REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 decembrie 2020)

Din 1 ianuarie 2021 cetățenii pot depune cereri pentru reexaminarea pensiei

Din 1 ianuarie 2021 cetățenii pot depune cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vîrstă, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, indiferent de data depunerii cererii, dreptul la pensie se acordă începînd cu luna următoare. Pentru a evita cozile și pentru respectarea normelor sanitare, pensionarii pot să-și facă programare online, pe site-ul cnas.md.

 

În R. Moldova se atestă fenomenul de îmbătrînire a cadrelor didactice

Mai mult de un sfert din cadrele didactice care predau în învățămîntul primar și secundar au vîrste cuprinse între 50-59 de ani. Repartizarea cadrelor didactice pe grupe de vîrstă arată că, o pondere importantă o dețin cadrele didactice cu vîrste cuprinse între 50-59 ani (26,7%), înregistrînd o creștere cu 0,7 puncte procentuale comparativ cu anul de studii 2019/20, în timp de ponderea cadrelor didactice tinere cu vîrste sub 30 ani s-a diminuat cu 0,6 puncte procentuale, constituind 9,2%. Din totalul de 1241 instituții de învățămînt primar și secundar general 74,5% funcționează în mediul rural.

 

Au fost înregistrate încă două cazuri de hipotermie

Prima victimă este din raionul Cahul. Pacienta de 60 de ani a fost diagnosticată cu hipotermie de gradul II. Al doilea caz a fost înregistrat în raionul Briceni. Este vorba de un bărbat care a fost diagnosticat cu hipotermie de gradul I. Totodată, la Serviciul de Urgență a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale unei femei de 39 de ani din raionul Briceni, care a suferit degerătură de gradul III.

 

Aureliu Ciocoi a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale GUAM

Ministrul Aureliu Ciocoi a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație şi Dezvoltare Economică – GUAM, care s-a desfășurat în format de videoconferință. Miniștrii de externe au discutat modalitățile de intensificare a cooperării politice şi economice între statele membre ale GUAM, în special în condițiile provocărilor generate de pandemia COVID-19.

 

45 de persoane aflate în urmărire penală pentru diverse infracțiuni, reținute de către Poliția Capitalei

Ofițerii secției investigare continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală și care se eschivează de a se prezenta la organele de drept. Astfel, în perioada 21 decembrie – 27 decembrie, de către polițiști au fost reținute 45 de persoane aflate în urmărire penală dintre care 33 de persoane reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală iar 12 persoane ca debitori de stat.

 

Peste 7300 de persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 802 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 7 318 traversări persoane, dintre care 4 420 treceri la frontiera moldo-română, 1 504 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 394 treceri aeriene. În aceiași perioadă 84 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

 

Premierul demisionar a anunțat că la bugetul de stat s-a adunat o cifră mai mare decît cea planificată

Premierul demisionar al R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat marți într-o postare pe Facebook că la bugetul de stat pentru 2020, la capitolul venituri, s-a adunat o cifră mai mare decît cea planificată de către autorități. „Cifra planificată a veniturilor anuale 2020 din impozite și taxe colectate de Fisc și Vamă a fost îndeplinită ieri. La moment, deja avem o supraîndeplinire la veniturile colectate cu circa 800 mln.lei și considerăm, că în următoarele 2 zile această cifră va ajunge la circa 1,2 mlrd.lei”, a scris Chicu pe Facebook.

 

În învățămîntul primar și secundar majoritatea studiilor se fac în limba română

Biroul National de Statistică comunică că din cei 334,4 mii elevi înscriși în învățămîntul primar și secundar general 80,6% urmează studiile în limba română, 19,2% – în limbă rusă iar 0,2% în ucraineană, engleză și bulgară. La începutul anului de studii 2020/21, în învățămîntul primar și secundar general erau înscriși 334,4 mii elevi, cu 1,2 mii mai mult față de anul de studii precedent. Din punct de vedere al distribuției pe sexe și regiuni, 50,8% din elevi sînt băieți, iar 52,9% își fac studiile în mediul urban.

 

Primăria Chișinău va termina reparația trotuarelor din centrul orașului înainte de Anul Nou

Administrația municipiului Chișinău anunță că reparaţia trotuarelor din străzile Puşkin – Bodoni – bd. G. Vieru este pe ultima sută de metri. Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile publice locale din Chișinău, în acest moment sînt continuate lucrările la aplicarea pavajului în perimetrul bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt – str. Romană. În același timp sînt amenajate spațiile verzi fiind plantaţi copaci în zonele unde aceştia lipseau. Potrivit datelor statistice în perimetrul străzilor Pușkin, Bănulescu-Bodoni și Bd.Grigore Vieru au fost montate 43 de mii de metri pătrați de pavaj.

 

Locuitori ai satului Ciutulești se plîng că lupii le-au sfîșiat oile

Locuitori ai satului Ciutulești, raionul Florești, spun că, de mai bine de o săptămînă sînt terorizați de o haită de lupi, care le-ar fi ucis peste 20 de oi. Primarul din localitate spune că oamenii care au găsit ovinele sfîșiate ar face mai mult panică. „Nimeni nu a văzut că sînt într-adevăr lupi, nici chiar proprietarul oilor nu a văzut dacă sînt lupi sau cîini. Deocamdată noi, ca administrație publică locală, nu putem întreprinde nimic, pentru că lupii sînt incluși în Cartea Roșie a R. Moldova și nu pot fi omorîți”, a declarat primarul de Ciutulești, Igor Burcă.