REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 mai 2022)

Președinții de Parlament din Statele Baltice și Nordice și-au manifestat sprijinul pentru R. Moldova în parcursul european

Președinții de Parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8) se află într-o vizită oficială comună în R. Moldova. În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, oficialii și-au exprimat susținere pentru țara noastră în parcursul european și integritatea teritorială. Totodată, șefii parlamentelor au vorbit despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia, lăudînd eforturile R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților. „După o pauză de opt ani, asistăm la o vizită istorice în contextul regional în care ne aflăm deja de trei luni. Avem un război neprovocat și neîntemeiat la hotar. Integrarea europeana este un obiectiv național care va aduce stabilitate și democrație”, a declarat Igor Grosu, în debutul conferinței. Totodată, oficialii au discutat și despre cooperarea în domeniul economic și in sectoarele precum eficiența energetică, mediu, agricultură și turism.

 

IFAD va oferi granturi pentru infrastructura de drumuri şi irigare

Unitatea consolidată pentru implementarea programelor Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) a lansat un nou concurs pentru recepționarea cererilor de finanțare a proiectelor de infrastructură în cadrul Programului "Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale" (IFAD VIII). Proiectul va cofinanța investițiile în infrastructura de irigare şi cea de drumuri. Grantul competitiv oferit de proiect pentru infrastructura de irigare va fi limitat la trei sute de mii de dolari (din surse de fonduri IFAD) per propunere calificată, plus contribuția Guvernului, și două sute de mii de dolari per propunere pentru infrastructura de drumuri calificate, plus contribuția Guvernului.

 

Un liceu din Şoldăneşti va fi eficientizat energetic cu ajutorul UE

Finalizarea proiectului de eficiență energetică a Liceului teoretic "Alexei Mateevici" din oraşul Şoldăneşti se planifică la sfîrșitul anului 2022. Despre aceasta au discutat membrii Comitetului director local al proiectului, care s-au întrunit la Șoldănești. Ca urmare a implementării acestei măsuri, 71 de angajați și 560 de elevi ai Liceului Teoretic „Alexei Mateevici" vor beneficia de condiții mai bune de muncă și studii, consumul anual normat de energie în liceu va fi micșorat cu 970 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 reduse cu 200 tone, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

 

Natalia Gavrilița l-a primit pe noul Ambasador al Poloniei

Susținerea Varșoviei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost reconfirmată în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița și noul ambasador al Republicii Polone în țara noastră, Tomasz Kobzdej. Șefa Cabinetului de miniștri l-a felicitat pe oficialul polonez cu ocazia învestirii sale în funcție și i-a urat succes în exercitarea mandatului. În cadrul discuțiilor, părțile au făcut un schimb de opinii referitoare la impactul crizei generate de războiul din Ucraina asupra economiei ambelor state, fiind reiterată necesitatea sprijinului reciproc pentru depășirea provocărilor.

 

În iunie CoE va examina cererea depusă de Moldova pentru a adera la UE

Consiliul Europei va examina cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucraina și Georgia în sesiunea din luna iunie. Anunțul a fost făcut de către Consiliu astăzi, 31 mai. „Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei privind cererea de aderare la UE a Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei și va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii sale din iunie”, se arată în mesajul Consiliului Europei.

 

Aspecte privind cooperarea moldo-slovacă au fost discutate la întrevederea Nataliei Gavrilița cu noul Ambasador al Slovaciei

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Republicii Slovacia la Chișinău, Pavol Ivan. Șefa Executivului l-a felicitat pe oficialul slovac cu ocazia începerii misiunii în R. Moldova și i-a dorit succes în exercitarea mandatului diplomatic. Părțile au trecut în revistă cele mai importante subiecte de pe agenda bilaterală, fiind apreciată vizita recentă la Chișinău a Președintelui Republicii Slovacia, Zuzana Čaputová. Interlocutorii au reiterat necesitatea consolidării relațiilor comercial-economice bilaterale.

 

Două focare de pestă porcină au fost depistate în Edineț și Dubăsari

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) informează că, în perioada 21 – 27 mai, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană la porci domestici. Conform informațiilor, cazurile au fost confirmate în orașul Edineț și în extravilanul localității Molovata, raionul Dubăsari. Urmare a celor constatate, Comisia pentru situații excepționale a raionului Edineț și Comisia pentru situații excepționale a raionului Dubăsari s-au convocat și au aprobat planurile cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

 

Autoritățile susțin că Moldova dispune de stocuri suficiente pentru a asigura securitatea alimentară

Autoritățile susțin că Moldova dispune de stocuri suficiente pentru a asigura securitatea alimentară. Ministrul agriculturii Viorel Gherciu a declarat că există stocuri suficiente de grîu, porumb și semințe de floarea soarelui pînă în toamnă. Potrivit ministrului, în prezent, R. Moldova dispune de aproape 200 de mii de tone de grîu care pot asigura necesitățile de consum pentru următoarele 130 de zile. Oficialul susține că anul acesta condițiile climaterice nu sînt favorabile culturii de grîu și se așteaptă o recoltă mai mică. Recolta de grîu anul trecut a fost de 1,5 milioane de tone. Cu o recoltă de trei milioane de tone anul trecut, stocurile de porumb sînt de peste 450 de mii de tone, susține ministrul. Moldova dispune și de rezerve de zahăr, circa 48 de mii de tone, suficiente pentru următoarele 200 de zile.

 

Festivalul Industriilor Creative se va desfășura la Chișinău

Mîine la Chișinău începe Festivalul Industriilor Creative, care va cuprinde cinci zile (1-5 iunie), cu peste 30 de evenimente. Festivalul Industriilor Creative în acest an cuprinde - 9 workshopuri, 9 studii de caz, 5 concerte, 5 seri de film, 2 seri de discursuri inspiraționale, 30 speakeri din Republica Moldova, România, Rusia, Japonia, 10 vizite la companii care sînt membri COR, și o serie de evenimente conexe în Cartierul Creativ.

 

Prima zi de vară aduce noi scumpiri la carburanți

Vara începe cu o nouă scumpire a carburanților. Prețul benzinei se îndreaptă rapid spre 32 de lei pentru un litru, iar prețul motorinei urcă spre 28 de lei. Astfel, pe 1 iunie, un litru de benzină A 95 va costa 31.45 de lei, cu 14 bani mai mult. Pe parcursul lunii mai, benzina s-a scumpit cu 3.72 lei/l. În prima zi de vară, un litru de motorină va costa 27.61 de lei, cu 19 bani mai mult.

 

Şefa Biroului regional PNUD va întreprinde o vizită oficială în R. Moldova

Directorul Biroului regional al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru Europa și CSI, Mirjana Špoljarić Egger, va efectua o vizită oficială de trei zile în Republica Moldova, în perioada 1-3 iunie. Oficialul se va întîlni cu parteneri-cheie PNUD pentru a discuta despre sprijinul organizației pentru comunitățile locale afectate de războiul din Ucraina, cu refugiați găzduiți la centre de cazare. De asemenea, Mirjana Špoljarić Egger va participa la lansarea unui program UE-PNUD care va aborda impactul crizei energetice și va iniția soluții pentru securitatea energetică și atenuarea poverii sărăciei energetice.