REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 august 2022)

Universitățile din R. Moldova au încheiat prima etapă de admitere

Mai multe universităţi din Republica Moldova au publicat listele tinerilor care au fost admiși la studii, în cadrul primei etape, de bază, la admiterea din acest an, care a finalizat pe 2 august. Astfel, pe parcursul ultimelor zile au fost anunţaţi cei care urmează să fie studenţi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei ş.a. Pe parcursul lunii august, instituţiile de învăţămînt superior din ţară vor organiza sesiuni suplimentare de admitere, pentru locurile neacoperite. În instituțiile de învățămînt superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admiși 8732 de tineri.

 

Producătorii moldoveni au exportat primele prune din recolta acestui an

Primele cantități de prune timpurii moldovenești, din recolta anului 2022, au fost exportate pe parcursul lunii iulie, a anunţat astăzi Asociaţia Moldova Fruct. Potrivit Asociaţiei, cele peste 3400 tone de prune au ajuns la consumatorii din 11 țări ale lumii: Germania, Austria, Polonia, Olanda, România, Rusia etc. În aceeași perioadă a anului trecut au fost exportate puțin peste o mie tone de prune. Livrările în masă vor începe în perioada următoare, cînd vor fi recoltate soiurile Stanley și President, indică Moldova Fruct. Comisia Europeană a majorat pentru Republica Moldova, pentru un an, cantitatea de prune care poate fi comercializată fără taxe vamale în Uniunea Europeană, de la 15 mii la 40 mii de tone.

 

Institutul „Selecţia” din Bălţi a obţinut în acest an recolte de peste 9 tone de grîu pe hectar

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste nouă tone de grîu la hectar, în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania). Studiul a inclus şapte soiuri și un hibrid, fiind amplasate într-un asolament cu şase cîmpuri. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară. În condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grîu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha, iar în condițiile anului 2022, recolta medie se estimează la 2,5-3,5 t/ha.

 

Fabrica de peleţi din Pașcani a fost relansată

Fabrica de peleți din localitatea Pașcani, raionul Criuleni, ce a fost construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015, și-a relansat activitățile. Pentru a se familiariza cu procesul de producere a peleților, reprezentantul rezident al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Sugimoto Satoshi, a efectuat o vizită la întreprindere. În prezent, fabrica dispune de aproximativ 250 tone de materie primă, pentru a asigura procesul de producere. Activitatea fabricii a fost revitalizată după un amplu proces de identificare și atenuare a deficiențelor la linia tehnologică de producere, conform Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

 

Salariile angajaților „Liftservice" urmează a fi majorate

Salariile angajaților Întreprinderii Municipale „Liftservice" urmează a fi majorate cu 30%, începînd cu luna octombrie current. Directorul întreprinderii, Petru Budurin, a subliniat că, majorarea va fi posibilă întrucît tariful pentru deservirea lifturilor din capitală a fost majorat cu 80%, începînd cu 1 august curent. Taxele urmează a fi colectate și transmise întreprinderii la finele lunii septembrie - începutul lunii octombrie. După primirea fondurilor, inițial vor fi achitate datoriile întreprinderii în sumă de 800 mii de lei (circa 40 mii de euro), a spus Petru Budurin.

 

Primul laborator de educație inteligentă a fost inaugurat la un liceu din Durleşti

Primul laborator de educație inteligentă din Moldova, SmartLab INACO, a fost inaugurat ieri în cadrul Liceului teoretic „Hyperion” din Durlești, cu participarea oficialităților de la Chișinău și București și a experților în educație din Copenhaga, Londra și Dubai. Acest proiect educațional inovator este implementat de către Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, din București, România. „Elevii şi profesorii liceului din Durleşti vor avea parte de experiențe fascinante, memorabile la lecțiile la care vor fi folosite dotările de ultimă generație, precum echipamente VR/AR, roboți multifuncționali, imprimante, scanere și stilouri 3D, potrivit Ministerului educaţiei.

 

Nouă moldoveni au ajuns la spital în urma unui accident din Iași

Un accident grav a avut loc în dimineața zilei de joi, 4 august, în sensul giratoriu de la intrarea din Leţcani, județul Iași din România. Un microbuz cu cetățeni din Republica Moldova a intrat în sensul giratoriu fără să se asigure și s-a izbit de o camionetă. În urma incidentului nouă persoane au ajuns la spital, iar patru au refuzat internarea (opt persoane erau în microbuz, iar alte cinci în camionetă). „Accident rutier pe Drumul Național 28 în localitatea Leţcani, între o camionetă şi un microbuz. În urma evenimentului rutier au rezultat 9 victime”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Iași, joi dimineaţă.

 

Biroul de Reintegrare a prezentat date privind volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană

Biroul Politici de Reintegrare a prezentat astăzi date privind volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană, în primul semestru al anului current. Potrivit sursei citate, informațiile au fost prezentate în urma unor acuzații venite în luna aprilie curent din partea Tiraspolului precum că autoritățile de la Chișinău ar fi aplicat restricționări comercial-economice. Astfel, în regiunea transnistreană a fost importată 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate. Totodată, în regiune au fost importate 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate și 10,40% din totalul de benzină.

 

Curtea Constituțională a validat un mandat de deputat

Curtea Constituțională a validat astăzi un mandat de deputat pe numele lui Vasile Porțevschi, candidat supleant pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Vasile Porțevschi este președinte al organizației teritoriale Nisporeni a PAS. Totodată, acesta activează în calitate de pedagog la școala profesională din aceeași localitate.

 

Olanda va susţine R. Moldova în consolidarea securităţii energetice

Guvernul olandez va oferi sprijin pentru implementarea proiectelor de creștere a eficienței energetice și de stimulare a dezvoltării surselor regenerabile. În acest sens, astăzi a fost lansat un program de asistență tehnică pentru consolidarea securității energetice în Republica Moldova. Potrivit Ministerului infrastructurii, asistența va fi direcționată pentru sprijinirea capacităților instituționale ale Guvernului în promovarea eficienței energetice și surselor regenerabile de energie; sprijinirea ministerului în promovarea și dezvoltarea unui Fond de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial; îmbunătățirea cadrului legal în domeniul eficienței energetice.

 

UE și OMS a donat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică 15 automobile

Un lot de 15 automobile au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din partea Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății. La evenimentul de transmitere a donației a fost prezent și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a menționat că automobilele vor fi repartizate centrelor de sănătate din localități și vor spori mobilitatea specialiștilor. Ea a adăugat că întregul sistem de sănătate necesită fortificare. Cele 15 automobile în valoare de peste 3,7 mln lei au fost achiziționate prin intermediul proiectelor finanțate de UE și OMS.