REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 iulie 2021)

CEC a emis avertizări către mai mulți concurenți electorali

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a luat act de informațiile din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la situația din 25 iunie curent, prezentate de către 18 concurenți electorali. În urma examinării rapoartelor, CEC a avertizat partidele „Noi”, „Puterea Oamenilor” și Partidul Oamenilor Muncii asupra obligativității de a respecta termenul de prezentare a rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale.

 

Silvicultorii au interzis intrarea cu transportul în păduri

Conducerea Agenţiei „Moldsilva” a solicitat ca, în perioadele cu precipitaţii abundente, să fie redus la maxim accesul în fondul forestier cu transportul de orice tip. Această măsură va contribui la protejarea florei şi faunei prin păstrarea intactă a drumurilor forestiere, în special, în proximitatea traseelor naţionale şi va constitui un răstimp de relaxare pentru animalele pădurii, în perioada de reproducere. „Perturbarea liniştii în pădure, gălăgia în exces, vuietul de motoare şi acțiunile cu impact gălăgios pun în pericol comportamentul şi conviețuirea animalelor în pădure, în această perioadă în care are loc reproducerea regnului animal”, susţin silvicultorii.

 

Alegerile vor fi monitorizate de 2.436 de observatori

Procesul de acreditare a observatorilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie s-a încheiat. La ședința din 6 iulie a Comisiei Electorale Centrale au fost înregistrați și aprobați ultimii observatori așa încît scrutinul ce urmează va fi monitorizat de peste 2.400 de observatori. În total CEC a acreditat 2.436 de observatori pentru ziua alegerilor parlamentare. Dintre aceștia, 1.800 de observatori sînt din țară sau naționali, iar alți 636 de observatori sînt internaționali.

 

UE susține monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră în R. Moldova

R. Moldova va avea un sistem mai bun de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) şi de raportare la organismele internaționale specializate. O foaie de parcurs în acest sens a fost elaborată cu sprijinul Uniunii Europene și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului EU4Climate. Documentul a fost elaborat de Agenția de Mediu din Austria. Acesta identifică principalele lacune ale sistemului național de monitorizare și raportare a GES din Moldova.

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a fost amînată

Ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii, planificată pentru ziua de astăzi, a fost amînată din lipsă de cvorum. Astăzi membrii CSM aveau preconizate în agendă examinarea cererii de demisie a judecătorului Ion Muruianu, de la Curtea de Apel Chișinău, discutarea mai multor subiecte ce țin de expirarea împuternicirilor unor președinți și vicepreședinți ai instanțelor judecătorești și desemnarea exercitării interimatului. Tot astăzi, urma să fie discutat și subiectul cu privire la aprobarea efectivului-limită și a Statului de personal ale Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Facebook va verifica conținutul materialelor publicate în R. Moldova

Facebook anunță că își extinde parteneriatul cu Agenția France-Presse (AFP) pentru a contribui la combaterea dezinformării pe platformele sale înaintea alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova. AFP este certificată prin intermediul Rețelei Internaționale de Verificare a Informațiilor (IFCN), care este independentă. Conținutul publicat pe Facebook și Instagram în Moldova va fi verificat în iulie 2021. Programul de verificare a informațiilor de pe Facebook include mai mult de 80 de parteneri din întreaga lume, care monitorizează conținutul scris în peste 60 de limbi.

 

Moldovenii care vor vota în Irlanda vor trebui să dețină Scrisoarea Ambasadei

Ambasada R. Moldova în Irlanda anunță că moldovenii care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, deplasîndu-se în diferite localități ale Irlandei la secțiile de votare, vor trebui să fie în posesia Scrisorii Ambasadei din 5 iulie, care confirmă motivul deplasării. „Autoritățile irlandeze, chiar dacă nu sînt restricții de călătorie, au solicitat ca alegătorii care se deplasează din diferite localități ale Irlandei la secțiile de votare, să fie în posesia Scrisorii Ambasadei din 5 iulie 2021, care confirmă motivul deplasării”, se arată în mesajul ambasadei.

 

CEC a anulat desfășurarea referendumului în satul Dancu

Locuitorii din satul Dancu, raionul Hîncești nu vor mai avea două buletine de vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, așa cum anunța anterior Comisia Electorală Centrală. CEC a revocat hotărîrile referitoare la organizarea referendumului privind revocarea primarului din localitate, anunță instituția într-un comunicat de presă. „CEC a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău din 24 iunie 2021 și a decis, în cadrul ședinței de astăzi, revocarea hotărîrilor adoptate anterior în vederea organizării și desfășurării referendumului local privind revocarea primarului satului Dancu, raionul Hîncești”, se mai arată în nota informativă emisă se CEC.

 

Rapelul pentru cei care s-au vaccinat cu Sputnik V va fi organizat pe 17 iulie

Rapelul pentru cei care, la sfîrşitul lunii iunie, s-au vaccinat cu Sputnik V va fi organizat pe 17 iulie, sîmbătă, la Palatul Republicii, anunță primarul general al Capitalei, Ion Ceban. În data de 26 iunie, la Palatul Republicii au venit 4 362 de oameni pentru a se imuniza anti-COVID-19. Cei mai mulți au optat pentru serul Sputnik, iar stocul de 4 000 de doze a fost epuizat pînă la amiază. Alți 362 de moldoveni au fost imunizaţi cu serurile AstraZeneca şi Sinopharm. În Chișinău, peste 257 de mii de oameni au fost imunizați cu ambele doze de vaccin.

 

Capacitatea de transport a gazoductului Iași–Ungheni va crește

Operatorul rețelei de transport de gaz metan din România, Transgaz, a anunțat că a sporit capacitatea de transport a gazoductului Iași–Ungheni, astfel noua capacitate tehnică urmează să fie disponibilă din 1 octombrie. Astfel, pe direcția România–R. Moldova, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 5 076 000 mc/zi (0 ⁰C), respectiv 57 542 MWh/zi (15/15 ⁰C). De asemenea, pe direcția R. Moldova–România, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 932 000 mc/zi (0 ⁰C), respectiv 10 543 MWh/zi (15/15 ⁰C).