REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 decembrie 2020)

În acest an colindele vor fi interpretate doar în regim on-line

Programele cultural-artistice, dedicate Sărbătorilor de Crăciun și Anului Nou, vor fi transmise doar în regim on-line. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat astăzi la ședința on-line a serviciilor municipalității Chișinău, că din cauza restricțiilor anti-pandemie nu vor exista programe cultural-artistice dedicate Sărbătorilor de Crăciun, în forma live.

 

Numărul de infectări cu coronavirus în instituțiile de învățămînt din Chișinău este în scădere

În instituțiile municipale de învățămînt s-au înregistrat 167 de cazuri de coronavirus, mai puțin cu 68 față de săptămîna trecută. Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a declarat astăzi la ședința on-line a serviciilor municipale, că numărul de infectări cu COVID-19 în școli și licee este în scădere. „La data de 24 decembrie se înregistrau 167 de cazuri de coronavirus, mai puțin cu 68 față de săptămîna trecută”, a declarat Curasevici. Cutasevici a anunțat că doar șase copii cu vîrstă de grădiniță sînt înregistrați ca fiind bolnavi de coronavirus.

 

Președintele României, Klaus Iohannis vine mîine la Chișinău

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua marți, 29 decembrie o vizită oficială la Chișinău la invitația Președintelui R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit unui comunicat, emis de Administrația prezidențială de la București, aceasta va fi prima vizită la nivel înalt, primită la Chișinău de Maia Sandu după preluarea mandatului de Președinte.

 

Peste 2300 de șoferi s-au ales cu amenzi în weekend

În zilele de odihnă 2330 de șoferi au fost documentați de angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 1090 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit datelor INSP, tot în weekend, 43 șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar 275 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră. Alți 293 de conducători auto au încălcat regulile de înmatriculare sau de înregistrare de stat și de revizie tehnică a vehiculelor, iar 65 de șoferi vor fi amendați pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță.

 

IGSU a venit cu recomandări pentru cetățeni înainte de Revelion

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit cu o serie de recomandări pentru cetățeni înaintea sărbătorilor de iarnă și a anunțat, că în timpul acestora numărul pompierilor și salvatorilor va fi suplinit. Potrivit IGSU, pe pomul de Crăciun se pot folosi ghirlande numai cu legarea în șir a becurilor și cu tensiunea sub 12V, iar puterea electrică a becurilor nu trebuie să depășească 25 W. Procurarea decorațiunilor trebuie efectuată doar din magazine standardizate, iar luminițele trebuie să aibă în cutie și un certificat de producție.

 

Suedia și PNUD oferă granturi pentru susținerea producătorilor agricoli de pe ambele maluri ale rîului Nistru

Suedia și PNUD oferă granturi de pînă la 50 mii de dolari pentru susținerea producătorilor și procesatorilor agricoli de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Potrivit serviciului de presă al PNUD, astăzi va fi lansat un concurs de granturi pentru producătorii și procesatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului, care doresc să-și unească eforturile pentru a adopta tehnologii inovatoare în procesul de producere și prelucrare a produselor agricole, pentru a-și spori competitivitatea și pentru a accesa noi piețe de desfacere.

 

PSRM pledează în continuare pentru alegeri anticipate

PSRM pledează în continuare pentru alegeri anticipate. Declarația a fost făcută de președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, la finele consultărilor cu Președintele R. Moldova, Maia Sandu. La consultările demarate de șeful statului PSRM i-a delegat pe deputații Corneliu Furculiță, Radu Mudreac și Petru Burduja. Întrevederea a avut loc la Președinție și a durat cîteva minute. La finele acesteia Corneliu Furculiță a menționat că i-a transmis Președintelui că PSRM pledează pentru alegeri parlamentare anticipate după demisia Guvernului condus de Ion Chicu.

 

BNM pune în circulație moneda comemorativă dedicată medicilor

Începînd cu 28 decembrie 2020, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic moneda comemorativă „Medicul meu - eroul meu”. Această monedă pune în atenție și reconfirmă o scară a valorilor de cea mai înaltă probitate morală și profesională de care dau dovadă lucrătorii medicali în orice clipă, salvînd viața oamenilor, cu sacrificiul propriilor vieți, a comunicat la un briefing online guvernatorul BNM, Octavian Armașu.