REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 septembrie 2021)

Carburanții se vor scumpi din nou

Carburanții se vor scumpi de marți, 7 septembrie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru ziua de mîine prețuri plafon mai mari. Astfel, de marți un litru de benzină va costa 20,39 lei, cu 13 bani mai mult decît în ultimele zile, iar motorina va fi cu 18 bani mai scumpă și va avea prețul maxim de 16,56 lei. În ultima perioadă, prețul carburanților a crescut de mai multe ori. Potrivit modificărilor operate recent în legislație, ANRE stabilește zilnic prețurile maxime plafon pentru benzina și motorina standard, în timp ce petroliștii stabilesc la propria discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.

 

Capitala a activat încă un spital pentru bolnavii de COVID-19

În capitală a fost reactivat spitalul de Ftiziopneumologie pentru bolnavii de COVID-19. Acolo vor putea fi internați 150 de pacienți și vor fi disponibile șase locuri în terapie intensivă. Informația a fost prezentată în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei capitalei. Responsabili din cadrul Direcției sănătate au precizat că la Spitalul Boli Contagioase Copii a fost suplinit și actualmente sînt 100 de paturi disponibile pentru micuții infectați. Totodată, la Centrul COVID-19 de la Moldexpo poate fi acordat ajutor medical și în 30 de spații pentru terapie intensivă.

 

Peste 4.800 de încălcări rutiere au fost comise de șoferi cu autovehiculele înmatriculate în străinătate

În perioada mai-august, polițiștii au înregistrat peste 4.800 de încălcări rutiere comise de către șoferii cu autovehiculele înmatriculate în străinătate. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, începînd de astăzi, 6 septembrie și pînă în data de 30 septembrie, în toate punctele de trecere a frontierei conducătorii vehiculelor cu numere străine vor fi verificați la fel de strict ca orice alt șofer al unui vehicul înmatriculat în R. Moldova.

 

Salvatorii desfășoară acțiuni de informare anti-COVID în mai multe raioane

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă măsurile de prevenire anti-COVID. În acest sens salvatorii și pompierii din țară informează oamenii despre acțiunile de prevenire și modul cum trebuie să se protejeze de contactarea virusului și îndeamnă oamenii să se vaccineze. Potrivit IGSU, numai în ultimele zile 1 147 de persoane au primit pliante informative, fiind rugate să poarte măști de protecție în spații publice, să se spele cît mai des pe mîini, dar și să păstreze distanța socială, precum și să se adreseze la medici în cazul apariției simptomelor COVID. În total, în măsurile de informare, pe parcursul ultimelor 10 zile au fost antrenați peste 77 de salvatori cu 28 unități de tehnică din dotare.

 

În weekend 58 de șoferi au fost prinși băuți la volan

Un număr de 58 de conducători auto au fost depistați și înlăturați de la conducerea mijlocului de transport de către inspectorii de patrulare pe parcursul celor două zile de odihnă. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, dintre aceștia, 44 se aflau în stare de ebrietate avansată, 6 au refuzat să treacă testarea alcoolscopică, iar 8 s-au ales cu dosare contravenționale. Alți peste 1200 de conducători auto au încălcat regulile de circulație, printre acestea fiind: depășirea limitei de viteză - 800 de șoferi; nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră - peste 20; încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate pietonilor - 70; necuplarea centurii de siguranță - 70 de șoferi sancționați.

 

Construcția podului peste Nistru, în preajma localității Cosăuți a fost discutată la Soroca

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, conducerea Ministerului Mediului și a Administrației de Stat a Drumurilor, a Poliției de Frontieră, reprezentanții Agenției de Stat a Drumurilor (Ucraina) și ai companiilor de proiectare din cele două țări au efectuat o vizită de lucru în localitatea Cosăuți din raionul Soroca, în cadrul căreia a fost abordată construcția podului peste rîul Nistru. Podul va face legătură între localitatea Cosăuți și orașul Yampil (Ucraina) și va avea o lungime de circa 641 de metri, 2 benzi de circulație, 2 benzi de siguranță, 2 piste pentru cicliști, 2 trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

 

Ambasadoarea Regatului Suediei și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a primit copiile scrisorilor de acreditare ale noii ambasadoare a Regatului Suediei în R. Moldova, Katarina Fried. În cadrul întrevederii la ministerul de externe, oficialii au discutat stadiul actual al cooperării bilaterale și multilaterale. Diplomații au pledat pentru intensificarea dialogului politic, extinderea cooperării sectoriale, valorificarea plenară a oportunităților investiționale și implementarea proiectelor de asistență oficială de dezvoltare finanțate de Suedia în sprijinul parcursului european al R. Moldova.

 

Tinerii consideră că au puține oportunități de angajare acasă

Tinerii din țara noastră consideră că au puține oportunități de angajare acasă, arată datele unui studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF. Sondajul “Prioritățile de viitor ale tinerilor” a avut drept scop să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a R. Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2 279 de persoane cu vîrste cuprinse între 11 și 35+ dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin. Majoritatea respondenților au opinat că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu a știut să-i ofere un calificativ (21%).

 

Municipalitatea renunță la troleibuzele pentru elevi

La o săptămînă de la lansare, municipalitatea renunță de astăzi, 6 septembrie, la rutele speciale de troleibuz pentru elevi, profesori și părinți cu copii. La ședința operativă de la Primărie, Vitalie Mihalache, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a declarat că săptămîna trecută au fost efectuate analize și verificări în teren, care au arătat că acest tip de serviciu este puțin solicitat. În intervalul orelor 06.50 și 09.00, fiecare al patrulea troleibuz de pe mai multe rute era destinat exclusiv pentru transportarea copiilor spre școli și grădinițe.

 

Mai multe stații Peco clandestine au fost descoperite de poliție

Circa 35 de tone de produse petroliere ce urmau a fi vîndute ilegal au fost descoperite de oamenii legii la mai multe stații clandestine de păstrare și comercializare a acestor produse situate în mai multe raioane ale țării. Potrivit poliției, produsele petroliere erau comercializate ,,prin recomandare”, cu amănuntul consumatorilor pentru alimentarea unităților de transport. Potențialii cumpărători achitau un preț pentru un litru de combustibil (diminuat celor afișate la stațiile PECO), iar achitarea se efectua în numerar, pentru a nu se elibera bon fiscal sau alte acte de evidență contabilă.

 

Ambasadorul agreat al UE la Chișinău a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Ambasadorul agreat al Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, a prezentat astăzi copiile scrisorilor de acreditare vicepremierului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor de externe. În cursul discuției, vicepremierul Popescu a evidențiat caracterul strategic al relației cu Uniunea Europeană și a efectuat o trecere în revistă a obiectivelor principale pe termen scurt și mediu în promovarea parcursului european al Moldovei, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic.

 

Primăria capitalei va cumpăra teste COVID-19 pentru cadrele didactice

Municipalitatea Chișinău a demarat astăzi procedura de achiziționare, în regim de urgență, a unui lot de teste pentru identificarea infecției COVID-19, ce vor fi utilizate pentru testarea cadrelor didactice care încă nu s-au vaccinat. Anunțul a fost făcut de șeful interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială, Boris Gîlca. Potrivit oficialului, în prezent se discută împreună cu Ministerul educației mecanismul și modalitatea de testare a cadrelor didactice. „Cel mai probabil, cadrele didactice se vor testa la instituțiile medicale în zona de proximitate geografică unde se află instituția de învățămînt”, a spus Gîlca.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39