REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 septembrie)

26 focare de ardere, lichidate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au lichidat 26 focare de ardere în mai multe localităţi din R. Moldova. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teretoriale, pompierii au fost solicitaţi pentru a stinge focare de vegetaţie uscată în raioanele Ungheni, Orhei, Teleneşti, Basarabeasca, Bălţi, Nisporeni, Donduşeni, Rezina, Soroca, Făleşti, dar şi în municipiul Chişinău.

 

Selecționata R. Moldova a pierdut în fața Sloveniei

Selecționata națională de fotbal a R. Moldovei a pierdut ieri seară, cu 1- 0, în fața selecționatei Sloveniei. În cel de-al doilea meci din cadrul Ligii Națiunilor, selecționata moldoveană a pierdut trei puncte în fața selecționatei slovene pe stadionul “Stozice” din Ljubljana, capitala Sloveniei, într-un meci fără spectatori. Damian Bohar a marcat în minutul 28 al primei reprize.

 

La 16 septembrie expiră termenul pentru înregistrare prealabilă la vot

Comisia Electorală Centrală atenționează că la 16 septembrie expiră termenul pentru înregistrarea prealabilă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cetățenii moldoveni aflați peste hotare, dar și cei cu domiciliul în regiunea transnistreană, mai au nouă zile pentru a se înregistra prealabil la vot. Astfel, alegătorii se pot înregistra prealabil pînă la data de 16 septembrie 2020 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

 

Pachetul de legi în susţinerea agricultorilor a fost transmis către Legislativ

Pachetul de amendamente legislative aprobate cu Fondul Monetar Internațional (FMI), rectificarea bugetului de stat și proiectele legate de susţinerea agricultorilor examinate de Guvern au fost transmise spre adoptare Legislativului. Anunţul a fost făcut astăzi de către prim-ministrul Ion Chicu, la finele şedinţei cu conducerea de vîrf a ţării. Oficialul a îndemnat deputaţii să dea dovadă de responsabilitate. Potrivit sursei citate, de modul cum vor fi aprobate proiectele transmise de Executiv, depinde situația financiară a țării pentru perioada următoare.

 

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate 4858 locuințe

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4858 locuințe. Alte 19 de cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție în acest sens. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,4 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,2 miliarde lei. Din 4858 beneficiari, 3350 sînt familii, iar 1508 sînt tineri necăsătoriți.

 

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a venit cu un îndemn repetat către cetățeni

„ Doar pe parcursul lunii august, au fost executate 32 de misiuni de deminare. Cea mai mare cantitate de muniţii a fost lichidată în orăşelul Vadul lui Vodă din municipiul Chişinău. 29 de proiectile de artilerie au fost descoperite în pădurea parcului Nistrean din localitate”, a scris ministrul Pînzari, pe o rețea de socializare. În context, oficialul a venit cu un îndemn repetat către cetățeni: „Să apelați autoritățile atunci cînd depistați obiecte suspecte!”.

 

Droguri etnobotanice, evaluate la peste 100 000 de lei, confiscate în Nordul țării

Angajații Direcției Investigații ”Nord” a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu polițiștii și procurorii din Bălți, au deconspirat activitatea infracțională a unui grup de persoane care păstrau și comercializau substanțe narcotice în mai multe localități din nordul țării. Astfel, au fost identificați patru bărbați cu vîrste între 27 și 41 de ani. În urma perchezițiilor, de la aceștia a fost ridicată o cantitate de peste două kilograme de droguri etnobotanice, în valoare de peste 100 000 lei, cartele SIM, telefoane mobile, un automobil și un pistol de model Baikal-442 cu șapte cartușe.

 

Sentință menținută pentru șoferița care a provocat un grav accident rutier la Edineț

O locuitoare a raionului Edineț, care acum un an a urcat drogată la volan și a provocat un grav accident rutier, soldat cu decesul a trei persoane, a vrut să scape de închisoare. Acum două luni, Judecătoria Edineț a condamnat-o pentru cele comise la 7 ani închisoare cu executare și i-a anulat permisul de conducere. Avocatul inculpatei a contestat verdictul, solicitînd casarea sentinței primei instanțe. Procurorii au adus însă probe care au confirmat vinovăția inculpatei, astfel încît Colegiul penal al Curţii de Apel Bălți a respins apelul avocatului, menținînd sentința contestată, fără modificări.

 

Peste 6500 de elevi au primit ajutorul material unic din partea Primăriei Chișinău

Peste 6500 de elevi din instituțiile municipale de învățămînt au primit ajutor material unic în valoare de 700 de lei. Viceprimarul Angela Cutasevici a anunțat astăzi, că peste 6500 de elevi din instituțiile municipale de învățămînt au primit ajutorul material unic în valoare de 700 de lei. “Este vorba de 6777 de elevi înmatriculați în clasele a II-a – a IX-a, din instituțiile de învățămînt din municipiul Chișinău, care potrivit dosarelor lor au o situație materială delicată”, a spus viceprimarul Cutasevici. Oficialul a specificat că tranșa a doua a acestui ajutor material unic va fi acordată pentru 1223 de elevi din clasele întîi pînă într-a cincea.

 

Agenția Servicii Publice va organiza licitaţia de vînzare a transportului neutilizat

Agenția Servicii Publice va organiza pe 14 septembrie licitaţia de vînzare cu strigare a mijloacelor de transport neutilizate. Lotul cuprinde 39 de automobile, iar prețurile de start variază între 2 800 și 75 000 de lei. Licitația se va desfășura în incinta ASP din Chișinău. La licitație sînt expuse mai multe mașini de model GAZ, VAZ, Skoda, Renault, Opel și altele.

 

FISC-ul demarează controale în farmacii, piețe și alte domenii de activitate

Serviciul Fiscal de Stat anunță agenții economici că în luna septembrie sînt preconizate verificări operative ce rezultă din riscurile identificate precum și petițiile, sesizările, reclamațiile, dar și informațiile apărute în presă. Verificărilor vor fi supuse următoarelor genuri de activitate: comerţul cu amănuntul a produselor alimentare/comerţul cu amănuntul şi ridicata exercitat de către farmacii şi depozitele farmaceutice cu verificarea corectitudinii formării preţurilor de comercializare; comerțul angro a produselor alimentare; prestarea serviciilor de transport rutier de pasageri și bagaje, inclusiv în regim de taxi.

 

În vizorul Inspectoratului de Integritate al ANI – cinci deputați

În perioada 24 august – 05 septembrie 2020, în vizorul Inspectoratului de Integritate al ANI au fost vizați cinci deputați, doi foști deputați, doi judecători, 5 procurori un fost președinte de raion, un primar, precum și alte persoane aflate în funcții publice. Potrivit ANI, în procedurile de contravenție, inspectorii de integritate au stabilit amenzi în cuantum de aproximativ 19 mii de lei.

 

Toate locurile la terapie intensivă din Chișinău sînt ocupate

Responsabilii din domeniul sănătății ai Primăriei Chișinău anunță că toate locurile la terapie intensivă din spitalele capitalei sînt ocupate. Șefa Direcției asistență socială și sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința on-line a municipalității că statistica evoluției de COVID-19 în capitală este îngrijorătoare, toate locurile de la terapie intensivă fiind ocupate. “Datele ne arată o continuă creștere a cazurilor de covid: din cele 39.797 de cazuri, peste 16.600 sînt din municipiul Chișinău”, a declarat Bucearschi.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:16
03.05.24 - 00:27