REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 octombrie 2020)

Pedagogii sărbătoresc pe 5 octombrie Ziua profesională

Lucrătorii din domeniul învățămîntului marchează astăzi Ziua lor profesională. Cu această ocazie, cadrele didactice din țara noastră au fost felicitate de mai mulți oficiali. „ Rolul nostru, al pedagogilor devine şi mai important în condiţiile moderne. Sîntem chemaţi să facem faţă noilor provocări, să valorificăm oportunităţile oferite de noile tehnologii, să integrăm organic valorile naţionale în universul valorilor general umane, să ne perpetuăm identitatea într-o lume a globalizării”, a estimat în mesajul său de felicitare Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 

Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor putea participa la scrutinul din 1 noiembrie

Biroul Politici de Reintegrare informează că în 22 de localități din Zona de Securitate, precum și în municipiile Chișinău și Bălți, vor fi deschise 42 de secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană ce dețin acte de identitate ale R. Moldova și au drept de vot. Astfel, cei 247 609 de alegători domiciliați în localitățile din stînga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni își vor putea exercita dreptul la vot. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în localitățile Rezina, Sănătăuca și Varnița, cîte patru, în 11 localități vor fi deschise cîte două secții de votare, și în 8 localități – cîte una.

 

Focar de pestă porcină depistat la Glodeni

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în raionul Glodeni. Maladia a fost confirmat la șase porci dintr-o gospodărie din satul Iabloana, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. În regim de urgență, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii. Animalele au fost sacrificate, iar autoritățile au fost nevoite să instituie zona de carantină pentru a preveni răspîndirea în alte localități.

 

Doi deputați, un director de Teatru și doi primari, în vizorul ANI

Doi deputați din actualul Legislativ au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). În privința unui parlamentar a fost inițiată procedura de control al averii, iar cel de-al doilea este vizat în verificările referitoare la nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților. Totodată, săptămîna trecută au fost emise acte de constatare a încălcării admise de către un un rector de universitate și doi primari. Alți subiecți ai declarării au fost sancționați cu 3.000 mii de lei pentru nedepunerea și depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale.

 

În Chișinău a început sezonul încălzirii

Termoelectrica a demarat procedura de conectare la încălzire. „Pînă acum au fost semnate 1037 de pașapoarte de pregătire a instalațiilor de încălzire, din numărul total de 4055. Aceste obiecte vor beneficia de încălzire în decurs de 3 ore de la solicitare. Recomandăm pregătirea din timp a sistemului ingineresc din interiorul clădirii și prezentarea actelor confirmative la sediile teritoriale ale Termoelectrica, pînă pe 10 octombrie”, declară Veaceslav Eni, directorul general al întreprinderii.

 

76 de persoane aflate în căutare au fost reținute de către poliție

Angajații din cadrul Inspectoratelor de Poliție din subordinea Direcției de Poliție a mun. Chișinău, continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală și se eschivează de a se prezenta la organele de drept. Astfel, în perioada 28 septembrie – 04 octombrie, de către polițiști au fost reținute 76 de persoane aflate în urmărire penală dintre care 45 de persoane reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală iar 31 persoane ca debitori de stat.

 

Transnistria a înăsprit restricţiile cu privire la combaterea COVID-19

Potrivit deciziei Sediului operaţional al Transnistriei, de la începutul lunii octombrie, a fost reintrodusă interzicerea de a desfăşura concerte, spectacole şi alte evenimente culturale, chiar şi în zonele deschise. De asemenea, s-a decis că instituţiile de învăţămînt preşcolar vor fi asigurate cu lămpi bactericide, iar instituţiile de învăţămînt cu dezinfectanţi de aer, care sînt fabricate la o întreprindere din Transnistria.

 

15 proprietari de ateliere de autoservicii au fost amendați

Inspectoratul Național de Investigații, în comun cu Agenția Națională Transport Auto și Serviciul Fiscal de Stat, au efectuat săptămîna trecută controale inopinate la atelierele de autoservicii. În urma controalelor au fost aplicate amenzi de peste 240 mii de lei. Potrivit poliției, 15 agenți economici s-au ales cu procese-verbale cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 240 mii de ei. Conform Codului Transporturilor Rutiere, întreprinderile pot desfășura activități de autoservice doar în baza înregistrării prealabile în Registru, prin notificare, în modul stabilit, la ghișeul unic al Agenției.

 

Primăria Chișinăului îndeamnă locuitorii să respecte măsurile de prevenire a COVID-19

Primăria municipiului Chișinău îndeamnă locuitorii orașului și a suburbiilor să respecte toate măsurile de prevenire a infecției COVID-19 și restricțiile stabilite de autorități, în condițiile cînd în capitală este înregistrat cel mai mare număr de contaminări din republică și este instituit cod roșu de alertă în sănătate publică. Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, a informat în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni că situația privind infecția COVID-19 pe teritoriul municipiului rămîne în continuare alarmantă. Incidența îmbolnăvirilor în municipiu prin coronavirus, la 100 mii locuitori, este de 866,41 persoane, cea ce reprezintă un indice alarmant. Totodată, cele mai afectate suburbii rămîn a fi Durlești, Trușeni, Bubuieci, Codru, Sîngera, Stăuceni și Băcioi.

 

Mai multe dispozitive medicale vor fi distribuite instituțiilor medicale care au secție de terapie intensivă

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, anunță că astăzi a ajuns în țară primul lot de 20 ventilatoare procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova” și vor fi distribuite instituțiilor medico- sanitare care au secție de terapie intensivă. De asemenea, în instituții vor fi distribuite și 400 de infuzomate, 200 de monitoare pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților și 42 de electrocardiografe, procurate la fel în cadrul proiectului.

 

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate 5043 locuințe

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 5043 locuințe. Alte 9 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție în acest sens. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,54 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,27 miliarde lei. Din 5043 beneficiari, 3472 sînt familii, iar 1571 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani.