REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 aprilie 2021)

Cimitirile din capitală vor fi închise și în acest an de Paștele Blajinilor

Din cauza pandemiei, cimitirile din capitală vor fi închise și în acest an de Paștele Blajinilor. Anunțul a fost făcut de către primarul generel Ion Ceban în cadrul ședinței primăriei. Ceban îndeamnă oamenii să pomenească răposații acasă. „În curînd vom lua decizia referitoare la sărbătorirea Paștelui și Paștelui Blajinilor. Cel mai probabil și în acest an vom rămîne să sărbătorim în cercuri restrînse, cu familia și părinții, nu neapărat vom merge în cercuri mari, iar după miezul nopții nu ne vom afla pe străzi. De Paștele Blajinilor vom pomeni, și în acest an, pe cei răposați în afara cimitirelor și de preferință, acasă”, a menționat Ceban.

 

APSM, campioană la Turneul Internațional de fotbal printre jurnaliști

Formația Asociației Presei Sportive din Moldova /APSM/ s-a învrednicit de titlul de campioană în cadrul ediției a 8-a a Turneului Internațional de fotbal printre jurnaliști, care s-a desfășurat în perioada 1-3 aprilie curent la Sharm El-Sheikh, Egipt. Echipa jurnaliștilor moldoveni a evoluat în premieră la această competiție. Selecționata noastră s-a impus chiar din prima zi cu 3-1 în fața colegilor din Armenia și cu 1-0 – a celor din Ucraina, după care a suferit o înfrîngere în fața reprezentativei Kazahstanului, scor 0-3. În următorul meci, ei au reușit să surclaseze echipa gazdă, formația Egiptului: 2-1. În ultima partidă, Moldova a surclasat într-o luptă crîncenă formația Belarusului (1-0). Astfel, naționala Moldovei, cu 12 puncte la activ, a devenit campioana turneului.

 

În Moldova este marcată Ziua Salvatorului

Astăzi 5 aprilie angajații IGSU marchează sărbătoare profesională Ziua Salvatorului. Pompierii și salvatorii din întreaga țară primesc urări de bine și mesaje de felicitare cu ocazia evenimentului. În pofida sărbătorii angajații Inspectoratului sînt în misiuni de salvare și acțiuni de prevenire a situațiilor excepționale. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sînt la datorie 24 de ore din 24, iar misiunea acestora este să salveze vieți, să prevină situațiile de risc și să lichideze consecințele situațiilor excepționale.

 

Bunuri de peste 12 de milioane de lei au fost puse sub sechestru de ARBI

Bunuri de peste 12 de milioane de lei au fost puse sub sechestru de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Este vorba despre bunuri de proveniență ilicită care au fost indisponibilizate, săptămîna trecută, în cadrul unei cauze penale, aflate în gestiunea procurorilor. Astfel, ARBI a aplicat sechestre pe 28 de bunuri, inclusiv capital social, încăperi locative și nelocative, construcții locative și nelocative, terenuri pentru construcții și agricole. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 12 232 162 lei.

 

A fost aprobat planul de activitate în 2021 a Regiunii de Dezvoltare Sud

Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud, întrunit în şedinţă, a aprobat planul de activitate pentru 2021 a regiunii. Potrivit Anastasiei Rusu, șef al Secției planificare și cooperare în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în anul curent, în sudul ţării va continua implementarea a trei proiecte finanțate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR), lansate anterior. Totodată, Agenția va continua implementarea a patru proiecte finanțate de Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova).

 

Chișinăul rămîne sub stare de alertă epidemiologică sporită

În spitalele cu profil COVID din municipiul Chișinău sînt internați circa 1200 de pacienți și sînt libere peste 400 de paturi. Capitală rămîne în continuare, sub alertă epidemiologică. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi. Potrivit sursei citate, numărul persoanelor care s-au tratat de COVID-19 este în creștere, însă tot în creștere este și numărul deceselor. Pînă în prezent, în municipiu au fost înregistrate 101879 de cazuri de COVID-19 și 1439 de decese. În prezent, în instituțiile medicale din municipiu sînt internați 1 263 de pacienți, dintre care 59 se află în stare foarte gravă, 558 în stare gravă, iar 662 în stare medie.

 

Trei angajați ai Filarmonicii Naționale vor ajunge pe banca acuzaților

Trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” vor compărea pe banca acuzaților pentru ”încălcarea regulilor de protecție contra incendiilor”. Procuratura a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei. Potrivit datelor Procuraturii, la 24 septembrie 2020, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecția securității, inginerul-șef a dat indicații tehnicianului superior și subalternului acestuia să execute lucrări de curățenie în încăperea blocului sanitar nr.1, precum și tăierea țevilor din oțel. Prin urmare, întreg edificiul, estimat la 5,3 milioane de lei, a fost distrus de incendiu. Pentru această infracțiune, norma penală prevede amendă sau închisoare de pînă la doi ani.

 

Un tînăr moldovean, dat în căutare internațională a fost reținut de către poliția italiană

Un tînăr în vîrstă de 27 de ani, căutat internaţional în urma unui mandat emis pe 30 decembrie 2020 de Judecătoria Edineţ, a fost prins de poliţia din localitatea italiană Marzano. Potrivit presei italiene, tînărul originar din R. Moldova a bătut cu brutalitate un alt bărbat, care a decedat în urma loviturilor încasate. Poliţia din Peninsulă îl avea în vizor pe basarabean de mai mult timp, acesta fiind prins la locuinţa mamei sale din localitatea Marzano. Pentru infracţiunea de omucidere, Codul Penal al R. Moldova prevede o pedeapsă de pînă la 20 de ani de închisoare.

 

Poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean

Poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing. Pavel Voicu a anunțat că timp de 50 de ore, angajații MAI au lucrat 24 din 24 de ore. „Este prematur să venim cu acuzații dar avem o persoană reținută și sînt depistate mai multe mașini care au participat la infracțiune, stabilite unele persoane, am mers pe traseul celora care au comis infracțiuni. Această crima a fost comisa de cetățeni străini care au traversat frontiera din Ucraina”, a declarat Pavel Voicu.

 

Peste 600 de cadre didactice au fost imunizate

622 de cadre didactice din școli și grădinițe, eligibile la această etapă de vaccinare, au fost imunizate în primele trei zile în cadrul Centrului de vaccinare din țară, deschis de către primăria Chișinău săptămînă trecută. Potrivit primarului general Ion Ceban, Centrul este dislocat în incinta clădirii din str. Petru Rareș 18 şi are capacitatea de a vaccina pînă la 1200 de persoane pe zi. Pe lîngă imunizarea cadrelor didactice în Centrul municipal de vaccinare anti-COVID-19, în paralel procesul de vaccinare continuă în toate Asociațiile Medicale Teritoriale și în Centrele medicilor de familie din capitală.