REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 mai 2021)

Punctul de vaccinare de pe teritoriul Pieței Centrale va fi redeschis

Primăria municipiului Chișinău informează că programul de activitate al punctului de vaccinare a fost stabilit pentru patru zile din săptămînă: joi, vineri, sîmbătă și duminică, între orele 10:00-15:00. Durata de activitate a centrului de imunizare de la Piața Centrală va fi condiționată de numărul de solicitări din partea cetățenilor. Punctul de imunizare antiCovid-19 este amplasat la parterul CC „CENTRAL", situat pe Aleea Centrală din piață, la intersecția cu aleea strada Bulgară. Unitatea a fost deschisă acum o săptămînă, pe 19 mai, avînd drept scop inițial imunizarea angajaților întreprinderii, a comercianților care activează pe teritoriul zonei de comerț, precum și cumpărătorilor care merg la piață.

 

Pe străzile Chișinăului a început aplicarea marcajului rutier

Serviciile de profil din Chișinău au început în seara zilei de marți lucrările de aplicare a marcajului rutier pe străzile din capitală. La prima etapă se intervine pe arterele principale și pe cele secundare unde circulă transportul public și nu este necesară reparația învelișului asfaltic. Astfel, lucrări de marcaj longitudinal, cu aplicarea vopselei acrilice, au fost executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt și bd. Constantin Negruzzi. Volumul planificat pentru intervenție este de 126 mii de metri pătrați, fiind achiziționate circa 90 de tone de vopsea acrilică.

 

Termoelectrica a lansat campania „Achiți iarna, fii răsplătit vara”

Consumatorii care nu au datorii la energia termică vor beneficia și în acest an de servicii gratuite de mentenanță a sistemului de termoficare din interiorul blocului. Pentru aceasta, întreprinderea Termoelectrica SA a lansat campania „Achiți iarna, fii răsplătit vara”, ediția anului 2021. „Sînt invitați să se înscrie în campanie toți administratorii de blocuri care nu înregistrează datorii la încălzire și apă caldă. Cererile pot fi scrise în formă liberă și transmise pe e-mail. Termenul de participare: 31 august 2021”, indică un comunicat al întreprinderii. Anul trecut, 20 de clădiri au beneficiat de lucrări gratuite de pregătire a sistemului ingineresc de termoficare.

 

Litigiile sportive vor fi soluționate de Curtea de Arbitraj a CCI

Camera de Comerț şi Industrie (CCI) a R. Moldova a lansat procedura de arbitraj al litigiilor sportive pentru a facilita soluționarea disputelor din domeniul sportului. Arbitrajul este o alternativă la justiția clasică, cu ajutorul căruia litigiile pot fi examinate de către un tribunal arbitral, ales de părți. Curtea de Arbitraj pe lîngă CCI va soluționa litigii ce apar în domeniul culturii fizice și sportului, în special legate de activitatea organizațiilor sportive de amatori și profesioniști, precum și membrii acestora. Pentru ca un litigiu să fie transmis spre examinare arbitrajului, părțile vizate trebuie să semneze o convenție arbitrală ori asemenea prevedere să fie inclusă în Statut.

 

R. Moldova va participa la cel de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva

Pe parcursul a două zile, deputatul Radu Mudreac va participa la cel de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva cu genericul “Ecologia planetei – dezvoltare durabilă”. Evenimentul se va desfășura la Sankt-Petersburg, în perioada 27-29 mai 2021. Congresul va fi prezidat de Președintele Consiliului Adunării Interparlamentare din statele membre CSI, Valentina Matvienko – Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei și Victoria Abramchenko, viceprim-ministru al Federației Ruse.

 

O seră pentru căpșuni din Ungheni arată performanțe de cca 100%

Primii stoloni de căpșun de calități biologice înalte și liberi de viruși și boli, produși în sera computerizată a cooperativei Berries Group, din satul Blindești, raionul Ungheni, au demonstrat un grad de prindere de peste 98 la sută. Sera a fost instalată cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM). Sera are o suprafață de circa patru mii metri pătrați și este dotată cu centru de control computerizat, care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. Plantele-mamă se dezvoltă în substrat de cocos. Investiția totală în instalarea și dotarea noii construcții a fost de circa trei milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID/APM.

 

Stația de epurare din Căușeni va fi reconstruită pînă la finele anului

Lucrările de reconstrucție și modernizare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni se află la ultima etapă și urmează a fi finalizate pînă la sfîrșitul anului curent. Acestea fac parte dintr-un proiect investițional, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Ca urmare a investițiilor făcute, Stația de epurare din localitate va fi automatizată și va trata apele uzate venite de la 60% din locuitorii orașului, precum şi din satele Cîrnățeni, Zaim și Ursoaia. Datorită metodologiei utilizate, stația nu va emana miros, nu va produce zgomot, nu va polua mediul. Valoarea lucrărilor de reabilitare se cifrează la circa 47 milioane de lei.

 

R. Moldova a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu cca 70% faţă de 1990

R. Moldova a redus cu circa 70% emisiile de gaze cu efect de seră (GES) față de anul 1990, depășind cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020. Anunțul a fost făcut de Ministerul agriculturii, în cadrul unui forum de profil, desfășurat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ambasadele Marii Britanii și Italiei. Conform estimărilor MADRM, cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de GES au fost înregistrate în agricultură, depășind cu 26% țintele intermediare pentru 2020, și sectorul de producere a energiei electrice și termice, depășind țintele cu 19%.

 

Localitățile din nordul țării dețin cel mai mic nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă

În anul 2020, lungimea totală a apeductelor şi rețelelor publice de distribuție a apei s-a extins cu circa 500 km și a constituit 15,4 mii km. Potrivit Biroului Național de Statistică, comparativ cu anul 2016, lungimea totală a apeductelor şi rețelelor publice de distribuție a apei s-a majorat cu 15,8%. De asemenea, au fost reconstruite 49,9 km de apeducte și rețele publice de distribuție a apei. Cea mai mare pondere a lungimii de apeducte și rețele publice nou construite a fost înregistrată în localitățile din regiunea Centru – 209,7 km (41,9%) și regiunea Sud – 181,7 km (36,3%). În profil regional, municipiul Chișinău (88,6%) și UTA Găgăuzia (81,3%) dețin cel mai mare nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă, iar cel mai mic îl are regiunea Nord (37,6%).

 

Bașcanul Găgăuziei s-a întîlnit cu ambasadorul Japoniei

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Excelența Sa Dl Katayamo Yoshihiro, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova. La începutul discuției a avut loc un schimb de opinii privind evoluția pandemiei COVID-19 și dezvoltarea campaniei naționale de vaccinare. Irina Vlah a mulțumit Excelenței Sale pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor social-economice din Găgăuzia. Bașcanul a acordat o atenție deosebită proiectelor din domeniul sănătății, educației, dezvoltării economice, ecologiei și culturii, care au fost aprobate ca domenii prioritare pentru dezvoltarea Găgăuziei.