REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 mai 2022)

Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară

Deputații au examinat astăzi și au aprobat cererea depusă de procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității deputatului Ilan Șor, acesta fiind suspectat și cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, săvîrșită in interesul unui grup criminal organizat. Pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor au votat 65 de deputați. Opoziția parlamentară a boicotat ședința.

 

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022. În total, pentru cele 10 localități, vor fi tipărite 22 061 buletine de vot. Prețul unui buletin de vot pentru alegerea primarilor este de 0,89 lei, iar pentru alegerea consiliilor locale în unele localități este de 1,29 lei. Valoarea totală a tirajului buletinelor de vot pentru alegerile locale noi din 29 mai curent este de 22 843,41 lei.

 

Intrare gratuită pentru copii la Grădina Zoologică

De 1 iunie, intrarea la Grădina Zoologică pentru copiii de pînă la 16 ani va fi gratuită. Anunțul a fost făcut de către edilul capitalei, Ion Ceban. Programul de lucru este de la 08:00 pînă la 20:00. Totodată, Direcțiile Primăriei vor organiza mai multe grupuri de copii, pentru a vizita Grădina Zoologică. Ion Ceban a mai susținut că, în prezent, la Grădina Zoologică sînt reconstruite și modernizate noi spații, voliere, dar și reparate, amenajate căi de acces, spații verzi, noi foișoare și terenuri de joacă.

 

Un centru de zi pentru persoanele cu autism va fi creat în capitală

Un centru de zi pentru adolescenții și maturii cu autism va fi creat în capitală. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, și directorul executiv al asociației obștești „SOS Autism”, Aliona Dumitraș. Centrul va fi creat din resursele Uniunii Europene si ale Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Suma totală alocată pentru implementarea proiectului este de 57 mii de euro.

 

Lucrările de reabilitare a podurilor derulează conform normelor

Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a verificat mai multe poduri din ţară care sînt în proces de reabilitare şi a estimat că lucrările se desfăşoară conform normelor. „Sînt respectate cerințele contractuale, normativele în vigoare și caietele de sarcini. Lucrările de reabilitare sînt executate conform programului. Prioritatea noastră este ca lucrările să fie efectuate calitativ și în termenii stabiliți”, potrivit directorului general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

 

Roman Iagupov de la Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov - cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi

Artistul formaţiei Zdob şi Zdub, Roman Iagupov, precum şi fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au obţinut cu melodia "Trenuleţul" locul şapte la ediţia Eurovision din acest an, au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi. Hotărîrea a fost luată ieri, în plenul Consiliului judeţean (CJ) Iaşi. Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că titlul de cetăţean de onoare acordat celor trei artişti reprezintă o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea relaţiilor între cei care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului.

 

Avem o oportunitate istorică de aderare la UE, a declarat Natalia Gavrilița

Modalitatea de depășire a provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, dar și necesitatea de ajustare a politicii europene de vecinătate la noile realități a fost discutată, miercuri în cadrul unui panel, la Forumul Economic din Davos. În intervenția sa, prim-ministrul Natalia Gavrilița a vorbit despre faptul că Guvernul va depune toate eforturile necesare în direcția accelerării procesului de integrare în Uniunea Europeană, pentru a nu permite ca R. Moldova să devină zonă gri a țărilor europene.

 

Doi bărbați au fost reținuți în cazul omorului de la Sîngerei

Oamenii legii au reținut doi bărbați, de 38 și 44 de ani, bănuiți de comiterea omorului din noaptea de luni, 23 mai, în extravilanul unui sat din raionul Sîngerei. Bănuiții sînt domiciliați în Chișinău și Sîngerei și ambii au antecedente penale. În acest caz au fost efectuate mai multe percheziții în Chișinău și raioanele țării. Drept urmare, la unul din bănuiți a fost depistată și ridicată arma din care ar fi fost comisă crima.

 

168 de salvatori și 49 de unități de tehnică, scoase la exerciții de IGSU

În dimineața zilei de 26 mai, 168 de salvatori și pompieri cu 49 unități de tehnică au fost ridicați pe alarmă de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Efectivul Direcției situații excepționale Orhei și subdiviziunile acesteia din raioanele Telenești, Rezina și Șoldănești, dar și efectivul Direcției situații excepționale Hîncești cu subdiviziunile din Cimișlia, Leova, Iargara și Leușeni au misiunea de a desfășura tabere de cîmp la periferiile raioanelor Orhei și Hîncești. Exercițiul vine în contextul instruirii efectivului de trupă și comandă pentru amenajarea operativă a centrelor provizorii pentru refugiați.

 

Peste 130 mii de dolari și alte sume impunătoare de bani – depistate la Ocnița

Oamenii legii au efectuat șase percheziții la cinci persoane din Ocnița, de la care au ridicat droguri și sume impunătoare de bani. Acțiunea a fost inițiată urmare a bănuielii rezonabile că aceștia ar face trafic de droguri, în satul Otaci. Astfel, au fost ridicate droguri, dispozitive pentru consumarea drogurilor, precum și sume de bani despre care oamenii legii bănuiesc că ar proveni din vînzare de droguri: peste 130.000 de dolari americani, aproape 40.000 euro, 4.000 lire sterline și 1000 de hrivne. În rezultat, a fost reținut un bărbat.

 

Benzina se apropie de 31 de lei

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat noile prețuri maxime de referință la carburanți, stabilite pentru 27 mai. Astfel, vineri, benzina va fi din nou mai scumpă. De această dată se scumpește cu 19 bani. Potrivit ANRE, mîine, pentru un litru de benzină șoferii vor achita 30,95 lei. Motorina se ieftinește cu un ban. Un litru va costa 27,14 lei.