REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 noiembrie 2021)

Un spectacol dedicat lui Eminescu va avea loc la Teatrul ”Mihai Eminescu”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Direcția cultură a Primăriei capitalei, organizează mîine, 30 noiembrie 2021, începînd cu ora 18.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, un spectacol muzical-poetic inedit intitulat „Eminescu - om, geniu și poet divin” cu participarea compozitorului Eugen Doga și a actorului Dorel Vișan. Potrivit organizatorilor, evenimentul se va desfășura sub forma unui dialog continuu între poezia eminesciană, interpretată de Dorel Vișan și creații muzicale compuse de Eugen Doga, cîntate de compozitor la pian.

 

Autoritățile au aprobat cotele de recoltare pentru sezonul de vînătoare 2021-2022

Ministerul mediului a aprobat cotele de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vînătoarea este permisă, pentru sezonul de vînătoare 2021-2022. Potrivit documentului, cotele de recoltare se realizează de către fiecare gestionar al fondurilor cinegetice pentru fiecare specie de faună de interes vînătoresc și în perioadele de vînătoare stabilite de lege. Cotele de recoltare pentru sezonul de vînătoare 2021-2022 au fost stabilite pentru următoarele specii: iepure de cîmp, fazan, porumbel gulerat, gîscă, raţă, lişiţă, găinuţă de baltă şi mistreţ.

 

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost din nou amănată

Consiliul Superior al Magistraturii a decis amînarea Adunării Generale a Judecătorilor, planificată pentru data de 3 decembrie, la care urmau să fie aleși membrii în cadrul CSM din rîndul judecătorilor. Motivul invocat este situația pandemică ce nu permite desfășurarea evenimentelor cu prezența a mai mult de 150 de persoane în spații închise, după cum a explicat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. CSM nu a decis data la care ar urma să se desfășoare adunarea.

 

Peste 627 milioane de lei au fost încasate de Serviciul Vamal

Serviciul Vamal a raportat în ultima săptămînă încasări de circa 627 milioane de lei, mai mult cu 14,7% față de sarcina bugetară stabilită. De la începutul lunii curente, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 2,4 miliarde de lei, în creștere de 27,3% față de încasările din aceeași perioadă a a anului 2020. Pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 12 458 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 53 571 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 13 072 și, respectiv, 10 160 de traversări.

 

Primăria Chișinău se pregătește pentru un posibil nou val de COVID-19

Autoritățile medicale din municipiul Chișinău se pregătesc pentru un potențial val de COVID-19 provocat de noua variantă a coronavirusului – omicron. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat astăzi, că autoritățile locale „sînt îngrijorate de posibila apariție a unui alt val de COVID-19 provocat de mutația coronavirusului apărut în Africa de Sud - omicron” și se pregătesc pentru a face față acestei „posibile amenințări”. „Continuăm măsurile de vaccinare a populației, ne pregătim strategic și securizăm spațiile medicale din municipiu și actualizăm planurile de procurare a medicamentelor”, a menționat Gîlcă.

 

La MAI a fost inițiat un audit intern

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate a fost inițiată o procedură de audit intern, după ce au fost constatate mai multe încălcări. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de către ministrul de interne, Ana Revenco, care a precizat că în urma auditului ar putea fi inițiate dosare penale. Potrivit sursei citate, s-a constatat că mai mult de jumătate din bugetul destinat achizițiilor a fost cheltuit fără a fi respectate procedurile legale, iar unele achiziții au fost făcute la prețuri majorate. De asemenea, au fost achitate plăți în avans operatorilor economici pentru lucrările ce nu au fost executate.

 

Prețurile la produsele petroliere au coborît

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru marţi, 30 noiembrie, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 20,90 lei/litru; pentru motorină – 17,97 lei/litru. Potrivit ANRE, „ritmul descreșterilor ce se înregistrează pe parcursul lunii noiembrie în cadrul tranzacțiilor internaționale continuă să se reflecte direct în prețurile stabilite de către Agenţie, în conformitate cu noua Metodologie”. În ultima perioadă, prețul maximal la benzina COR 95 a scăzut cu circa 1 leu/litru, iar la motorina standard cu 0,80 lei/litru.

 

Președintele raionului Drochia a fost amendat cu 3 500 de lei

Președintele raionului Drochia a fost sancționat de către instanța de judecată într-un dosar de exces de putere, aflat în gestiunea Centrului Național Anticorupție /CNA/. Acesta va trebui să achite amendă de 3 500 de lei pentru exces de putere și a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de șapte luni. Potrivit datelor CNA, funcționarul ar fi eliberat o scrisoare de garanție în numele Consiliului, chiar dacă nu avea împuterniciri în acest sens. Scrisoarea de garanție acorda un ajutor material de 109 500 lei Asociației pescarilor amatori din raion, pentru procurarea puilor de pește în asortiment.

 

Un tînăr din Criuleni a ajuns la spital după ce a căzut într-o peșteră

În seara zilei de 28 noiembrie, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au intervenit pentru a salva un tînăr de 21 de ani, care a căzut în Peștera Surprizelor din orașul Criuleni. Potrivit IGSU, tînărul a rămas blocat în peșteră la adîncime de 350 m. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 19:02. La fața locului au intervenit trei echipe de salvatori. Aceștia au reușit să recupereze bărbatul într-o oră, utilizînd echipamentul din dotare. În urma incidentului, bărbatul a obținut o fractură la picior, fiind internat la spitalul raional din Criuleni.

 

Consumul de gaze pentru luna octombrie va fi recalculat

Societatea pe acțiuni „Moldovagaz” a anunţat astăzi că Direcția securitate corporativă din cadrul întreprinderii a dezvăluit numeroase fapte de supraevaluare artificială a consumului de gaze naturale în luna octombrie a anului curent, prevenind astfel pierderi financiare semnificative pentru companie pe fundalul majorării tarifelor în noiembrie. Conform sursei citate, în prezent se recalculează consumul de gaze naturale în luna octombrie pentru a factura volumele reale. „Ancheta de serviciu continuă, iar persoanele responsabile pentru introducerea datelor eronate vor fi pedepsite corespunzător”, conform Moldovagaz.

 

MAI a prezentat detalii de la perchezițiile efectuate la ex-directorul SA „Moldtelecom”

Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI a anunțat astăzi detalii de la perchezițiile efectuate la ex-directorul SA „Moldtelecom” vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită. Potrivit sursei citate, în rezultatul celor șapte percheziții au fost depistate și ridicate 10 telefoane mobile, peste 50 de suporturi optice, înscrisuri de ciornă și mai multe documente, inclusiv mai multe obiecte de valoare, care s-a constat că prezintă importanță probatorie pentru cauza penală. SPIA precizează că ”în continuare se întreprind măsurile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor pe cazul dat”.

 

Peste 150 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 151 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 121 cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 20 de cazuri de furt și trei infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute 10 persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 181 de procese-verbale, dintre care 12 pentru condus în stare de ebrietate.