REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 iunie 2021)

Agarista a devenit pentru a patra oară campioană la fotbal feminin

În R. Moldova a luat sfîrșit campionatul de fotbal feminin, echipa Agarista CSF Anenii Noi a devenit pentru a patra oară consecutiv campioană națională. Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că noua ediție a campionatului țării la fotbal feminin s-a desfășurat în perioada septembrie 2020/iunie 2021 fiind organizată în premieră cu Liga feminină de fotbal. Liga sus-numită, organizație nou-creată, are obiectivul de a realiza trecerea fotbalului feminin de la nivel amator la următoarea treaptă, cea de semi-profesionist.

 

În Parcul „Valea Trandafirilor” vor fi amenajate noi spații de sport și terenuri de joacă pentru copii

În Parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica al capitalei vor fi amenajate noi spații pentru diverse categorii de sport. Este vorba de tenis de masă, badminton și șah. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Edilul a mai menționat că vor fi amenajate și noi terenuri de joacă pentru cei mici. „De curînd, spațiile pentru sport din parc au fost aduse în ordine și deschise pentru toți doritorii. Astăzi zona este invadată de la mic la mare”, spune primarul.

 

A început cea de a XIX-a ediție a Tîrgului on-line al locurilor de muncă

Peste 130 de companii care participă la cea de a XIX-a ediție a Tîrgului on-line „Locuri de muncă în Moldova”, au pus la dispoziție peste 2000 de oferte de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează că în perioada 07-17 iunie curent organizează cea de a XIX-a ediție a Tîrgului on-line al locurilor de muncă. Acțiunea are scopul de a promova locurile de muncă vacante din întreaga țară. Astfel, ANOFM oferă companiilor posibilități de recrutare pe platforma electronică, iar persoanelor aflate în căutarea unui loc de lucru, inclusiv celor reîntoarse de peste hotare, posibilitatea aplicării on-line și în timp real la posturile de muncă disponibile în țară.

 

Aproape 13 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 22 966 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 12 902 traversări persoane, dintre care 8 013 treceri la frontiera moldo-română, 2 073 treceri la frontiera cu Ucraina și 2 816 treceri aeriene. 59 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Au fost supuse screeningului 22 966 persoane și completate 2 303 fișe epidemiologice individuale.La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Absolvenții de liceu susțin examenul de bacalaureat la limba de instruire

În R. Moldova au început examenele de bacalaureat, astfel 13 065 dintre absolvenții de liceu vor susține astăzi proba la limba și literatura română iar alți 2 899 de elevi absolvenți vor avea de susținut proba la limba și literatura rusă. Următoarea probă de bacalaureat va avea loc vineri, 11 iunie, la limba străină studiată. La examen sînt așteptați 16 121 de candidați. 11.113 de elevi vor avea proba la limba engleză, 4 821 la limba franceză, 91 - la germană, 21 - la spaniolă, 43 - la italiană, 32 - la limba turcă. În acest an, 1 301 de candidați la examenul de bacalaureat au obținut nota 10 din oficiu la limba străină, în baza certificatelor recunoscute internațional.

 

La 27 iunie va avea loc Tîrgul „La Nistru, la Mărgioară”

Consiliul raional Soroca și Secția raională Cultură și Turism organizează duminică, 27 iunie, ediția a IX-a a tradiționalului Tîrg al Meșterilor Populari cu genericul „La Nistru, la Mărgioară”. Organizatorii așteaptă participarea a peste 70 de meșteri populari din diferite localități, iar Tîrgul va fi însoțit de un Program artistic.

 

Au fost discutate prioritățile de colaborare între Serviciul Vamal și EUBAM

Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja a avut o întrevedere cu Șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. Părțile au discutat rezultatele atinse în cadrul realizării fazei a douăsprezecea a Misiunii și au analizat oportunitățile și provocările în dezvoltarea colaborării la frontiera moldo-ucraineană. Conform Planului de Acțiuni al EUBAM pentru faza a douăsprezecea a Misiunii, prioritățile de cooperare între cele două instituții constau în implementarea Managementului Integrat al Frontierei de Stat, combaterea infracționalității pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucrainean, precum și consolidarea măsurilor de încredere între cele 2 maluri ale Nistrului.

 

Cetățenii moldoveni vaccinați complet pot călători fără restricții în Ucraina

Cetățenii R. Moldova care au fost vaccinați cu două doze de vaccin împotriva Covid-19 pot călători în Ucraina fără a fi nevoiți să stea în carantină. Măsra este valabilă pentru vaccinurile anti-Covid autorizate de OMS. În ceea ce privește trecerea frontierei de stat a Ucrainei de către străini și apatrizi, persoanele trebuie să dețină o poliță de asigurare și una dintre următoarele poziții: rezultatul testului negativ pentru COVID-19 prin PCR, rezultatul negativ al unui test expres pentru determinarea antigenului coronavirus SARS-CoV-2, un document care confirmă primirea unui curs complet de vaccinare împotriva COVID-19 cu vaccinuri recunoscute de către OMS.

 

Un grup de străini au depus jurămîntul pentru obținerea cetățeniei R. Moldova

Primăria municipiului Chișinău anunță că un grup de 17 persoane străine, care domiciliază în municipiul Chișinău: ucraineni, ruși, libanezi, turci, sirieni, iordanieni etc. au depus astăzi jurămîntul pentru acordarea sau redobîndirea cetățeniei R. Moldova, în prezența viceprimarului capitalei, Angela Cutasevici. Solicitanții au citit jurămîntul, după care au sărutat drapelul de stat și au primit certificatele care atestă noul lor statut. Angela Cutasevici a remarcat că noul lor statut atrage după sine și respectarea anumitor îndatoriri: cunoașterea Constituției, respectarea legilor, cunoașterea istoriei și a tradițiilor poporului nostru. Din anul 2003 pînă în prezent au obținut cetățenia R. Moldova 803 persoane.

 

Achiziționarea de energie electrică este verificată de către Procuratura Generală

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina. Verificările au demarat pe 5 mai curent, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz.

 

R. Moldova a primit trei tone de echipament medical din partea Qatarului

Autoritățile Statului Qatar au oferit R. Moldova o donație de echipament medical în greutate de 3 tone și jumătate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat astăzi o donație de echipament din partea Qatarului. Este cea de a doua acțiune de ajutor umanitar pentru R. Moldova, după ce în mai 2020, Qatarul a fost prima țară islamică care a oferit ajutor medical statului moldovean. Echipamentul medical constă în dispozitive de respirație asistată, aparate de radiografie, mobile și fixe, aparate de ultrasonografie, etc.