REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 mai 2022)

Agenţia Franceză pentru Dezvoltare va susţine căile ferate şi sistemul energetic din R. Moldova

Republica Moldova a semnat cu Agenţia Franceză pentru Dezvoltare (AFD) un memorandum care va contribui la reforme importante în domeniul căilor ferate, precum şi la modernizarea sistemului energetic din ţara noastră. Despre aceasta a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Astfel, țara noastră va beneficia de asistenţă tehnică pentru Moldelectrica şi Calea Ferată din Moldova, în valoare de opt sute de mii de euro. Un alt document adiţional prevede un sprijin de 60 de milioane de euro pentru susţinerea bugetului ţării.

 

În perioada caniculară, instituțiile medicale vor fi asigurate cu apă potabilă

În perioada caniculară, instituțiile medicale din capitală vor fi asigurate cu apă potabilă, iar în curtea acestora vor fi instalate corturi anti-caniculă. Prevederile sînt incluse într-un plan de acțiuni elaborat de către Direcția generală asistență medicală și socială a municipiului Chișinău. Cheltuielile pentru realizarea planului vor fi suportate de instituțiile medicale municipale.

 

Un judecător a fost suspendat din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ a decis în ședința de azi să îl suspende din funcție pe judecătorul Oleg Melniciuc. Decizia a fost luată cu patru voturi pro și trei împotrivă. Hotărîrea a fost aprobată ca urmare a demersului depus de Procurorul General interimar Dumitru Robu. Președintele CSM Dorel Mustață a menționat că decizia de astăzi poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău timp de 30 de zile. Magistratul suspendat din funcție este condamnat pentru îmbogățire ilicită și fals în acte publice.

 

Descinderi la domiciliul lui Igor Dodon

Oamenii legii au efectuat în această dimineață percheziții la domiciliul fostului președinte al țării, Igor Dodon. Informația a fost confirmată de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media. Perchezițiile au loc în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a coruperii pasive, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

 

Peste 14 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în week-end

În perioada 16-22 mai curent, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 14543 de solicitări, dintre care 2475 la copii. Cel mai frecvent au solicitat ambulanța persoanele cu maladii cardiovasculare - 3120, inclusiv 56 de pacienți au fost diagnosticați cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 2047 de cazuri, dintre care 246 de accidente vasculare cerebrale. Tot în ultima săptămînă, au fost raportate 43 de intoxicații, 26 de cazuri de combustii și trei urgențe alergologice.

 

Benzina va costa miercuri 30,60 lei

Prețul benzinei se apropie de 31 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că miercuri, 25 mai, un litru de benzină va costa 30 de lei și 60 de bani, în creștere cu 13 bani. Motorina se scumpește cu un bănuț și va costa 27 de lei și 10 bani.

 

În Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial și a anunțat că în Republica Moldova astfel de cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire nu au fost înregistrate. Variola maimuței este o boală cauzată de un virus și se poate răspîndi prin contact fizic apropiat. Simptomele sînt febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și erupție cutanată sau leziuni. În cele mai multe cazuri, simptomele bolii au dispărut de la sine în cîteva săptămîni.

 

Președintele Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare. S-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti. Și-a început activitatea profesională în calitate de consultant, apoi a fost şef-adjunct de direcţie la Ministerul Economiei. Activitatea politică și-a început-o în anul 2012. În mai 2016, a înfiinţat Partidul Acţiune şi Solidaritate. În perioada iunie-noiembrie 2019, a exercitat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Începînd cu 24 decembrie 2020, Maia Sandu este Preşedinte al Republicii Moldova, fiind prima femeie aleasă în această funcţie în ţara noastră.

 

Peste 50 de stații de așteptare din Chișinău vor fi reabilitate

Peste 50 de stații de așteptare a transportului public din capitală vor fi reabilitate în perioada curentă. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, în lista de intervenții au fost incluse obiectivele în stare avansată de degradare și cele în care lipsesc pavilioanele. Totodată, în stațiile unde fluxul de călători este mai mare, vor fi instalate pavilioane duble. Pentru aceste lucrări, din bugetul municipal au fost alocați 4 milioane de lei (circa 200 mii de euro).

 

13 moldoveni au fost reținuți în Franța și România în urma unei operațiuni internaționale

13 cetățeni moldoveni au fost arestați în Franța și în România, după ce oamenii legii au documentat activitatea membrilor organizației criminale „Patron”, care operau în Moldova, Franța și România. Persoana arestată în România este conducătorul organizației criminale, care a fost condamnat anterior la detenție. Anterior, membrii acestei organizații criminale și liderul lor au fost condamnați în Italia în operațiunea „Karakatița.” În timpul perchezițiilor, au fost ridicate 1 700 de cutii de țigări, 520 kg de tutun și peste 200 000 euro în numerar, dar și bunuri sustrase și introduse clandestin în Moldova.

 

Echipa mobilă a ASP va presta servicii de documentare a moldovenilor din SUA

Cetățenii Republicii Moldova, care se află în Statele Unite ale Americii și care au nevoie să-și reînnoiască pașapoartele, buletinele de identitate, și să obțină acte de stare civilă, vor putea apela la serviciile prestate de echipa mobilă a Agenției Servicii Publice, care se va afla, în perioada 24 mai - 2 iulie, într-o misiune de lucru în SUA. Aceasta se va deplasa în localitățile dens populate de moldoveni, aflate la o distanța considerabilă de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, pentru a le oferi servicii de documentare.