REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 iulie 2022)
Umoristul Maxim Galkin va susține un concert la Chișinău
Umoristul Maxim Galkin va susține un concert solo la Chișinău. Evenimentul va avea loc pe 13 octombrie la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Showman-ul este unul dintre criticii războiului din Ucraina început de Rusia pe 24 februarie 2022. Acesta a părăsit teritoriul Federației Ruse după invazia armatei ruse, iar patru luni a locuit alături de Alla Pugacheva și copiii lor în Israel. De o lună familia s-a stabilit în Letonia.
Peste 670 de cetățeni din Ucraina au fost angajați în cîmpul muncii
Peste 670 de cetățeni din Ucraina au fost angajați în cîmpul muncii în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cei mai mulți cetățeni ucraineni sînt angajați în Chișinău - 499. Din numărul total al angajaților, 518 sînt femei și 152 - bărbați. Astfel, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii: programator, inginer, cusător, vînzător, vînzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, precum și operator introducere date.
Peste 800 de tineri vor fi încorporați în Armata Națională
Peste opt sute de recruţi vor fi încorporaţi, în perioada 25-28 iulie, pentru îndeplinirea serviciului militar în termen. Potrivit şefului Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă, vor fi încorporați 830 de recruţi. „Tinerii au trecut expertiza medico-militară, efectuată de către comisiile de specialitate de pe lîngă organele administrativ-militare teritoriale, pentru stabilirea aptitudinii tinerilor pentru serviciul obligatoriu”, a precizat Druţă. În perioada 19-20 iulie curent, peste 800 de soldați care au executat serviciul militar în termen timp de 12 luni au fost trecuți în rezervă.
La Tiraspol a fost lansat primul Business HUB, cu sprijinul financiar al UE
Cu susținerea Uniunii Europene, la Tiraspol și-a deschis ușile primul centru de suport și de dezvoltare a antreprenoriatului. Acesta va oferi tinerilor antreprenori acces la informații, consultanță și instruire. Pentru deschiderea Business HUB-ului din Tiraspol, Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Din cele 16 locuri destinate rezidenților, 12 deja sînt arendate și astfel tinerii antreprenori pot munci la realizarea propriilor idei de afaceri.
Un dosar cu privire la trafic de arme a ajuns pe masa judecătorilor
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță miercuri, 27 iulie, terminarea urmării penale cu privire la factorul de decizie al unei societăți pe acțiuni, pus sub învinuire pentru contrabandă cu mărfuri strategice, în 2019-2020. Potrivit dosarului, suma mărfurilor de contrabandă cifrează peste 2.4 milioane ruble rusești și peste 400.000 de euro, care-n perioada infracțională valorau peste nouă milioane lei. Acestea erau cumpărate din statele Uniunii Europene, iar apoi – primul lot a fost ilegal exportat în Rusia; pe cînd asupra celui de-al doilea, destinat Belarusului, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru pentru ulterioara lui confiscare în folosul statului. Potrivit legii penale, faptele incriminate se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 10 ani.
Proiectul noului Cod electoral va fi propus spre aprobare în prima lectură
Deputații vor examina, în prima lectură, proiectul noului Cod electoral. Decizia a fost luată de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, la ședința de astăzi. Scopul proiectului de lege este perfecționarea procedurilor electorale, înlăturarea ambiguităților și contradicțiilor dintre Codul electoral și alte legi, dar și implementarea recomandărilor formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor. Printre propunerile autorilor se numără posibilitatea ca, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale alegerile să se poată desfășura pe parcursul a două zile.
Aglomerație la ieșirile din R. Moldova
Poliția de Frontieră atenționează călătorii despre faptul că la la PTF Sculeni se atestă un flux majorat de mașini pe direcția ieșire din Moldova, intrare în România. În acest sens, Poliția de frontieră apelează la înțelegerea și răbdarea călătorilor, sugerînd preselectarea prealabilă a unui alt punct de trecere a frontierei. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 59 584 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 33 479 traversări persoane.
Pașapoartele s-ar putea ieftini
Moldovenii ar putea chita mai puțin pentru perfectarea pașapoartelor, potrivit unui proiect de hotărîre al Agenției Servicii Publice. Astfel, un pașaport eliberat în 20 de zile lucrătoare va costa 650 de lei cu 35% mai puțin față de costul actual. Totodată, ar putea fi reduse și tarifele pentru eliberarea pașaportului în timp de 10 zile lucrătoare – de la 1280 la 1240 lei, în timp de 5 zile lucrătoare – de la 1490 la 1430 lei, iar pentru solicitanții obținerii actului în ziua adresării costul va fi redus de la 2130 la 2080 lei.
R. Moldova va beneficia de un grant de 16,7 mln dolari
SUA va oferi R. Moldova o finanțare suplimentară de 16,7 mln de dolari SUA pentru consolidarea democrației participative. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al treisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA pentru consolidarea democrației participative. Grantul va fi acordat țării noastre prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Artiști din șapte țări vor evolua la Chișinău
Peste 110 de tineri muzicieni din Republica Moldova, România, Ucraina, Finlanda, Ungaria, Spania și Olanda vor evolua astăzi, începînd cu ora 19.30, la Digital Park din capitală, în cadrul unui concert. Potrivit organizatorilor, după cinci luni de organizări asidue, au început pregătirile pentru a doua și cea mai importantă parte a proiectului - interpretarea simfoniei nr. 9 Beethoven la Chișinău și Sibiu. Astfel, 60 de instrumentiști, 45 de coriști (corul filarmonicii din Chișinău și corul filarmonicii din Vinița) și patru soliști - se vor reuni în concert pentru a transmite prin muzică un mesaj de solidaritate pentru Ucraina și un „NU” ferm războiului.
Stadionul Zimbru Chișinău oferă abonamente la fotbal pentru întreg sezonul
Stadionul Zimbru Chișinău lansează vînzarea abonamentelor pentru orice meci de fotbal disputat pentru sezonul 2022-2023. De sîmbătă, 30 iulie, la casa stadionului Zimbru Chisinau, vor fi în vînzare și abonamente pentru sezonul întreg. Prețul unui abonament este de 300 lei.