REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 iulie 2020)

A început admiterea în universități

Admiterea în instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova a demarat pe 27 iulie. În contextul situaţiei pandemice şi stării de urgenţă în sănătate publică din ţară, organizarea admiterii la programele de studii superioare de licenţă şi master se va desfăşura în regim online. Dosarele vor putea fi depuse pînă la 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 20 august.

 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 740

Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 23034 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. 740 dintre acestea s-au soldat cu deces. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din numărul persoanelor infectate 425 sînt în stare gravă, 29 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1074 infectați sînt internați în stare de gravitate medie. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 740.

 

36 de cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

Pe parcursul săptămînii trecute, 36 de cetăţeni străini, dar și 37 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 80 417 traversări, dintre care 41 387 au fost trecerile cetățenilor moldoveni. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 61 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Numărul locurilor în spitalele pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 va fi suplinit

Spitalul „Sfînta Treime” din capitală va fi completat, de la 1 august, cu 170 de paturi, dintre care 18 în secția terapie intensivă. Decizia a fost anunțată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, și a fost luată în contextul prelungirii stării de urgență în sănătate și creșterii numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus. Edilul spune că se intervine și la crearea unui nou acces pentru ambulanțe.

 

Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 milioane de euro vor fi reluate

Guvernul va aproba miercuri acordul de finanțare din partea Uniunii Europene în valoare de 100 milioane de euro și va discuta și hotărîrea privind re-inițierea negocierilor cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut în valoare de 200 milioane de euro. Declarația a fost făcută luni de premierul Ion Chicu după ședința săptămînală cu șeful statului și președintele Parlamentului. Ion Chicu a precizat că reluarea negocierilor cu Federația Rusă este necesară, deoarece banii au fost deja prevăzuți în buget, iar în cazul în care aceștia nu vor veni, vor fi dificultăți la finanțare.

 

Șeful statului declară că nu dorește amînarea alegerilor prezidențiale

Președintele Igor Dodon a declarat ieri, în cadrul unei întîlniri cu jurnaliștii din țară, că nu își dorește amînarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, dar că acest lucru poate avea loc doar dacă va fi declarată stare de urgență. "Nu îmi doresc amînarea alegerilor prezidențiale, dar acest lucru poate avea loc doar din cauza înrăutățirii situației epidemiologice din țară. Însă, dacă va crește numărul de îmbolnăviri de COVID-19, vom fi obligați să declarăm stare de urgență în lunile octombrie/noiembrie. Acest lucru se poate întîmpla", a spus Igor Dodon.

 

Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un apartament din capitală

Trupul neînsuflețit al unui bărbat fost găsit într-un apartament de pe strada Muncești, din sectorul Botanica al capitalei. Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vîrstă de 43 de ani. Cadavrul acestuia se afla în stare de putrefacție, iar poliția a fost alertată de către locatarii blocului care au simțit un miros urît. Pe suprafața corpului bărbatului au fost depistate urme de moarte violentă. Oamenii legii au inițiat o anchetă.

 

Un bărbat a sărit de la etajul 4 al unui spital

Un bărbat a decedat după ce a căzut de la etajul 4 al unui spital în care era internat. Tragedia a avut loc duminică în orașul Leova. Bărbatul avea 71 de ani și a fost internat cu o săptămînă în urmă, tot din cauza unei tentative de suicid. Medicii susțin că bărbatul se afla în depresie, după moartea soției. Alte circumstanțe se stabilesc.

 

Un bărbat a fost găsit împușcat într-un cîmp din Leova

Un bărbat în vîrstă de 40 de ani a fost găsit împușcat într-un cîmp din raionul Leova. Poliția a fost alertată de către un trecător. La fața locului s-a deplasat poliția împreună cu medicul legist, care au stabilit că victima are o plagă în piept lăsată de o armă de vînătoare. Bărbatul avea 40 de ani și locuia în satul Hănăsenii Noi. Acesta făcea parte din Asociația Vînătorilor, iar arma depistată la fața locului îi aparținea și o deținea legal. Cadavrul bărbatului a fost transportat la Centrul de Medicină Legală pentru a fi stabilită cu exactitate cauza decesului.

 

Un automobil a fost distrus de flăcări în capitală

Un incendiu s-a produs într-un garaj de pe strada Traian din municipiul Chișinău. În interior se afla un automobil. La fața locului în cel mai scurt timp a intervenit un echipaj de salvatori, care au reușit lichidarea arderii. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus salonul autovehiculului de marca Mercedes și gunoi din interiorul garajului. Circumstanțele și cauza izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU, timp de 24 de ore pompierii și salvatorii au intervenit în 51 situații de risc.

 

Șoferii care participă la întreceri ilegale vor fi sancționați penal

Participarea șoferilor la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice va fi sancționată penal. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate Monitorul Oficial și vor intra în vigoare. Astfel, participarea la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se va pedepsi cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 2 ani.