii din grupele pregătitoare, cu vîrsta de șase-șapte ani, vor fi deschise suplimentar 20 de grupe, pentru copiii din grupa mare, cu vîrsta de cinci-șase ani, se vor deschide 241 de grupe, iar pentru copiii din grupa mijlocie 104 grupe.

 

La MAEIE a fost inaugurată o expoziție de covoare autentice moldoveneşti

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene găzduiește o expoziție de covoare autentice incluse în Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. În contextul agendei de acțiuni privind celebrarea celei de a 29-a aniversări a Independenței R. Moldova dar și a Reuniunii de nivel înalt consacrată celebrării a 25 de ani a celei de a patra Conferințe mondiale privind femeile, în incinta ministerului a fost inaugurată o expoziție de covoare tradiționale.

 

Program de alfabetizare de opt săptămîni, distribuit în pușcăriile moldovenești

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a distribuit instituțiilor penitenciare „Programul de alfabetizare pentru persoanele private de libertate”. Acțiunea a avut loc astăzi, 8 septembrie, de Ziua Internațională a Alfabetizării. Programul este destinat persoanelor private de libertate analfabete, care din diverse motive nu pot fi înscrise în programul de școlarizare. Scopul acestuia constă în dezvoltarea cunoștințelor de scris, citit, exprimare, compunere a unui text în limba română, a persoanelor private de libertate, într-un timp relativ scurt (opt săptămîni).

 

Echipa naţională de tineret a Moldovei se va confrunta cu Bosnia și Herțegovina în preliminariile CE-2021

Echipa naţională de tineret sub 21 de ani a Republicii Moldova se află în fața unei noi provocări. Fotbaliștii moldoveni se vor confrunta în această seară cu Bosnia și Herțegovina în preliminariile Campionatului European din 2021. După înfrîngerea cu 4-1 în meciul precedent cu Germania, jucat în deplasare, discipolii lui Alexandru Guzun vor să ia revanșa.

 

Certificatele medicale nu mai sînt obligatorii în anumite situații

Părinții copiilor care nu au frecventat școala sau grădinița mai mult de trei zile nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificate de control de la medicul de familie. O decizie în acest sens a fost aprobată de Ministerul Sănătății care a emis la 7 septembrie o circulară. Totuși, dacă copilul a suportat în acest interval o infecție respiratorie, inclusiv COVID-19, documentul medical este obligator.

 

Rectificarea bugetului va fi inclusă pe ordinea de zi a Legislativului

Proiectul legii privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost examinat astăzi de către Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului, și a obținut raportul pentru prima lectură. În urma modificărilor operate în bugetul de stat, veniturile se vor diminua cu 649,5 mln de lei pînă la 37 201,5 mln de lei, iar cheltuielile vor scădea cu 1 856,7 mln de lei pînă la 53 200,9 mln de lei. Respectiv, deficitul se va diminua cu 1 207,2 mln de lei: de la 17 206,6 mln de lei pînă la 15 999,4 mln de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

 

Tentativă de contrabandă cu anabolizante în valoare de peste 1,5 milioane lei, dejucată de vameși la Leușeni

Doi cetățeni moldoveni, cu vîrsta de 23 și, respectiv, 30 de ani, sînt cercetați penal după ce vameșii de la Leușeni au depistat sute de mii de comprimate și fiole cu substanță anabolizantă. Substanțele erau tăinuite în podeaua dublă a unui mijloc de transport, care se deplasa spre Italia cu trei pasageri la bord. Potrivit informațiilor preliminare, valoarea produselor se ridică la peste 1,5 milioane lei. În cazul în care vinovăția bărbaților arestați va fi demonstrată în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de pînă la 10 ani.

 

Patru minori riscă pînă la 4 ani de închisoare pentru furt dintr-un automobil

Patru locuitori ai Capitalei au fost reținuți de către poliție la scurt timp după ce au pătruns și sustras bunuri materiale dintr-un automobil parcat în curtea unui bloc de locuit. Aceștia s-au dovedit a fi patru minori cu vîrstele cuprinse între 14 și 16 ani, documentați pe infracțiuni analogice și jafuri. Actualmente aceștia sînt cercetați penal în stare de libertate pentru furt, infracțiune care conform legislației în vigoare se pedepsește cu amendă în mărime de la 32.500 lei la 67.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de 180 la 240 ore sau cu închisoare pe un termen de pînă la 4 ani.

 

Autoritățile vor împrumuta 70 milioane de euro pentru a lupta cu efectele pandemiei COVID-19

R. Moldova va contracta un împrumut în valoare de circa 70 milioane de euro pentru lupta cu efectele pandemiei COVID-19. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a decis astăzi să propună Legislativului ratificarea Acordul-cadru de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului ”Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”. Potrivit documentului, din cei 70 mln de euro, circa 40 vor fi alocate pentru sistemul de sănătate.

 

„Moldovagaz" nu va solicita creșterea tarifului la gazele naturale

SA „Moldovagaz” nu va solicita creșterea prețului la gazele naturale. Tariful mediu pentru o mie de metrii cubi de gaz metan va fi de 4420 de lei pentru consumatorul final. Președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că tariful mediu pentru o mie de metri cubi de gaz metan va fi de 4420 de lei, dintre care 71 la sută ține de prețul de procurare al gazului metan, iar 26 la sută ține de prețul de transport al acestora.

 

Șeful ANSP a prezentat scuze publice după o declarație făcută într-o emisiune TV

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a venit astăzi, în cadrul unui briefing, cu explicații și scuze publice după ce mesajul său expus în cadrul unei emisiuni TV a generat un val de nemulțumiri în spațiul public. „Pornim de la sintagma povară, am făcut referință medicală, dar nu și socială. Îmi aduc scuzele de rigoare acelor persoane care într-un fel sau altul au înțeles exprimarea mea. Din punct de vedere medical eu consider că m-am exprimat corect. Eu sufăr alături de toate persoanele care au suferit în urma pandemiei COVID-19. Vreau să aduc scuzele de rigoare pentru sintagma care a fost greșit interpretată”, a declarat Furtună în cadrul briefingului.

 

Agenția Medicamentului a autorizat importul unui medicament anti COVID-19

Agenția Medicamentului a autorizat importul de Remdesivir în R. Moldova. Un ordin în acest sens a fost semnat astăzi de șeful AMDM, Eremei Priseajniuc. Conform datelor AMDM, medicamentul va fi adus sub denumirea de Covifor și este primul medicament autorizat în SUA și UE pentru tratamentul noului coronavirus. Medicamentele în cantitate de circa 2000 de flacoane vor ajunge în țară în maximum 20 de zile. În țara noastră, preparatul Remdesevir este prevăzut în protocolul național utilizat în tratamentul infecției cu COVID-19.