REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 iulie 2021)

Finul lui Plahotniuc și fostul șef al Direcției nr. 5 a INI au fost reținuți

Finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, șeful Inspectoratului de Politie al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră au fost reținuți luni dimineață de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOSC) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Cei reținuți sînt cercetați pentru abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

 

Străzile din municipiul Chișinău vor fi răcorite pe timp de caniculă

Primăria municipiului Chișinău va trece la spălarea străzilor atunci cînd temperaturile vor trece de 30 grade. Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a anunțat că a stabilit graficul de spălare a străzilor și orarul de intervenție în cazul temperaturilor de peste 30 grade - cînd betonul asfaltic cedează din cauza transportului public. “Meteorologii ne anunță că urmează zile caniculare, cu temperaturi care se vor ridica la peste 30 de grade”, a spus Mihalache. Potrivit oficialului, dincolo de curățarea arterelor din capitală, spălarea drumurilor este necesară pentru a înlătura căldura excesivă.

 

Serviciul Vamal a anunțat cea mai mare cifră de încasări în ultimii 9 ani

Serviciul Vamal a raportat una dintre cele mai mari cifre ale încasărilor la bugetul de stat din ultimii nouă ani. Astfel, în luna iunie 2021 au fost colectate la bugetul de stat aproximativ 2,4 miliarde de lei, cu cca 37% mai mult față de luna similară a anului 2020 și cu 33% mai mult față de luna iunie a anului 2019. Potrivit instituției, datorită eforturilor agenților economici, care și-au desfășurat activitatea în condiții de pandemie, precum și a colaborării eficiente dintre antreprenorii de bună credință și Serviciul Vamal, veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal sînt în continuă creștere.

 

Ploaia din dimineața curentă a perturbat circulația transportului de pasageri în capitală

Zeci de troleibuze au rămas blocate de șuvoaie de străzile capitalei. Unele au venit cu întîrziere, iar altele au fost redirecționate pe străzi adiacente. Cu dificultăți de circulație s-au confruntat toți șoferii, scurgerile pluviale fiind depășite de norma de precipitații căzute. Într-un comunicat, Regia Transport Electric Chișinău anunță că, din cauza condițiilor meteo, rutele nr. 13 și 21 circulă doar pînă la strada Meșterul Manole; rutele 1, 3, 4, D, 35 staționează; ruta nr.38 nu traversează strada Albișoara, este redirecționată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt; rutele urbane și suburbane înregistrează întîrzieri de pînă la 15 min.

 

Numărul bolnavilor de coronavirus este în scădere în Chișinău

În municipiul Chișinău se află internați 32 de bolnavi de coronavirus. Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat astăzi, că numărul bolnavilor de coronavirus este în scădere și că în spitalele municipale sînt internați doar 32 de bolnavi de COVID-19. „ Sîntem în așteptarea unei ședințe a comisiei municipale extraordinare de sănătate și a celei naționale pentru a decide dacă menținem sau nu codul galben de alertă în sănătate”, a precizat Gîlcă.

 

Peste 210 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 218 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 182 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada 25 iunie-1iulie, s-a înregistrat un omor, 37 de cazuri de furt și șase infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute 15 persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1022 de procese-verbale, dintre care 12 pentru condus în stare de ebrietate.

 

Guvernatorul Găgăuziei a primit un grup de observatori ai OSCE

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a primit un grup de observatori ai OSCE, care au sosit în R. Moldova în misiune de monitorizare a procesului de organizare și desfășurare a alegerilor anticipate în Parlamentul țării. Din componența delegației OSCE fac parte Domnul Andrzey Klimczyk din Polonia și Domnul Daniele D'Esposito din Elveția. Observatorii OSCE se vor familiariza cu procedura de pregătire a procesului electoral în autonomie și în alte regiuni ale țării. În cadrul alegerilor parlamentare anticipate, în Găgăuzia vor fi deschise 67 secții de votare. Din cele 22 de partide și blocuri politice, locuitorii Găgăuziei sînt incluși în listele a 9 concurenți electorali.

 

În raionul Dondușeni au fost finalizate două proiecte de mediu

Două proiecte de mediu, finanțate din bugetul statului prin Fondul Ecologic Național, au fost finalizate în raionul Dondușeni. Primul este un proiect, în cadrul căruia au fost construiți circa 13 km de apeduct, a fost instalat un turn de apă, un rezervor de apă, 16 cămine de vizite, o stație de pompare și a fost amenajată o zonă sanitară. Proiectul "Rețele de alimentare cu apă a satului Dondușeni", cu o valoare totală de circa 6,1 milioane de lei, a fost realizat în şase luni. Al doilea program de mediu este în satul Plop, același raion. Datorită proiectului "Aprovizionarea cu apă și canalizare a satului Plop", circa 1500 de locuitori beneficiază de acces la sistemul de apă și canalizare.

 

Primăria Chișinău va primi două ambulanțe din partea Italiei

Primăria capitalei va primi două ambulanțe donate de Asociațiile de caritate (Misericordiile) din comunele Certaldo și Gambassi Terme, regiunea Toscana a Italiei. Ambasadorul R. Moldova la Roma, Anatolie Urecheanu, a efectuat la finele săptămînii trecute o deplasare de serviciu în Regiunea Toscana la invitația autorităților locale din comuna Certaldo, unde a participat la ceremonia de transmitere a celor două ambulanțe. Donația este o acțiune comună a Ambasadei și autorităților locale din Comuna Certaldo, înfrățită cu comuna Puhoi, raionul Anenii Noi.

 

Circa 270 de semne noi de circulație au fost instalate în municipiul Comrat

Circa 270 de semne rutiere noi au fost instalate în luna iunie în municipiul Comrat. Autoritățile susțin că acestea vor securiza traficul în localitate. Potrivit primarului de Comrat, Serghei Anastasov, semnele rutiere au fost fie înlocuite, fie înnoite, pe toate străzile din municipiu. Proiectul pentru instalarea noilor semne de circulație a fost realizat din bugetul local şi a costat 290 de mii de lei. În municipiul Comrat sînt 172 de străzi.

 

În R. Moldova a fost lansată campania „Fără plastic mă simt fantastic”

R. Moldova s-a alăturat mișcării globale Plastic Free July 2021 și a lansat astăzi campania „Fără plastic mă simt fantastic”. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe tematice, la care au fost discutate cele mai actuale probleme în domeniu. Scopul campaniei este de a mediatiza și a promova bunele practici în lupta cu deșeurile din plastic. În context, Ministerul agriculturii îndeamnă cetățenii și societatea civilă să-și unească eforturile în vederea reducerii plasticului în activitățile cotidiene.