REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 septembrie 2018)

Mai mulţi angajaţi ai serviciilor 112 și AMU au fost sancţionaţi

Trei medici vor fi demişi, iar alţi patru se vor alege cu mustrări după ce o comisie specială instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială /MSMPS/ a constat că ei au comis erori în executarea obligațiilor de serviciu, în urma cărora un bărbat din capitală a decedat. Totodată, MSMPS a depus o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și prin prisma posibilă de responsabilitate penală. Potrivit datelor MSMPS, decesul bărbatului de 65 de ani a survenit la 20 septembrie, în cartierul Telecentru din municipiul Chișinău. Acesta s-a stins în stradă în timp ce mai mulţi martori sunau la 112, iar ambulanța a venit peste 40 minute.

 

Opoziția va avea o zi în Parlament

Proiectele de acte legislative, propuse de opoziție, vor fi examinate de plenul Legislativului într-o zi a opoziției în Parlament. Decizia a fost aprobată la ședința Biroului permanent al Parlamentului. Prima zi a opoziției în sesiunea de toamnă curentă a Parlamentului ar putea avea loc la mijlocul lunii octombrie. Președinta Fracțiunii PCRM, Inna Șupac s-a pronunțat împotriva existenței unei zile a opoziției în Parlament. La rîndul său, Președintele Fracțiunii PLDM, Tudor Deliu a salutat decizia, precizînd că aceasta este prevăzută de Regulamentul Parlamentului și a făcut apel către comisiile permanente să examineze proiectele de acte legislative propuse de opoziție.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă a găzduit o ședință în domeniul siguranței zborurilor

Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a găzduit, în perioada 25-27 septembrie 2018, cea de-a 12-a Ședință a grupului european de experți în domeniul siguranței zborurilor (IE-REST 12). Grupul respectiv a fost format sub egida Biroului European al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO) și reunește specialiști în domeniul siguranței zborurilor din 20 de state a regiunii europene a ICAO, Comitetul Interstatal de Aviație a Țărilor CSI, Asociația Transportatorilor Aerieni IATA, biroul regional ICAO. R. Moldova co-prezidează activitatea acestui grup pentru a 5-lea an consecutiv, fapt care vine să reconfirme poziția de lider regional a țării în domeniul siguranței zborurilor.

 

70 de polițiști au beneficiat de indemnizația pentru închirierea spațiului locativ

70 de polițiști au beneficiat de indemnizația pentru închirierea spațiului locativ. Totodată, alte 30 de cereri privind acordarea suportului financiar pentru închirierea locuinței urmează a fi examinate săptămîna aceasta. Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a specificat că, în cadrul celei de-a treia ședințe a Comisiei privind modul de achitare a indemnizației pentru închirierea spațiului locativ pentru polițiști, au fost examinate 43 de cereri noi. Beneficiarii suportului financiar sînt mai mulți polițiști din subdiviziunile municipiului Chișinău, Hîncești, Cahul, Strășeni, Ungheni, Cimișlia, Vulcănești, Comrat, Ștefan Vodă, Orhei și Căușeni.

 

Președintele Igor Dodon s-a întîlnit cu Președintele Tadjikistanului

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, înainte de începutul lucrărilor summitului CSI, a avut o întrevedere de lucru cu Preşedintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon. Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că a menţionat dinamica pozitivă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, „menționînd totodată existența unui mare potențial pentru aprofundarea lor de mai departe”. „Am constatat cu satisfacţie cooperarea activă dintre ţările noastre nu doar în format bilateral, ci şi în cadrul CSI şi a celor mai importante organizaţii internaţionale. În acest context, am convenit asupra organizării pînă la finele acestui an a şedinţei ordinare a Comisiei Interparlamentare Moldova – Tadjikistan”, a precizat Dodon.

 

Persoanele fizice din R. Moldova primesc tot mai mulți bani din străinătate

Persoanele fizice primesc tot mai multe mijloace bănești din străinătate prin intermediul băncilor. Transferurile s-au ridicat în lunile ianuarie-august 2018 la o sumă echivalentă cu peste 857 milioane de dolari SUA, cu 93 milioane mai mult decît în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au înregistrat în opt luni ale acestui an o creștere cu 12.4 la sută față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Datele BNM mai arată că în ianuarie-august 2017 creșterea a fost de 9.3 la sută. Remiterile s-au menținut pe o rată înaltă de creștere pe parcursul a opt luni, chiar dacă în luna august s-a înregistrat o scădere cu 4 la sută, ca urmare a fluctuației cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA.

 

Parlamentarii au refuzat să investigheze expulzarea profesorilor turci

Propunerea liberalilor și a liberal-democraților de a constitui o comisie parlamentară pentru investigarea expulzării celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont” nu a fost sprijinită, joi, 27 septembrie, de majoritatea parlamentară, Potrivit autorilor inițiativei, ”expulzarea profesorilor turci de la liceul „Orizont” a fost o operațiune neclară”. La 6 septembrie, în ziua în care cetățenii turci au fost luați de acasă de către mascați ai SIS, președintele Parlamentului a anunțat că a solicitat organizarea unor audieri parlamentare pe acest caz.

 

La 1 octombrie vor începe ultimele din an lucrări de tăiere a pădurii

De la 1 octombrie şi pînă la 31 decembrie, în fondul forestier, gestionat de întreprinderile subordonate Agenției „Moldsilva", se vor desfășura lucrări de tăiere a copacilor. Acestea sînt ultimele lucrări de exploatare a pădurilor din ţară, preconizate pentru anul curent. Pentru această perioadă este planificat spre recoltare un volum de aproximativ 150 mii de metri cubi de masă lemnoasă, dintre care peste 123 mii de metri cubi sînt lemne de foc.

 

Persoanele decorate cu distincţii de tip „cruce” vor primi alocaţii nominale

Persoanele decorate cu distincţii de stat de tip „cruce” vor beneficia de dreptul la alocaţie nominală. Parlamentul a votat, în ședința de joi, 27 septembrie, modificări și completări la Legea cu privire la veterani, în lectură finală. Potrivit prevederilor, cuantumul alocației va fi de 100 de lei lunar și urmează a fi plătit, cu începere din 1 ianuarie 2019. Persoanele vor beneficia de dreptul la alocaţie nominală doar în cazul în care le va fi stabilită pensia. Totodată, persoanelor decorate care se încadrează în mai multe categorii de beneficiari de alocații nominale li se stabilește o singură alocație, la alegere.