REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 iunie 2022)

Am putea achita 980 de dolari pentru 1000 m3 de gaz procurat de la „Gazprom”

Societatea de Acțiuni „Moldovagaz” ar putea achita în iulie 980 de dolari pentru 1000 de m3 de gaz natural procurat de la SA „Gazprom”, ceea ce constituie cu 100 de dolari mai scump decît în luna iunie. Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a specificat că suma a fost stabilită conform unor calcule preliminare. „În luna iulie, gazul oferit Republicii Moldova, conform condițiilor contractului cu „Gazprom”, va costa SA „Moldovagaz” 980 de dolari pentru 1000 m3”, a spus directorul întreprinderii. Începînd cu 1 iunie curent, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali a fost majorat la 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaz, cu TVA.

 

Refugiații din Ucraina beneficiază de un suport lunar în sumă de 2 200 de lei

Refugiații din Ucraina beneficiază lunar de un suport financiar în sumă de 2 200 de lei, pentru fiecare membru al familiei. Ajutorul este acordat de Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova. Ajutorul financiar poate fi cheltuit doar pe teritoriul țării noastre. Suma este oferită pentru fiecare membru al familiei, atît pentru maturi, cît și pentru copiii de orice vîrstă. De la începutul războiului din Ucraina, peste 500 de mii de refugiați au trecut hotarul Republicii Moldova, iar peste 82 de mii au ales să rămînă pe teritoriul țării noastre. Din numărul total de refugiați, peste 45 la sută sînt copii, iar restul femei.

 

Candidații care doresc să studieze la INJ vor trebui să depună declarația de avere

Candidații la concursul de admitere la Institutul Național al Justiției (INJ) vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale, în aceleași condiții ca funcționarii publici, judecătorii sau procurorii. Potrivit ministerului Justiției, declarațiile de avere, depuse la accederea la INJ, vor servi drept punct de pornire pentru evaluarea averii viitorilor judecători și procurori, ceea ce va permite identificarea potențialelor acte de corupție. Consolidarea Institutului Național al Justiției se regăsește în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

 

Guvernul a ratificat Memorandumul cu UE privind asistența macrofinanciară

Guvernul a ratificat Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro. O parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut. Banii vor fi utilizați pentru redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept și lupta împotriva corupției, guvernarea sectorului public și climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

 

Instanța a dispus aplicarea sechestrului în valoare de peste 150 mln de lei în dosarul portului Giurgiulești

Instanța de judecată a dispus aplicarea sechestrului în valoare de peste 150 milioane de lei pe active care formează capitalul social al companiei ce gestionează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti. Potrivit Procuraturii Generale, cauza penală a fost inițiată în anul 2020 și vizează delapidarea averii străine de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol. Dosarul vizează acțiuni ce au stat la baza preluării gestionării portului. Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, o persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurori. Sechestrul aplicat are ca scop prevenirea înstrăinării bunurilor și asigurarea reparării prejudiciului cauzat.

 

Camerele de corp vor fi utilizate de angajații MAI în baza unui nou Regulament

Camerele de corp vor fi utilizate de angajații MAI în baza unui nou Regulament aprobat de către Executiv. Potrivit documentului, utilizarea camerelor video va contribui la responsabilizarea funcționarilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, iar înregistrările video vor putea fi utilizate în calitate de probe pentru constatarea existenței sau inexistenței contravenției sau a abaterilor disciplinare. Camerele de corp vor fi utilizate în mod vizibil și deschis, cu informarea obligatorie despre acest fapt a persoanelor cu care interacționează angajații MAI. Înregistrarea video va fi pornită în mod obligatoriu la intervențiile în baza apelurilor de urgență, la investigarea la fața locului a infracțiunilor și contravențiilor, efectuarea perchezițiilor și atunci cînd există pericol pentru viața și securitatea persoanelor sau angajatului MAI.

 

Un Tîrg al locurilor de muncă se va desfășura la Chișinău

Un Tîrg al locurilor de muncă se va desfășura vineri, 1 iulie, în centrul capitalei. Evenimentul va avea loc între orele 10.00 și 14.00 pe str. Mitropolit Varlaam 77. În cadrul tîrgului, zeci de companii vor prezenta oferte de angajare din diverse domenii. Totodată, va fi prezentată oferta educațională pentru anul de învățămînt 2022-2023 și beneficiile învățămîntului dual pentru alegerea unei meserii de viitor. Grupurile țintă ale evenimentului sînt: absolvenții de liceu și gimnaziu, care vor să învețe o meserie și tinerii de pînă la 35 de ani, care vor să se recalifice. Tîrgul locurilor de muncă se desfășoară în cadrul Conferinței naționale „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”, care are loc în perioada 30 iunie – 1 iulie.

 

Hidrologii au anunţat Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul rîului Prut

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul rîului Prut. Avertizarea este valabilă în perioada 1 – 11 iulie curent. Potrivit SHS, în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în bazinul rîului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-30% din valorile medii multianuale, iar în rîurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale cu excepția afluienților de stînga ai rîului Nistru. În acelaşi timp, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

 

Alexandrin Guțu a cucerit titlul european Under 20

Luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guțu a cucerit titlul european Under 20 la Campionatul European din Roma. Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv, luptătorul a repurtat cinci victorii în categoria de greutate 77 kg, cu suedezul Simon Christer Borkebhagen, italianul Andrea Cremonin, turcul Yuksel Saricicek, ungurul Rajmund Zurai și georgianul Tornike Mikeladze. La Campionatul European din Roma, rezervat sportivilor de pînă la 20 de ani, țara noastră este reprezentată de șapte luptători de stil greco-roman.