REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 mai 2021)

Peste 4000 de persoane s-au vaccinat la maratonul de imunizare organizat de USMF „Nicolae Testemiţanu"

Un număr de 4068 de cetățeni s-au imunizat împotriva COVID-19 în cadrul maratonului universitar de imunizare cu genericul „De la student la student”. Maratonul, care a durat trei zile, a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" și Asociația Studenților şi Rezidenților în Medicină din Moldova, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Consiliului Rectorilor din Moldova. Conform organizatorilor, în cele 54 de ore de maraton au fost utilizate 2500 de doze de vaccin Pfizer, peste o mie de doze de ser AstraZeneca și cîteva sute de doze de Sinopharm.

 

Pe teritoriul municipiului Chișinău vor circula două centre mobile de vaccinare

Primăria municipiului Chișinău organizează două puncte mobile pentru vaccinarea anticovid. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi că autoritățile locale vor echipa un troleibuz și un autobuz drept centre mobile de vaccinare. “Miercuri, 26 mai, vom lansa din Piața Marii Adunări Naționale un troleibuz și un autobus drept centre mobile de vaccinare. Troleibuzul va fi destinat vaccinării locuitorilor care au domiciliul în Chișinău, autobuzul se va deplasa în suburbii”, a spus Ceban. Potrivit șefului Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, în Chișinău au fost vaccinate cu prima doză 70 102 persoane și doar 7350 au primit rapelul.

 

Încă un deținut a evadat noaptea trecută din Penitenciarul nr. 4 de la Cricova

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, deținutul evadat este Cebanica Valentin, născut la 17.11.1993, originar și locuitor al satului Porcari, raionul Ștefan-Vodă. Acesta fusese condamnat la 12 ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare, precum furt, violare de domiciliu, ameninţare sau violenţă săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească. Condamnatul a deteriorat lacătul de la tavan care duce spre acoperișul blocului administrativ și, escaladînd edificiile de pază ale penitenciarului, s-a făcut nevăzut.

 

În Chișinău vor apărea trei parcări publice noi

În centrul municipiului Chișinău vor apărea trei parcări publice noi. Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație a municipiului Chișinău, Vitalie Manolache, a anunțat astăzi, că au fost identificate trei noi locații pentru amenajarea parcărilor publice. Este vorba de parcarea de pe str. Ismail colț cu bd. Ștefan cel Mare, un teren pe strada Bănulescu Bodoni și un loc care se află vizavi de Ministerul Finanțelor. Manolache a declarat că procesul de identificare a spațiilor de parcare continuă și că, în paralel, se lucrează la identificarea locurilor neamenajate din curți unde vor fi amenajate parcări.

 

În Chișinău vor scădea numărul vulcanizărilor

Autoritățile publice ale municipiului Chișinău vor să reducă numărul vulcanizărilor existente în oraș. Viceprimarul municipiului Chișinău, Inga Ionesii, a anunțat astăzi, că numărul vulcanizărilor din sectoarele Ciocana și Botanica este mare, de peste 40 de unități pe sector, și că multe dintre acestea au schemele de amplasare expirate. „Vulcanizările care au schemele de amplasare expirate sau sînt amplasate neconform vor fi evacuate”, a spus viceprimarul Ionesii. Pe teritoriul municipiului Chișinău activează circa o sută de vulcanizări. Cele mai multe sînt amplasate în sectoarele Botanica și Ciocana.

 

Colegiul din Svetlîi a fost dotat cu echipament modern

Un laborator de la Colegiul tehnic agricol din Svetlîi (UTA Gagauz-Yeri) a fost dotat cu echipamentul necesar pentru instruirea practică a viitorilor tehnicieni în instalații electrice. Acțiunea a avut loc cu suportul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I. Ca urmare a acestei realizări, circa o sută de elevi vor învăța în fiecare an să repare și să utilizeze sistemele și echipamentele electrice, precum și își vor îmbunătăți competențele profesionale de montaj, funcționare, mentenanță a instalațiilor și sistemelor de distribuție a energiei electrice. Proiectul „DevRAM”, Partea I este derulat cu susţinerea Austriei.

 

La sfîrșitul acestei săptămîni va fi organizat un nou maraton de vaccinare

Primăria municipiului Chișinău și Ministerul sănătății vor organiza la sfîrșitul acestei săptămîni, în incinta Palatului Republicii, maratonul vaccinării. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi că, începînd de vineri, 28 mai, ora 9.00, timp de trei zile, autoritățile publice locale împreună cu Ministerul sănătății vor organiza maratonul vaccinări. Edilul capitalei a făcut apel către chișinăuieni să se imunizeze, adăugînd că "deși statisticile din ultimele săptămîni ne arată că avem o scădere considerabilă a numărului de infectări cu coronavirus, nu este timpul relaxării".

 

Bunuri în valoare de peste 8 milioane de lei, puse sub sechestru de CAN

Un Land Rover Range Rover, fabricat în 2014, evaluat la aproape jumătate de milion de lei, se află printre bunurile sechestrate de Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a CNA, pe parcursul unei săptămîni. În total, Agenţia a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste 8 milioane de lei, în cadrul unor cauze penale, pornite pe fapte de îmbogăţire ilicită, corupere pasivă şi abuz de serviciu. Potrivit datelor publicate de Centrul Național Anticorupție (CNA), 8 încăperi locative şi nelocative indisponibilizate au fost evaluate la peste 7 milioane de lei, un autoturism – la circa jumătate de milion de lei şi trei terenuri agricole şi pentru construcţii au fost estimate la un preţ ce depăşeşte 600 de mii de lei.

 

Aureliu Ciocoi a avut o discuție cu reprezentantul Președinției OSCE

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președinției în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru reglementarea transnistreană. Pe agenda discuțiilor au fost mai multe subiecte de actualitate care vizează procesul de reglementare a diferendului transnistrean. În mod special s-a vorbit despre asigurarea liberei circulații între ambele maluri ale Nistrului și eliminarea restricțiilor impuse în perioada pandemiei, respectarea drepturilor fundamentale ale omului și provocările de securitate din regiune, continuarea dialogului și menținerea unei dinamici pozitive în cadrul platformelor de negocieri.

 

Activitatea unui grup infracțional a fost destructurată de poliție

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri au destructurat activitatea ilicită a unui grup infracțional, specializat în comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP prin intermediul magazinelor online. Potrivit poliției, în cadrul operațiunii au fost efectuate 14 percheziții și reținute cinci persoane, cu vîrste cuprinse între 20 și 27 de ani, avînd rol de curier, operator și organizator. Membrii grupului au creat o schemă prin care gestionau o rețea de comercializare a drogurilor prin intermediul aplicației Telegram. Dacă vinovăția învinuiților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani.

 

25 de grădinițe din capitală își vor sista temporar activitatea

25 din 135 de instituții de educație timpurie din municipiul Chișinău își vor sista temporar activitatea, unele începînd cu 1 iunie, altele din iulie. Pentru copiii care frecventează grădinițele care vor intra în reparație va fi oferită posibilitatea de a trece în instituțiile din vecinătate. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a comunicat, că lucrările de reparație în unele instituții au fost deja începute. O echipă de monitorizare va urmări calitatea acestora.