REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 iulie 2021)

Parlamentul R. Moldova de legislatura a XI-a a fost constituit

Parlamentul R. Moldova de legislatura a XI-a a fost astăzi constituit. Imediat după discursurile președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole și șefului statului, Maia Sandu, deputații și-au luat pauză pînă joi, 29 iulie. Propunerea de a lua o pauză a parvenit din partea deputatului PAS, Igor Grosu și a fost criticată de deputații PSRM. „Deși termenul este de 10 zile, noi propunem zilele următoare să decidem asupra componenței nominale a comisiilor parlamentare și să revenim în ședință joi, la ora 10:00”, a anunțat președintele interimar al PAS, Igor Grosu.

 

Deputatul Oazu Nantoi a suferit un accident în Bulgaria

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a suferit în weekend un accident în Bulgaria. Informația a fost confirmată de șeful Serviciului de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Aurica Rusnac-Jardan. Conform surse citate, deputatul nou-ales a suferit un accident în Bulgaria și a fost preluat de SMURD și adus la Chișinău. “Starea legislatorului este stabilă”, a spus Jardan. Din primele informaţii, se pare că este vorba de un accident de paraşutism, Oazu Nantoi fiind vicepreşedintele Federaţiei de Paraşutism din R. Moldova. Deputatul Oazu Nantoi are 73 de ani.

 

Primăria capitalei își propune să devină cea mai transparentă instituție

Primăria Chișinău va organiza în luna septembrie o întîlnire a oficialilor Direcției Arhitectură, consilierilor municipali și dezvoltatorilor imobiliari din oraș. Primarul Ion Ceban a menționat astăzi că există o stare de conflict între dezvoltatorii imobiliari din oraș și administrația publică locală a Chișinăului. „Dezvoltatorii sînt nemulțumiți că au fost emise mult mai puține documente de autorizare a construcțiilor, iar Planurile Urbanistice Zonale care trebuiau să fie aprobate de Consiliul Municipal întîrzie. În același timp, există suficient de multe construcții problematice”, a declarat Ceban. El a subliniat că administrația publică a municipiului elaborează o strategie de combatere a corupției, care să facă posibil ca Primăria Chișinău să devină cea mai transparentă instituție publică.

 

Localităţi din sudul ţării sînt dezvoltate în proiectul Zona Ramsar „Nistrul de Jos”

În localitățile Talmaza, Ștefan Vodă și Copanca, Căușeni au fost instalate și conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă cinci rezervoare de apă, grație unui proiect de mediu implementat în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Activitățile au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fondul Programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare. Regiunea “Nistrul de Jos” din R. Moldova are statut special de zonă de importanță internațională în conformitate cu prevederile Convenției Ramsar, semnată în anul 1971. Tratatul include 167 de țări membre din toate zonele geografice ale lumii, printre care şi ţara noastră, care a aderat la acesta în iulie 1999.

 

Aproape un milion de cetățeni au fost imunizați anti-COVID

Din 2 martie, cînd a început campania de vaccinare, și pînă astăzi în R. Moldova, au fost administrate 955.799 de doze de vaccin anti-COVID. Alți circa 50 mii de moldoveni au fost imunizați peste hotarele țării. Potrivit Ministerului sănătății, circa 1 200 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 la 25 iulie, în cadrul Maratoanelor organizate în raioanele Ialoveni, Briceni și UTA Găgăuzia. În total, în acest weekend în jur de 19.000 de persoane au fost vaccinate. Pentru imunizare, au fost accesibile vaccinurile Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Sinovac și Sinopharm.

 

S-a stins din viață solista Orchestrei ,,Lăutarii”, Lidia Bejenaru

Lidia Bejenaru, solista Orchestrei Naționale de muzică populară ,,Lăutarii” a decedat. Informația a fost făcută publică de directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, directorul general al ÎS OCI ,,Moldova-Concert”.

 

A fost depistat un lot de produse infestat cu salmonella

Inspectorii Subdiviziunii teritoriale Bălți a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat la un operator economic un lot de circa 1 600 kg de produse neconforme, infestat cu Salmonella Enteritidis, calificat de specialişti drept „pericol biologic”. Inspectorii ANSA au prelevat probe din lotul suspect și le-au expediat la două laboratoare acreditate din R. Moldova. Rapoartele de încercări au arătat prezența în carnea supusă examinării a bacteriei Salmonella Enteritidis. „Produsele infectate, au fost încărcate într-o unitate de transport specială și transportate la locul de nimicire”, indică ANSA.

 

Chișinăul ar putea reveni la Codul galben de alertă în sănătate publică

După ce Ministerul sănătății, a confirmat existența variantei Delta a virusului COVID-19 în municipiul Chișinău, situația devine îngrijorătoare, astfel în această săptămînă va fi convocată ședința Comisiei Extraordinare municipale de Sănătate Publică. Primarul Ion Ceban a dispus astăzi, în ședința on-line a serviciilor municipale, convocarea ședinței comisiei sus-numite. „Specialiștii în domeniul medical trebuie să evalueze starea de sănătate existentă în oraș, mai ales în condițiile în care se atestă o tendință de creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în municipiu”, a menționat Ceban.

 

Un sportiv moldovean a devenit campion mondial la lupte greco-romane

Sportivul moldovean Alexandru Solovei a devenit ieri, la Budapesta (Ungaria), campion mondial la lupte greco-romane, categoria cadeți. Federația de Lupte din R. Moldova a anunțat că Alexandru Solovei l-a învins pe luptătorul din Iran Alireza Morad Abdevali (2-1) și a cucerit titlul de campion mondial la categoria cadeți. În semifinală el a trecut de bulgarul Dimitar Stoyanov Rachel. În pătrimile de finală moldoveanul l-a învins pe Islam Ievloiev din Kazahstan cu 3-1 și în optimile de finală a cîștigat în fața luptătorului din Estonia, Georg Kristerson.

 

Inspectorii ANSA au depistat mai multe încălcări în unităţile comerciale din ţară

Direcţia supravegherea comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a raportat mai multe încălcări, în urma analizei controalelor oficiale parvenite de la subdiviziunile teritoriale. Potrivit instituţiei, în perioada 16-22 iulie, inspectorii ANSA au efectuat 197 controale oficiale, dintre care la: unităţi de comerţ – 142; unităţi de alimentaţie publică – 30; instituţii de învăţămînt general – 12; instituții de educație timpurie – 7; depozite – 2. Ca urmare a controalelor oficiale au fost emise 52 de prescripţii şi întocmite 49 procese-verbale cu privire la contravenţie. De asemenea, în şase cazuri a fost dispusă suspendarea activității.

 

Moldovenii au apelat la ambasade pentru perfectarea a peste 16 mii de pașapoarte

În prima jumătate a anului curent, moldovenii au apelat la ambasade pentru perfectarea a circa 16 mii de pașapoarte, peste 5 mii de buletine de identitate și peste 8 mii de titluri de călătorie. Astfel, în vederea diminuării rîndurilor virtuale de așteptare la programările din cele mai solicitate destinații, Ministerul de externe a anunțat că examinează modalități de suplinire cu personal consular adițional, precum și reorganizarea rețelei consulare. Potrivit Ministerului, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie, în străinătate prin intermediul ambasadelor și consulatelor au fost perfectate 67 623 de acțiuni consulare.