REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 iunie 2022)

47 de tineri vor face stagii de practică în instituțiile statului

În premieră, 47 de studenți, masteranzi și tineri absolvenți vor face stagii de practică, timp de două luni, în instituțiile publice, prin intermediul programului pilot de burse lansat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, bursierii au fost selectați în urma unui concurs. Tinerii își vor începe stagiul în una din instituțiile statului – ministere, agenții din subordine, dar și Banca Națională, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Instituția Prezidențială. Inițiativa a fost lansată în contextul Anului European al Tineretului 2022, pentru a încuraja participarea tinerilor în toate activitățile de ordin social, economic și administrativ.

 

Peste 460 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 20–26 iunie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 465 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 13 899 de teste și s-au înregistrat patru decese. Tot în ultima săptămînă, 264 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 868 și-au făcut boosterul. În total, pînă în prezent 1 065 132 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

 

Șoferii nedisciplinați vor fi sancționați mai dur

Șoferii care încalcă regulile de circulație ar putea fi sancționați mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. Autorii documentului propun suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile, în cazul în care șoferii vor depăși limita de viteză cu peste 40 de km/h. De asemenea, ar putea fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și va fi supus examinării în prima lectură în plenul Parlamentului.

 

50 de mln de dolari din partea Băncii Mondiale pentru finanțarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (IMMM), în valoare de 50 milioane de dolari SUA. Potrivit Băncii Mondiale, proiectul va ajuta Republica Moldova să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare, să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești, iar în caz de criză sau urgență eligibilă, să reacționeze prompt și efectiv la acestea. De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari.

 

Peste 6000 de persoane au solicitat ambulanța în ultimele 72 de ore

În perioada 24–26 iunie Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 6230 de solicitări, inclusiv la 1101 copii. În cadrul departamentelor de urgență ale instituțiilor spitalicești din țară au fost transportați 2556 de pacienți, dintre care 642 de copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cele mai multe solicitări (1244) au fost urgențe cardiovasculare, inclusiv 29 pacienți au fost diagnosticați cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 953 de cazuri, inclusiv 100 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale. În aceeași perioadă la Serviciul de Urgență au parvenit 43 de solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care 8 persoane au fost diagnosticate cu combustii, 23 de persoane cu mușcături sau înțepături de insecte.

 

Sechestre de peste 268 mln de lei au fost aplicate în dosarul „Laundromat”

Procuratura Anticorupție a anunțat că urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de peste 268 mln de lei, deținute atît cu drept de proprietate, cît și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”. Cauza penală în care este cercetat omul de afaceri a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli de săvîrșire a infracțiunilor de spălare a banilor, abuzul în serviciu și confecționarea, deținerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale false.

 

Circa 750 de persoane din capitală au beneficiat de protezare dentară gratuită

Circa 750 de persoane din capitală au beneficiat, în anul curent, de protezare dentară gratuită prin intermediul unui program finanțat de Primăria Chișinău. Potrivit Primăriei capitalei, beneficiarii proiectului sînt: pensionarii de vîrstă, persoanele cu dizabilități de gradul I și II, veteranii de muncă, participanții la războiul de pe Nistru, la războiul din Afganistan și persoanele supuse represiunilor. Pentru a beneficia de serviciu, este necesar ca persoana respectivă să depună o cerere, cu anexarea actelor confirmative. Suma serviciilor acordate unui beneficiar este de pînă la 5 000 de lei. În acest an, pentru implementarea programului „Protezarea dentară gratuită pentru persoanele din grupurile social dezavantajate”, Primăria Chișinău a alocat 4,5 mln de lei.

 

Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să opteze pentru punctele de trecere Costești, Cahul sau Lipcani

Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să opteze pentru punctele de trecere Costești, Cahul sau Lipcani pentru a evita formarea cozilor de așteptare la posturile Leușeni și Sculeni, care sînt cele mai solicitate în perioada estivală. Potrivit instituției, în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni se desfășoară lucrări de construcție și modernizare, fapt ce poate condiționa creșterea timpilor de așteptare la trecerea hotarului. De asemenea, pentru a fluidiza traficul la hotar, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal a suplimentat numărul de angajați și i-au asigurat cu tehnică specială de control. A fost efectuată redirecționarea traficului pe pistele disponibile pe sensul opus de deplasare și s-a realizat schimbul de date și informații privind fluxul de călători și mijloace de transport.