REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 iulie 2019)

Un bărbat din Tadjikistan a spart geamul de la Aeroportul Chișinău și a intrat ilegal în R. Moldova

Miercuri, 24 iulie 2019, în jurul orei 04:00, prin forțarea geamului din zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău, un cetățean al Tadjikistan a părăsit neautorizat sala controlată de operatorul de aeroport SRL „Avia Invest”, deplasîndu-se într-o direcție necunoscută. Persoanei în cauză nu i-a fost autorizată intrarea în R. Moldova pe motiv că anterior a fost documentat pentru depășirea regulilor de ședere. Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă internă.

 

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu Președintele Parlamentului European

Majoritatea parlamentară în R. Moldova susține guvernul Maia Sandu în demararea reformelor în interesul locuitorilor și îl susține pe Președintele Igor Dodon în inițiativele de întărire a suveranității, independenței și dezvoltării țării, a declarat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu David-Maria Sassoli, Președintele Parlamentului European. Greceanîi a subliniat că Acordul de Asociere urmează să fie implementat, conform angajamentelor țării. Totodată, ea a menționat necesitatea redistribuirii cotelor pentru anumite produse și valorificarea tuturor piețelor de desfacere. ”Să formăm pe teritoriul Republicii Moldova un HUB economic, care ar permite atragerea investițiilor străine, producerea și exportul mărfurilor în toate direcțiile”, a spus Președintele Parlamentului.

 

13 candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea guvernului

Pe 23 iulie 2019 a avut loc prima ședință a Comisiei de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea guvernului. În urma examinării în ședință a dosarelor depuse de către candidați, Comisia a decis admiterea la concurs a următoarelor persoane: Strulea Maria, Postica Alexandru, Roșca Nicolae, Corj Mihail, Cimil Dorin, Serbenco Eduard, Guștiuc Andrei, Grosu Vladimir, Șova Liuba, Groza Andrei, Buruiană Mihail, Pavel Dumitru și Bostan Galina.

 

Un moldovean implicat într-un accident rutier în România a fost adus de SMURD în R. Moldova

Un moldovean de 48 de ani, care a avut de suferit în urma unui grav accident rutier produs în România, a fost adus de SMURD la Chișinău. Conform datelor IGSU, un bărbat în vîrstă de 48 de ani, cetățean al R. Moldova a suferit diverse traumatisme. Pentru preluarea pacientului a fost mobilizat un echipaj SMURD care a fost trimis la Braşov. Pacientul a fost adus în siguranță la Chișinău, fiind ulterior internat la Institutul de Medicină Urgentă din capitală.

 

Cinci chișinăueni au depus jurămîntul pentru dobîndirea cetățeniei R. Moldova

Un grup de cinci persoane din municipiul Chișinău au depus miercuri, 24 iulie, jurămîntul pentru acordarea sau redobîndirea cetățeniei R. Moldova. Potrivit Primăriei capitalei, cele cinci persoane sînt originare din Federația Rusă, Georgia, Ucraina, Belarus și Liban. Dintre aceștia, patru persoane au obținut cetățenia statului nostru, iar cea de-a cincea - și-a redobîndit-o. Din anul 2003 și pînă în prezent, 684 de persoane care locuiesc în municipiul Chișinău au obținut cetățenia R. Moldova, inclusiv 42 în anul curent.

 

11 primari din raionul Dondușeni au anunțat că părăsesc PDM

11 primari din raionul Dondușeni au anunțat că părăsesc Partidul Democrat din Moldova. Potrivit unei declarații semnate de cei 11 primari, decizia lor a fost motivată de evenimentele politice desfășurate în țară în ultima perioadă. „PDM a degradat în fața cetățenilor Ne-am reunit să demonstrăm că sîntem o forță gata de a lucra în continuare pentru binele alegătorilor noștri”, este menționat în declarație.

 
Premierul s-a întîlnit cu Președintele grupului Renew Europe

Perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, precum şi refacerea încrederii cetățenilor R. Moldova și a partenerilor de dezvoltare în instituțiile statului au fost discutate la întrevederea delegației R. Moldova condusă de Premierul Maia Sandu cu delegația României din cadrul grupului Renew Europe în Parlamentul European, condusă de Dacian Cioloș. Întîlnirea a avut loc în cadrul vizitei oficiale a Premierului și ministrului de Externe, Nicu Popescu, la Bruxelles. Oficialii au subliniat importanţa intensificării relaţiilor de parteneriat cu Uniunea Europeană, implementarea Acordului de Asociere fiind o prioritate absolută a Guvernului R. Moldova.

 

GRECO îndeamnă RM să intensifice eforturile anticorupție

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a cerut, miercuri, 24 iulie, autorităților de la Chișinău să-și intensifice eforturile de implementare a măsurilor de prevenire a corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii. Într-un raport care evaluează punerea în aplicare a unui set de recomandări emise în anul 2016, GRECO concluzionează că R. Moldova trebuie să facă progrese semnificative. Pînă în prezent, țara a respectat pe deplin patru din cele 18 recomandări, în timp ce a implementat parțial nouă și nu a implementat cinci.

 

Sindicatele se declară nemulțumite de intenția Guvernului de a anula tichetele de masă

Anularea tichetelor de masă prin noile politici fiscale anunțate de Guvern a provocat nemulțumirea sindicatelor. Într-un comunicat de presă, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova se arată nemulțumită de faptul că anularea tichetelor de masă nu a fost discutată cu reprezentanții salariaților. În comunicat se afirmă că anularea tichetelor de masă va avea un impact negativ asupra situației sociale a salariaților.