REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 mai 2021)

În școlile din ţară s-au desfășurat careurile dedicate „Ultimului sunet”

În școlile din ţară, astăzi s-a încheiat anul de studii 2020-2021. Activităţile dedicate „Ultimului sunet” au fost organizate în baza deciziilor Comisiilor teritoriale extraordinare de sănătate publică, în funcție de gradul de alertă stabilit pentru fiecare localitate și a indicatorilor incidenței COVID-19. Potrivit informațiilor de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), graficul şi forma de desfășurare a careurilor de finalizare a anului de învățămînt a fost stabilit la nivel local, iar festivitățile sînt desfășurate de săptămîna trecută.

 

Maratoane de vaccinare ar putea fi organizate și de către alte instituții din capitală

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat și altor instituții publice să organizeze maratoane de vaccinare. În cadrul ședinței serviciilor municipale de astăzi, edilul capitalei a mulțumit celor 300 de cadre medicale implicate în maratonul de vaccinare care s-a desfășurat în perioada 28-30 mai la Palatul Republicii și a solicitat altor instituții desfășurarea unor asemenea acțiuni. „Efortul comun al instituțiilor municipale și al ministerului Sănătății a făcut posibil acest lucru. După deschiderea Centrului Covid de la MoldExpo, este cel de-al doilea exemplu care arată că așa ceva poate fi realizat. Astfel de maratoane de vaccinare ar putea fi organizate și de către alte instituții”, a spus Ceban. În perioada 28-30 mai, în cadrul maratonului de vaccinare desfășurat la Palatul Republicii au fost imunizate 5500 de persoane.

 

78 de mii de chișinăuieni nu vor plăti impozitul pentru imobil

Secția impozite a Primăriei municipiului Chișinău va introduce manual scutirile la impozitul bunurilor imobiliare pentru persoanele care beneficiază de aceste înlesniri. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi că, peste 78.000 de proprietari trebuie să fie scutiți de la plata impozitului pentru bunurile imobiliare. „Anul acesta am majorat scutirea cu 85% pentru persoanele cu vîrstă înaintată, pensionari, persoanele cu dizabilități, participanții la luptele din Afganistan și la lichidarea avariei de la Cernobîl”, a spus Ceban.

 

ARBI a aplicat sechestre pe bunuri infracţionale în valoare de 5,5 milioane de lei

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de 5,5 milioane de lei, pe parcursul săptămînii precedente. Este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate în cadrul unei cauze penale, pornite pe fapte de spălare de bani. Astfel ARBI a aplicat sechestre pe 2 capitaluri sociale, estimate la 2 milioane 112 mii de lei, 2 construcţii nelocative, în valoare de 2 milioane de lei, un teren pentru construcţie și un teren agricol la preţul de peste 1 milion 300 de mii de lei. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 5 528 915 lei.

 

Moldovenii vaccinați pot călători în Ungaria fără să stea în carantină

În vederea facilitării deplasării fără restricții a cetățenilor moldoveni și unguri vaccinați, în special pe durata perioadei estivale, fără obligația izolării sau testării, Guvernul R. Moldova și Guvernul Ungariei au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor oficiale de imunizare anti-Covid-19, emise de către autoritățile competente din R. Moldova și Ungaria. Decizia de recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-Covid-19 este în deplină concordanță cu parteneriatul strategic dintre cele două state care fundamentează relațiile moldo-maghiare.

 

Hîncești şi Nisporeni vor participa la un program de revitalizare

Orașele Hîncești şi Nisporeni sînt în proces de identificare a zonelor degradate ce urmează să fie incluse într-un program de revitalizare urbană, susținut de parteneri de dezvoltare. O echipă de lucru, formată din reprezentanții primăriilor orașelor și ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, au efectuat săptămîna trecută vizite în teritoriu, în zonele degradate ale localităților. „Am discutat cu locuitori din zonă, cu reprezentanți ai instituțiilor publice și am făcut o analiză a problemelor cu care se confruntă. Astfel, vom face o evaluare mai precisă a stării zonelor degradate și vom studia potențialul de a deveni zonă de revitalizare”, au explicat surse de la ADR Centru.

 

În centrul Chișinăului va apărea o parcare multietajată

În centrul municipiului Chișinău va apare o parcare multietajată, cu 40 de locuri. Primăria municipiului Chișinău, Universitatea Tehnică a Moldovei /UTM/ și o companie privată a dat astăzi start lucrărilor de construcție a unei parcări multietajate cu patru nivele. Aceasta se va ridica pe teritoriul UTM, care a dat în locațiune terenul din apropierea blocului 2 de studii de pe strada 31 august. Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, cadrele didactice și studenții universității vor avea posibilitatea să contribuie la automatizarea parcării. Aceștia vor beneficia de locuri de parcare gratis.

 

Reținută de polițiști, după ce a furat dintr-o geantă 231.500 de lei

O femeie de 32 de ani, din Bălți, a fost reținută de polițiști, după ce a furat din geanta unei femei 231.500 de lei. Întîmplarea s-a produs într-o gheretă în care se comercializează fructe. În timp ce vînzătoarea își aranja marfa, individa a profitat de neatenția acesteia, și a furat banii din geanta victimei. Suspecta a fost identificată, reținută și condusă la Inspectoratul de Poliție Centru pentru audieri, unde și-a recunoscut vinovăția. Actualmente, femeia este cercetată penal pentru furt, iar conform codului penal în vigoare, riscă închisoare de la 5 la 10 ani. Anterior, aceasta a mai fost judecată pentru infracțiuni analogice.