REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 iunie 2021)

La Maratonul de vaccinare din capitală s-au imunizat peste 4.300 de persoane

Peste 4 300 de oameni au fost imunizați la Maratonul de vaccinare anticovid desfășurat la Palatul Republicii din capitalăю Primarul Chișinăului, Ion Ceban a notat pe rețelele de socializare că „peste 4.300 de persoane s-au vaccinat pe parcursul zilei la Maratonul organizat de primărie și Ministerul ыănătății”. El a adus mulțumiri celor peste 200 de cadre sanitare care au executat munca de voluntariat pentru asigurarea procesului de imunizare. Campania de imunizare a fost lansată în Rю Moldova la 2 martie curent, iar pînă în prezent au fost vaccinate 688.125 de persoane. În Chișinău, peste 257 de mii de oameni au fost imunizați cu ambele doze de ser.

 

R. Moldova va participa la cea mai mare expoziţie de produse ecologice din lume

R. Moldova va fi reprezentantă la cea mai mare expoziţie de produse ecologice din lume - „Biofach” - de fermierii membri ai Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA). Expoziția va avea loc în orașul Nürnberg, Germania, în perioada 15-18 februarie 2022, iar pentru Asociația MOVCA această ediţie va consemna participarea pentru al IV-lea an consecutiv cu stand de țară la Biofach. Companiile care doresc să participe la expoziţie vor fi selectate prin concurs.

 

Peste 14 mii de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 27 898 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 14 574 traversări persoane, dintre care 7 717 treceri la frontiera moldo-română, 3 308 treceri la frontiera cu Ucraina și 3 549 treceri a frontierei aeriene, informează Poliția de Frontieră. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost: TF Leușeni – 3 939 traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 3 549 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 683 traversări personae. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 27 898 persoane și completate 2 806 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Au fost reţinute 79 de persoane aflate în urmărire penală

Astfel, în perioada 21 iunie – 27 iunie, polițiștii au reținut 79 de persoane dintre care 57 de persoane au fost reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală, iar 22 de persoane ca debitori de stat. Ofițerii secției investigare infracțiuni, securitate publică din cadrul Inspectoratelor de Poliție și Batalionului de patrulare și reacționare operativă din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală și care se eschivează de a se prezenta la organele de drept.

 

Peste 200 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 202 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 166 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut nesemnificativ faţă de săptămîna precedent. Potrivit sursei citate, în perioada 18-24 iunie, s-au înregistrat două furturi și nouă infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute opt persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1380 de procese-verbale, dintre care 27 pentru condus în stare de ebrietate.

 

Primăria Chișinăului va pregăti pentru populație un plan anti-caniculă

Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate în comun cu preturile din Chișinău vor pregăti săptămîna curentă un plan de protecție anti-caniculă pentru locuitorii municipiului. Primarul Ion Ceban a cerut astăzi în ședința on-line a serviciilor municipalității ca în această săptămînă direcția sus-numită și preturile din Chișinău să pregătească un plan de protecție anti-caniculă pentru populația din municipiu. “Sinopticienii au prognozat vreme caniculară. Să fie instalate corturi anti-caniculă, să fie asigurate puncte de distribuție a apei și de măsurare a tensiunii arteriale, mai ales în zonele aglomerate ”, a cerut edilul.

 

Doi minori s-au înecat în weekend

O adolescentă de 15 ani și un băiat de nouă ani s-au înecat în weekend. În dimineața zilei de duminică scafandrierii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au recuperat cadavrul fetei din apele Nistrului, iar în seara zilei – a fost găsit în lacul Ghidighici și cadavrul băiatului. Potrivit IGSU, minora s-a înecat în Nistru, în apropiere de localitatea Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Potrivit informației Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la începutul anului, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 36 de persoane, inclusiv 7 minori.

 

Festivalul Cașului și Portului Popular s-a desfăşurat la Cubani

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Cașului și Portului Popular s-a desfăşurat ieri în satul Cubani, raionul Glodeni. La eveniment au participat crescători de ovine, meșteri populari și producători locali din regiune. Programul evenimentului a inclus o expoziție de produse tradiționale, un spectacol folcloric, un tîrg al producătorilor locali, concursuri etc. Festivalul a fost organizat de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Stîncile Prutului în parteneriat cu GAL „Drumul Gospodarilor”, Secţia cultură şi turism a Consiliului raional Glodeni și Primăria satului Cubani.

 

Autorităţile din UTA Gagauz-Yeri vor achita contribuţiile pentru 15 proiecte regionale

Circa trei milioane de lei va aloca Comitetul executiv al UTA Gagauz-Yeri pentru achitarea contribuţiilor de către primării, necesare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare, atrase cu susţinerea diferitelor fonduri şi partenerilor de dezvoltare. Banii vor fi distribuiţi pentru 15 proiecte din regiune. Potrivit şefului Direcţiei construcţii şi infrastructură, Ivan Colioglo, două proiecte se realizează în satul Gaidar, unul dintre care prevede extinderea terenurilor împădurite. Suma totală a proiectului constituie 514 mii de lei, inclusiv contribuţia autorităţilor regionale – peste 122 de mii de lei.

 

Peste 2 000 de șoferi s-au ales cu amenzi în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, peste 2 100 de șoferi au fost documentați de către angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 1 100 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit INSP, tot în această perioadă, 39 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar în alte șapte cazuri conducătorii unităților de transport au refuzat testarea alcoolscopică. Unul dintre ei, în stare de ebrietate avansată, a fost stopat în apropriere de localitatea Brăviceni, raionul Orhei. În calitate de pasager, pe bancheta din față avea un copil minor. Conducătorul auto a fost înlăturat de la volan. Nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii auto a cauzat provocarea a 21 accidente rutiere grave, soldate cu 27 de persoane traumatizate.

 

Primăria municipiului Chișinău face reparație în 88 de grădinițe

Pînă la întîi septembrie Primăria Chișinău va finaliza lucrările de reparație în 88 de instituții de educație timpurie, pentru acest lucru au fost bugetate 29 milioane 260 de mii de lei. Șeful interimar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Andrei Pavaloi a declarat că în 19 grădinițe reparațiile au fost deja încheiate. “Statistica referitoare la reparațiile în cele 88 de instituții de educație timpurie arată în felul următor – în 19 grădinițe lucrările au fost finalizate, în 48 lucrările de achiziționare a serviciilor de reparații s-au efectuat, se așteaptă semnarea contractelor pentru demararea cît mai curînd a lucrărilor, 10 instituții sînt în așteptarea contractării serviciilor de reparații iar în 11 instituții contractele de reparații au fost semnate ”, a declarat Pavaloi.