REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 iulie 2022)

Circa 50% dintre chișinăuieni sînt vaccinați împotriva COVID-19

Circa 50% dintre chișinăuieni sînt vaccinați împotriva COVID-19 cu primele două doze, iar 23% cu doza booster. Potrivit șefului Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, cele 70 de puncte de vaccinare din capitală sînt deschise și activează în regim normal. Astfel, autoritățile municipale au îndemnat cetățenii să respecte măsurile de protecție și să se imunizeze întrucît, săptămîna trecută, numărul cazurilor COVID a înregistrat o creștere, în special în rîndul copiilor. Totodată, funcționarul a precizat că la Maternitatea nr. 2 din capitală sînt internate 11 femei însărcinate, care au fost confirmate cu virusul COVID. De asemenea, un focar de COVID a fost sesizat într-un centru de plasament al refugiaților din sectorul Botanica. În acest caz, 12 copii confirmați cu virusul COVID au fost internați în spital.

 

Polițiștii au stabilit peste 2700 de abateri comise în traficul rutier

În zilele de odihnă, polițiștii au stabilit peste 2700 de abateri comise în traficul rutier. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 52 de șoferi se aflau în stare de ebrietate la volan, iar peste 1500 de conducători auto au fost amendați pentru depășirea limitei de viteză. Totodată, 370 de șoferi nu aveau cuplată centura de siguranță, iar 279 au primit sancțiuni pentru încălcarea regulilor de înmatriculare și a reviziei tehnice. De asemenea, 275 de conducători auto nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere. Peste 100 de pietoni au traversat strada în locuri interzise, iar 89 de șoferi nu au acordat prioritate legală acestora.


Serviciul Vamal a încasat peste 738,7 mln de lei

În perioada 27 iunie – 03 iulie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 738,7 milioane de lei, mai mult cu 18,4 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituției, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 15,0 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,0 % din totalul sumei încasate. Banii colectați sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a. De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 15,7 miliarde de lei, fiind atestată o creștere de 24,3 % față de încasările din aceeași perioadă a anului trecut.

 

Peste 32 mii de abonamente pentru transportul public din Chișinău au fost vîndute timp de 10 zile

Peste 32 de mii de abonamente noi pentru călătoria în transportul public din capitală au fost vîndute în primele 10 zile de la începerea comercializării. Potrivit primarul Chișinăului, Ion Ceban, cele mai comercializate abonamente sînt cele pentru perioada de șase luni, după care urmează cele pentru o lună și cele pentru trei luni. „Săptămîna viitoare, vor fi transmise circa 35 mii de abonamente pentru elevii claselor I – IV-a. Totodată, vor fi transmise abonamentele și pentru alte categorii ce beneficiază de facilități la procurare. La fel, vom majora numărul punctelor de vînzare”, a spus Ceban. Prețul unui abonament este de 234 de lei pentru o lună, 594 de lei pentru trei luni și 972 de lei pentru șase luni.

 

Un ex-guvernator şi doi ex-viceguvernatori ai BNM vor fi judecați în dosarul „Frauda bancară”

Un ex-guvernator şi doi ex-viceguvernatori ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) vor fi judecați în dosarul „Frauda bancară”. Potrivit Procuraturii Generale, aceştia sînt învinuiţi de complicitate la săvîrşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, precum şi de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Conform procurorilor, în anul 2014, cei trei suspecți, ar fi acționat în interesele organizației conduse de către fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, și ar fi elaborat și implementat un plan de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

 

Podul din str. Mihai Viteazul din Chișinău va fi reparat capital

Podul din str. Mihai Viteazul din Chișinău va fi reparat capital, după ce au fost stabiliți cîștigătorii licitației care vor efectua lucrările de renovare. Potrivit primarului Chișinăului, Ion Ceban, contractul semnat valorează 108 mln de lei, iar lucrările vor demara în 25 de zile. Totodată, edilul a anunțat că în atenţia municipalităţii este şi podul din str. Ismail, care la fel necesită a fi reparat. În acest sens, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a semnat un contract de expertiză şi proiectare a podului cu compania Intexnauca. Costul acestor lucrări se evaluează la 2,9 mln lei. Conform municipalității, podul din str. Mihai Viteazul și cel din str. Ismail sînt exploatate de circa 50 de ani.

 

Raionul Cimişlia va găzdui Festivalul Național al Strugurelui

Festivalul Național al Strugurelui se va desfășura în anul curent la Cimişlia, pe data de 18 septembrie. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, evenimentul va contribui la creșterea competitivității producătorilor autohtoni pentru valorificarea pieței interne și externe de desfacere a strugurilor. Festivalul este organizat de Consiliul raional Cimişlia, ministerul de resort, cu participarea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe concursuri, degustări de struguri, expoziții, inclusiv ale meșterilor populari.

 

Două sportive au devenit vicecampioane europene U20

Luptătoarele Mihaela Samoil și Luciana Beda au obținut locuri de frunte la Campionatul European Under 20 de la Roma. Sportivele au cucerit medalia de argint în cadrul campionatului. În finală, acestea au fost învinse de germanca Amory Olivia Andrich, respectiv turcoaica Nesrin Bas.