REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 aprilie 2020)

Carburanții s-au ieftinit din nou

Mai multe stații PECO au afișat vineri prețuri mai mici la carburanți. Astfel, pentru un litru de motorină șoferii vor achita în medie cu 55 de bani mai puțin, iar benzina este mai ieftină cu 25 de bani. Gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10 bani. Noile prețuri au fost afișate după ce acum două săptămîni benzinăriile au scăzut prețurile la panou.

 

Meteorologii au prelungit Codul Galben de îngheţuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins Codul Galben de îngheţuri pînă la 4 aprilie. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții se vor menține înghețuri cu intensitatea de -1..-6°С. Specialiştii SHS susțin că în cea de-a doua lună a primăverii, îngheţurile în aer sînt posibile pe teritoriul ţării în medie pînă la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – pînă la sfîrşitul lunii, însă în unii ani acestea se pot semnala şi în luna mai.

 

Ședința Parlamentului a fost anulată din lipsă de cvorum

Ședința Parlamentului, planificată pentru ziua de joi, în cadrul căreia Guvernul urma să prezinte proiectul pentru care și-au asumat răspunderea, nu a avut loc din lipsă de cvorum. La ședința plenară nu s-au prezentat fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. Potrivit legislației, dacă în decurs de 72 de ore de la asumarea răspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, în Parlament nu se depune o moțiune de cenzură, prevederile proiectului intră în vigoare.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 în Moldova a ajuns la 505

Numărul cazurilor de COVID-19 în Moldova a ajuns la 505, după ce joi au mai fost confirmate alte 82 de infectări. Dintre acestea, cinci sînt de import și 77 cu transmitere locală. Pînă în prezent, șase persoane au decedat. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Oficialul a specificat că majoritatea cazurilor de transmitere locală s-au înregistrat în Chișinău, Soroca, Hîncești și în stînga Nistrului. Toate persoanele sînt spitalizate.

 

La sfîrșit de săptămînă, leul moldovenesc se va deprecia față de euro și dolar

La sfîrșitul acestei săptămîni, leul moldovenesc se va deprecia față de euro și dolar. Astfel, euro va fi mai scump cu șase bani și va costa 20 de lei și 12 bani. Dolarul va avea o valoare de 18 lei și 42 de bani, în creștere cu nouă bani. Rubla rusească și hrivna ucraineană își vor păstra cotațiile și vor costa în continuare 23 de bani și respectiv 66 de bani.

 

Igor Dodon a anunțat cîți bani sînt necesari pentru tratarea pacienților cu COVID-19

Președintele Igor Dodon a cerut experților să facă niște calcule despre cîți bani costă o zi de spitalizare a unui pacient infectat cu COVID-19. Astfel, costul unei zile în staționar pentru un pacient cu COVID-19 este de 2225 de lei, iar tratamentul durează cel puțin 14 zile, totalul de cheltuieli ridicîndu-se la 32 mii de lei. Pentru un pacient internat la terapie intensivă statul cheltuie zilnic minimum 5300 de lei, costurile pentru 14 zile de tratament fiind de peste 74 mii de lei.

 

Acoperișul Casei Comunitare pentru Copii din Florești a fost cuprins de flăcări

Acoperișul Casei Comunitare pentru Copii din Florești a fost cuprins de flăcări. La fața locului au fost trimise două echipaje de salvatori și pompieri. În urma incendiului nici o persoană nu a avut de suferit. Toți copii aflați în interior au fost evacuați. În urma incendiului a fost afectată circa 30% din suprafața acoperișului. O versiune prealabilă de producere a incendiului, înaintată de specialiști este un scurtcircuit electric. Cauza finală urmează a fi stabilită după investigarea tuturor circumstanțelor.

 

Spitalul din Ștefan Vodă a intrat în carantină

Spitalul raional din Ștefan Vodă a intrat în carantină de vineri, 3 aprilie. Decizia a fost anunțată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv la coronavirus. Toți pacienții din spital urmează a fi transferați în alte instituții medicale. La Ștefan Vodă, au fost confirmate 57 de cazuri de COVID-19.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a vizitat satul Varnița, unde este limitată circulația din cauza epidemiei de COVID-19

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vizitat joi localitatea Varnița, blocată parțial de autoritățile de la Tiraspol, sub pretextul carantinei, după ce două persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții administrației publice locale și ai Oficiului ombudsmanului din Varnița, s-a constatat că farmaciile din localitate au fost redeschise abia la 1 aprilie, după ce s-a permis circulația personalului acestora. Vicepremierul a vizitat și Centrul medicilor de familie pentru a verifica accesul persoanelor asigurate de pe ambele maluri ale Nistrului la servicii medicale și situația circulației medicilor în Zona de securitate.