REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 mai 2020)

A fost lansată o nouă campanie de promovare a vinului moldovenesc

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) lansează campania „Wine of Moldova Stories by Diana Pavelescu”. Proiectul își propune să prezinte o colecție formată din 30 de vinuri produse din soiuri locale și internaționale, dar și a celor mai fine cupaje. Astfel, timp de două luni, istoriile vinificatorilor reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” se vor afla în centrul campaniei. Campania desfășurată pe piața românească se află în capul listei unui șir de proiecte dedicate promovării vinurilor moldovenești, a destinațiilor turistice, a culturii, tradițiilor și gastronomiei naționale.

 

Un bărbat din raionul Telenești a fost condamnat la 16 ani închisoare pentru abuzarea propriei fiici

Un bărbat din raionul Telenești a fost condamnat la 16 ani închisoare, în penitenciar de tip închis, pentru acțiuni perverse și violul fiicei sale minore. Investigațiile procurorilor au demarat în luna mai 2018, după ce unchiul copilei a sesizat autoritatea tutelară despre abuzurile tatălui acesteia, care la rîndul său a sesizat organele de drept. Chiar dacă nu și-a recunoscut vinovăția, Procuratura raionului Telenești a demonstrat că în intervalul anilor 2015 – 2017, inculpatul, în vîrstă de 44 de ani, și-a abuzat sexual fiica, în vîrstă de 13 ani. Totul a avut loc în timp ce mama fetei era plecată la muncă peste hotare.

 

Peste 220 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt în stare gravă

Pînă astăzi în R. Moldova au fost înregistrate 4 248 cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care 531 în regiunea transnistreană. Peste 220 dintre pacienți se află în stare gravă, iar 28 sînt conectați la aparatele de respirație artificială. Potrivit datelor Ministerului sănătății, starea de sănătate a persoanelor infectate este următoarea: 227 - stare gravă (28 pacienți aflați la respirație asistată), 520 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Pînă la ziua de azi, au fost confirmate 1 055 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 256, asistenţi medicali - 381, felceri - 60, paramedici - 1, farmacişti - 17, personal auxiliar - 340 persoane.

 

Autorităţile au lansat un portal informativ destinat mediului de afaceri

Un Portal de Informații Comerciale, destinat comunității de afaceri naționale și internaționale, a fost lansat marţi de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și Serviciul Vamal al R. Moldova, cu sprijinul Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova. Noul sistem informatic poate fi accesat la adresa www.trade.gov.md. „Portalul devine sursa principală de informații oficiale de specialitate cu privire la procedurile aferente și documentele necesare pentru activitățile privind importul, exportul și tranzitul de mărfuri”, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Ofițerii SIS și SPIA au prins în flagrant doi tineri în timp ce jefuiau o casă

Doi tineri din Leova au fost prinși în flagrant delict în timp ce jefuiau o casă din satul Băiuș, din același raion, anunță Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI. Potrivit sursei, cei doi făptași au fost vizați de o investigaţie desfăşurată de către ofițerii Serviciului de Informaţii şi Securitate în colaborare cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, la data de 02 mai 2020, cei doi cetățeni, în vîrstă de 19 și respectiv 27 ani, au tentat să sustragă în mod deschis bunuri materiale din proprietatea unui locuitor al satului Băiuș din același raion. Acțiunile acestora au fost contracarate datorită informațiilor acumulate de către ofițerii SIS și intervenției operative a ofițerilor SPIA. În consecință, făptuitorii au fost reținuți la locul comiterii infracțiunii.

 

Peste 22,3 milioane de lei au fost oferiţi pentru combaterea infecției COVID-19

Cetățenii și agenții economici au oferit, pînă la această dată, peste 22,3 milioane de lei pentru combaterea infecției COVID-19. Potrivit informației prezentate de Ministerul Finanțelor, aceste mijloace au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului. Astfel, peste 5,86 de milioane de lei din aceste donații au fost alocate pentru achiziționarea a 51.428 de combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii de lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care s-au infectat la locul de muncă.

 

O femeie din Cahul a fost adusă cu un echipaj SMURD în capitală după ce și-a fracturat grav piciorul

În dimineața zilei de marți, 5 mai, la Cahul a avut loc o intervenție comună SMURD a medicilor și paramedicilor din România și R. Moldova pentru transportarea la Chișinău a unei femei în vîrstă de 68 de ani. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un echipaj SMURD și pompieri Cahul a avut misiunea de a prelua o pacientă cu fractură de femur din Spitalul raional Cahul și a o aduce la Institutul de Medicina Urgentă din capitală pentru ulterioare îngrijiri medicale. Misiunea a fost realizată în comun cu participarea medicilor români.

 

Agenții economici din Chișinău vor fi obligați să combată ambrozia

Primăria municipiului Chişinău va crea o hartă care va include toate terenurile din capitală unde creşte ambrozia, plantă considerată alergen. Primarul Ion Ceban a făcut o solicitare în acest sens în cadrul şedinţei serviciilor municipale. Edilul a cerut responsabililor de la Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” să înainteze măsuri concrete care urmează a fi întreprinse pentru extirparea plantei, dar şi să estimeze costurile necesare pentru aceste acţiuni. În același timp, Ceban, a cerut acțiuni de informare a agenţilor economici despre obligativitatea pe care o au pentru salubrizarea spaţiilor deţinute şi a preveni creşterea ambroziei.

 

CSM a remis cererea de sancționare a trei judecători de la Curtea Constituțională către Parlament și Guvern

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Parlamentului și Guvernului sesizarea depusă de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea în privința a trei judecători ai Curții Constituționale. Magistrații CSM au anunțat în ședința de marți, 5 mai, că își declină competența în examinarea acestui subiect și au decis remiterea sesizării către Parlament și Guvern.

 

29 mai 2020 este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2019

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice ca la data de 29 mai 2020 survine termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pentru anul 2019. Termenul declarării şi achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 a fost modificat in conformitate cu Dispoziţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Obligaţia de depunere a Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) survine persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător.

 

Uzina de zahăr din orașul Fălești, dar și ferma de păsări, vor fi relansate

Președintele țării, Igor Dodon, a discutat aceste proiecte cu autoritățile raionului. “Am vizitat administrația raională din Fălești unde, împreună cu Sergiu Fîntînă, președintele raionului, am discutat cele mai importante chestiuni legate de dezvoltarea social-economică a regiunii și a infrastructurii locale. În special, autoritățile raionului solicită asistență în finisarea lucrărilor de reconstrucție a apeductului din rîul Prut și a stadionului orășenesc, precum și relansarea uzinei de zahăr și a fermei de păsări care, ceva timp în urmă, au avut un rol important în dezvoltarea sectorului agricol a raionului, dar și a întregii țări. Am dat asigurări autorităților raionale că Guvernul și Aparatul Președintelui acordă o importanță primordială regiunilor și proiectele respective vor fi realizate în pofida crizei provocate de pandemie”, a anunțat președintele.