REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 noiembrie 2019)

Premiantele campionatului naţional de fotbal au fost desemnate

Premiantele campionatului naţional de fotbal au fost desemnate în penultima etapă a campionatului naţional desfăşurată în week-end. Ele au devenit, în ordine, Sheriff Tiraspol, Sfîntul Gheorghe Suruceni şi Petrocub Hînceşti, care au acumulat cîte 69 puncte, respectiv, 53 şi 49 puncte.

 

Promo-LEX a prezentat rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor

Misiunea de observare Promo-LEX a prezentat luni, 4 noiembrie rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru turul doi al alegerilor locale generale din Chișinău. Potrivit acestora, candidatul PSRM a acumulat 52,43 % dintre voturilor cetățenilor prezenți duminică la urne, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase – 47,57%. Datele nu diferă semnificativ de rezultatele preliminare anunțate de către Comisia Electorală Centrală, potrivit cărora, pentru Ion Ceban au votat 52,39% dintre locuitorii capitalei, iar pentru Andrei Năstase – 47,61%.

 

Şeful statului s-a expus asupra alegerilor din capitală

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a plasat în dimineaţa zilei de luni, 4 noiembrie un mesaj pe pagina sa oficială în care l-a felicitat pe noul primar al capitalei şi a specificat că sînt necesare schimbări şi la nivel de executiv. Dodon a menţionat în particular că “noul primar ales şi PSRM, partidul cu cel mai mare număr de mandate din Consiliul Municipal, au în faţă o sarcină clară: să facă drumuri, să facă curățenie în oraș. Pentru acest lucru este necesară crearea unei coaliții cu ACUM în Consiliul Municipal”.

 

Guvernul va lucra cu toţi primarii care au învins în aceste alegeri, a anunţat premierul Maia Sandu

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat luni, 4 noiembrie că executivul pe care îl conduce va lucra cu toţi primarii care au cîştigat în alegerile locale generale şi l-a îndemnat pe primarul ales al capitalei, Ion Ceban, să-şi respecte promisiunile. Premierul l-a îndemnat pe candidatul blocului ACUM pentru primăria capitalei, Andrei Năstase, să îşi reia cît mai curînd activitatea în guvern. “Votul cetățenilor este esența democrației și noi respectăm alegerea oamenilor. Am pierdut o bătălie, dar adevărata luptă împotriva corupției încă se duce”, a opinat Sandu.

 

Populația R. Moldova scade încet, dar sigur

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice din R. Moldova, Olga Gagauz, a anunțat că în ultimii cinci ani statul moldovean a pierdut 190 de mii de cetățeni. "La data de 11 iulie 2019, Biroul Național de Statistică a anunțat numărul persoanelor rezidente în R. Moldova - 2 681 000 de persoane. Cu 190 de mii de persoane mai puțin decît în anul 2014", a spus Olga Gagauz.

 

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului Ecologic, condamnat la 5 ani de închisoare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță condamnarea de către Curtea de Apel Chișinău a unui fost șeful-adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat la pedeapsă cu închisoarea pe un termen de cinci ani, pentru acte de corupție. Procurorii PCCOCS l-au învinuit de estorcarea a 25.000 de lei de la reprezentantul unui agent economic, pentru ca ultimul să fie scutit de audit ecologic. Funcționarul, însă, a fost reținut în flagrant delict, la 16 aprilie 2014.

 

În R. Moldova a fost înregistrat un nou caz suspect de rujeolă

Un adolescent de 16 ani din satul Balatina, raionul Glodeni este suspectat că s-a îmbolnăvit de rujeolă. Cazul este cercetat de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că minorul beneficiază de îngrijirile medicale necesare, iar specialiştii ANSP i-au prelevat probe de laborator.

 

Legislativul a găzduit Parlamentul Tinerilor

Legislativul a găzduit cea de-a III-a ediție a Parlamentului Tinerilor organizată în contextul promovării democrației și educației politice de către Asociaţia ”Invento” cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației ”Hanns Seidel”, în parteneriat cu Parlamentul R. Moldova și Facultatea de Drept a USM. Evenimentul a întrunit 51 de tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 și 28 de ani din 19 regiuni ale țării, inclusiv din UTA Gagauz-Yeri și regiunea transnistreană. Marți, 5 noiembrie, Parlamentul Tinerilor se va convoca în ședință plenară și va dezbate proiecte de legi.

 

Peste 46 000 de țigarete tăinuite au fost depistate la Vama Leușeni

Peste 46 000 de țigarete tăinuite și autovehiculul folosit pentru transportarea frauduloasă a acestora au fost reținute de către vameșii de la Leușeni. Produsele din tutun erau ascunse într-un spațiu improvizat, greu accesibil, în podeaua dublă a unui autoturism ce se deplasa spre Germania. Cazul a fost înregistrat la ieșire din țară, atunci cînd, în baza analizei de risc, funcționarii vamali au redirecționat spre scanare un autoturism de model Fiat Scudo. Imaginile prelevate au semnalat prezența unor obiecte suspecte în podeaua mijlocului de transport.