REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 aprilie 2020)

Persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi tratate la domiciliu

Premierul Ion Chicu a anunțat că autoritățile analizează trecerea la practica țărilor UE, prin care pacienții cu Covid-19, manifestat într-o formă ușoară, să fie tratați la domiciliu, în autoizolare. Măsura se impune pentru a contribui la optimizarea resurselor sistemului medical. „Dacă este posibil, după ce vom completa totalmente instituţiile medicale, persoanele cu forme uşoare nu vor mai fi internate”, a declarat premierul.

 

Perioada de depunere a dosarelor privind acordarea notei „10” din oficiu la Bacalaureat a fost extinsă

Perioada de depunere a dosarelor privind acordarea notei „10” din oficiu la proba la limba străină din cadrul examenului de Bacalaureat a fost extinsă pînă la 30 aprilie 2020. Decizia a fost anunțată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmare a evoluției situației epidemiologice și în contextul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu COVID-19.

 

Conducerea țării s-a întrunit în ședință

Prim-ministrul Ion Chicu a participat luni, 6 aprilie, la ședința comună cu președintele țării, Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greacenîi. La eveniment au fost discutate subiecte referitoare la evoluția situației epidemiologice și impactul măsurilor adoptate asupra economiei naționale. Totodată, au fost examinate raționamentele de a institui unele măsuri noi de restricție, menite să prevină răspîndirea epidemiei, inclusiv posibilitatea de a declara o perioadă nouă de „zile de odihnă” pentru bugetari.

 

Antreprenorii locali își vor putea vinde produsele și serviciile pe o nouă piață online

Antreprenorii locali își pot vinde produsele și serviciile pe o nouă piață online – „Iarmarocul IMM-urilor”. Platforma a fost deschisă la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. „Iarmarocului IMM-urilor” este un grup creat pe o rețea de socializare pentru a susține mediul de afaceri în vînzarea produselor și serviciilor în actualele condiții restrictive pentru circulație și activitate antreprenorială. „Prin această piață virtuală, ne-am propus să oferim o soluție pentru producătorii și consumatorii, care pe durata Situației de Urgență trebuie să stea acasă. Comerțul online este o soluție nu doar imediată, dar și pe termen lung, deoarece pentru antreprenori este un instrument pentru a-și reduce costurile logistice și a accesa un public mult mai mare”, susține Ministrul Sergiu Răilean.

 

Procedura de înregistrare a medicamentelor și dispozitivelor medicale va fi simplificată

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean și reprezentanții Agenției Medicamentului au discutat despre simplificarea procedurii de autorizare și reautorizare a medicamentelor și dispozitivelor medicale, în special, în situația de criză cauzată de pandemia de COVID-19. Directoarea Agenției Medicamentului, Silvia Cibotari, a dat asigurări că pentru toate solicitările ce vizează reautorizarea și autorizarea medicamentelor și dispozitivelor medicale autohtone procedura se va face în termeni cît mai restrinși, cu respectarea exigențelor regulamentare de calitate.

 

Încă două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Încă două persoane au decedat din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 17. Pînă în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 864 de cazuri de COVID-19, dintre acestea 106 sînt de import și 758 cu transmitere locală. Informațiile au fost prezentate luni, 6 aprilie de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit oficialului, în stare gravă sînt 76 de persoane. Alte 10 persoane sînt intubate și conectate la aparate de ventilare. Dumbrăveanu a menționat că va propune Comisiei Situații Excepționale ca următoarele două săptămîni să fie libere pentru bugetari.

 

BNM a decis diminuarea ratei rezervelor obligatorii în lei pînă la 34 la sută

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adoptat, prin vot unanim, modificarea hotărîrii din 20 martie 2020 cu privire la nivelul ratelor dobînzilor BNM și la norma rezervelor obligatorii. Astfel, norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, pentru perioada de aplicare a acestora 16 aprilie – 15 mai 2020, se stabilește în mărime de 34,0 la sută din baza de calcul.

 

Banca Mondială va acorda 100 milioane de dolari pentru modernizarea Termoelectrica

Banca Mondială va acorda 100 milioane de dolari pentru modernizarea Termoelectrica. Despre implementarea proiectului a discutat Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și echipa energetică a Băncii Mondiale. Investițiile propuse vor contribui la creșterea cu circa 50% a volumului de energie electrică produse în cogenerare și cu 25% a energiei termice, dar și, în timp, la reducerea tarifului la energia termică în municipiul Chișinău. O altă componentă importantă constituie sprijinirea financiară a unor măsuri de eficientizare a consumului în clădirile multietajate din municipiul Chișinău, prin modernizarea sistemelor intra-bloc de distribuție a energiei termice.

 

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat unanim, în ședință extraordinară, o hotărîre prin care recomandă băncilor licențiate să se abțină de la distribuirea dividendelor către acționari și alte forme de distribuire a capitalului, cel puțin pînă la 30 septembrie 2020. Decizia vine în contextul atenuării efectelor cauzate de pandemia COVID-19 pentru a menține băncile suficient de bine capitalizate și stabile. În aceeași ședință, au fost aprobate măsuri de relaxare a cerințelor amortizoarelor de capital. Astfel, BNM permite băncilor să utilizeze temporar amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior.

 

14 cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova

Pe parcursul săptămînii trecute, 14 cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Interdicția a fost impusă și în cazul a 33 de mijloace de transport. Datele au fost făcute publice de Poliția de Frontieră. Potrivit sursei citate, săptămîna precedentă, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 20 528 traversări, dintre care un număr mai mare – 14 235 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova. Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, 53% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. Cea mai aglomerată zi din săptămîna precedentă a fost miercuri, 1 aprilie 2020.