REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 septembrie 2020)

Pensionarii vor beneficia de un ajutor unic în mărime de 900 de lei

Pensionarii vor beneficia de un ajutor unic în mărime de 900 de lei, și nu de 700 de lei, cum a fost stabilit anterior. Un proiect de majorare a acestor plăți pentru vîrstnicii și beneficiarii de alocații sociale urmează a fi aprobat de Guvern. Măsura va fi aplicată din 1 octombrie, la inițiativa președintelui țării, Igor Dodon. Hotărîrea de Guvern prin care urmează a fi majorat ajutorul unic a fost plasată pe site-ul particip.gov.md, pentru consultări publice. Potrivit acesteia, alocația urmează a fi acordată tuturor pensionarilor și altor categorii de cetățeni cu venituri mai mici de 3.000 de lei. În total, aproximativ 660 de mii de oameni.

 

Jumătate din albia rîului Bîc a fost curățată

Lucrările de curăţare a albiei rîului Bîc, tronsonul cuprins între str. P. Rareş – Feredeului, au fost finalizate. Primăria municipiului Chișinău a anunțat că de pe această porțiune au fost scoase și evacuate 9120 de tone de nămol. "Albia rîului Bîc nu a mai fost curățată din anii '70", a specificat Tudor Gîrbu, specialist în activitățile locativ comunale. Gîrbu a declarat că, în acest moment, se lucrează la curăţarea albiei rîului de la str. P. Rareş pînă la M. Viteazul și că 80% din lucrări pe acest sector au fost deja efectuate.

 

Meciul de fotbal dintre selecționatele R. Moldova și Kosovo se va desfășura pe teren neutru

Astăzi are loc întîlnirea dintre selecționatele R. Moldova și Kosovo la fotbal în noul sezon al Ligii Națiunilor. Pentru că R. Moldova nu recunoaște statul kosovar, meciul va avea loc pe stadionul din Parma, Italia. Vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal, Dragoș Hîncu, a declarat că “am hotărît să organizăm meciul în Italia, mai ales că avem acolo o diasporă mare. Am fi preferat orașul Udine, dar autoritățile italiene au fost împotriva acestei idei pentru că localitatea este aproape de Serbia și ar fi putut să apară situații riscante”. Meciul de fotbal va începe la ora 21.45 și se va desfășura fără spectatori.

 

Numărul de paturi pentru copiii infectați cu COVID-19 a fost majorat

La Institutul Mamei și Copilului și la Spitalul raional Basarabeasca a fost extins numărul de paturi destinate tratării bolnavilor de COVID-19. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Punctului Focal. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la Institutul Mamei și Copilului vor fi asigurate alte 25 de paturi pentru tratarea copiilor infectați, inclusiv cinci paturi pentru copii născuți prematuri și nou-născuți, iar la Spitalul raional Basarabeasca au fost reprofilate alte 10 paturi pentru pacienții suspecți și confirmați.

 

Peste 800 de cartușe au fost depistate de oamenii legii în podul unei case din raionul Căușeni

Peste 800 de cartușe și două grenade au fost depistate ieri de polițiștii din Căușeni în podul unei case din localitatea Hagimus. Potrivit poliției, din podul gospodăriei unei femei au fost ridicate două grenade de model F-1 cu focosul separat, 546 de cartușe calibrul 5,45 mm și 255 de cartușe calibrul 7,62 mm. Munițiile ridicate urmează a fi ulterior distruse de serviciile specializate. Femeia a comunicat oamenilor legii că soțul ei, care a decedat șase ani în urmă, ar fi participat la conflictul armat din stînga Nistrului și probabil el ar fi adus munițiile, depozitîndu-le în podul casei.

 

Mai mulți funcționari au primit distincții de stat

Mai mulți funcționari, printre care ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan, directorul Institutului Național de Justiție, Diana Scobioală au primit distincții de stat. Decretul privind conferirea acestora va fi publicat mîine în Monitorul Oficial.,

 

Sectorul TIC a devenit unul din locomotivele creșterii economice în R. Moldova

În anul 2019, industria tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) a devenit unul din locomotivele creșterii economice în R. Moldova. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în perioada anilor 2015-2019, industria IT a înregistrat o creștere de peste 3 ori a veniturilor din vînzări anuale – de la 2.1 miliarde de lei, pînă la 6.6 miliarde de lei, atingînd cota de 3.1% din PIB și înregistrînd o creștere de peste 1,32 mlrd de lei, doar în 2019. În anul de referință, împreună cu volumul de vînzări din industria comunicațiilor electronice – de 6.8 mlrd de lei, sectorului TIC i-a revenit 7.1% din PIB-ul național.

 

Un bărbat și-a pierdut viața într-un grav accident rutier pe traseul Chișinău- Cimișlia

Un accident grav s-a produs în dimineața zilei de astăzi, 3 septembrie, pe traseul Chișinău- Cimișlia, în apropiere de localitatea Ecaterinovca, în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața. Coeziunea fatală a avut loc între un autoturism de model KIA și un camion ce aparține SRL „Stas Trans”. Victima, în vîrstă de 36 de ani, a decedat în urma impactului, iar salvatorii au intervenit să descarcereze cadavrul. Potrivit surselor, impactul între cele două mijloace de transport a survenit în urma unei depășiri neregulamentare. În momentul producerii accidentului șoferul tirului ar fi condus regulamentar și nu ar fi fost în stare de ebrietate.

 

BNM și-a sporit rezervele valutare

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au depășit $3,391 mlrd. la sfîrșitul lunii august, după ce au crescut cu $105,5 mil. în cursul lunii. Potrivit BNM, acest lucru a fost facilitat, în special, de încasările nete aferente rezervelor obligatorii ale băncilor în valută - $62,6 mil.; intervenția Băncii Naționale pe piață sub forma cumpărării de valută - $46 mil.; primirea de către Ministerul Finanțelor a împrumuturilor și subvențiilor pentru implementarea proiectelor de investiții - $12,3 mil.; primirea de către Ministerul Finanțelor a celei de-a doua subvenții în cadrul asistenței macrofinanciare a UE - $11,73 mil. (10 mil. euro) etc.

 

Angajații Inspectoratului General de Carabinieri vor avea 2 săptămîni de instruiri anticorupție

Centrul Naţional Anticorupţie a lansat, împreună cu Inspectoratul General de Carabinieri, o campanie de promovare a integrităţii pentru angajaţii unităţilor militare. Unsprezece subdiviziuni ale IGC vor participa, timp de două săptămîni, la seminare de instruire, în cadrul cărora carabinierii vor fi informaţi despre politicile anticorupţie şi integritate, despre prevederile legale ale infracţiunilor de corupţie, dar şi despre obligativitatea denunţării comportamentelor corupţionale şi a faptelor de corupţie.