REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 iunie 2022)

R. Moldova marchează Ziua Suveranității

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată acum 32 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia a fost prima țară din fosta URSS care și-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 și Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania și-a declarat independența de stat pe 11 martie 1990. Declarația de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 și a Rusiei din 12 iunie 1990.

 

Starea de urgență a fost prelungită cu 45 de zile

Starea de urgență a fost prelungită pentru încă 45 de zile, începînd cu 24 iunie. Decizia a fost luată astăzi de Parlamentul Republicii Moldova la solicitarea Guvernului cu 59 de voturi. BCS și Partidul Șor au votat împotrivă. Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați. „Dacă la începutul perioadei stării de urgență eforturile au fost canalizate pentru gestionarea crizei refugiaților, în lunile care au trecut a fost nevoie de adaptabilitatea instrumentelor și consolidarea instituțiilor, precum și de oferirea unor soluții și răspunsuri prompte inclusiv la crizele care au evoluat odată cu prelungirea războiului din țara vecină”, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Șefa Guvernului a adăugat că în perioada stării de urgență nu au existat ingerințe în privința exercitării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

 

A fost finalizată prima etapă a unui proiect în agricultură susținut de Banca Mondială

Prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) s-a încheiat după zece ani de activități care au asigurat o prezență mai competitivă a produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale. Pînă în prezent, cu suportul Proiectului MAC-P au fost realizate investiții importante în modernizarea sistemului național de siguranță a alimentelor, fiind armonizată legislația națională din domeniu cu normele Uniunii Europene. Prima etapă a Proiectului a fost implementată în perioada 2012-2022 și a avut un buget total de peste 62 milioane de dolari.

 

Un bărbat a fost descarcerat de pompieri după ce peste mașina în care se afla a căzut un arbore

În dimineața zilei de astăzi, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au fost alertați pentru a descarcera un bărbat rămas blocat în mașina distrusă de un arbore doborît de vînt. Cazul a avut loc pe strada Grigore Ureche nr. 11 din capital. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 08:16. Bărbatul în vîrstă de 63 de ani a rămas încarcerat în propriul automobil, după ce un arbore a căzut peste vehicul. Salvatorii au reușit să deblocheze persoana și să-i acorde primul ajutor calificat. După operațiunea de deblocare, persoana a fost preluată de serviciul medical.

 

Circa 350 de familii din capitală au primit preparate lactate pentru alimentația copiilor sugari

Circa 350 de familii din capitală au primit pe parcursul anului trecut preparate lactate pentru alimentația copiilor cu vîrsta de pînă la un an. Violeta Baltă, șefa de la Sănătate din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, a subliniat că de preparatele lactate beneficiază familiile social-vulnerabile, cele cu gemeni și tripleți. „Lunar, în mediu, 219 copii sînt asigurați cu lapte praf. Beneficiari sînt sugarii aflați la alimentație mixtă sau artificială din familiile social-vulnerabile. La fel, eligibili sînt gemenii și tripleții”, a spus Violeta Baltă.

 

În R. Moldova este marcată Ziua Olimpică

Pe data de 23 iunie este celebrată Ziua Olimpică, cînd este consemnată crearea Mișcării Olimpice moderne. „Ziua Olimpică este un prilej cît se poate de potrivit pentru a lansa îndemnul la mișcare și respect pentru sport și un mod de viață sănătos. Sportul aduce tuturor generaţiilor o viaţă mai echilibrată, asigurînd calea spre o societate mai bună. Acesta este idealul olimpic”, arată un mesaj al preşedintelui Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), dublu campion olimpic, Nicolae Juravschi, adresat astăzi cu acest prilej.

 

Vineri benzina se ieftinește

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la benzină și motorină pentru vineri, 24 iunie. Prețul benzinei va scădea cu 13 bani, iar cel al motorinei va crește cu 1 ban. Astfel, mîine, un litru de benzină va costa 33,28 lei, iar un litru de motorină 32,46 lei.

 

Moldova va primi statutul de candidat la aderare la UE, susțin oficiali europeni

Președintele Consiliului European se arată încrezător că Moldova și Ucraina vor primi statutul de țară candidat la aderarea la UE. Declarația a fost făcută de Charles Michel, înainte de ședința Consiliului. "Acesta este un moment decisiv pentru UE. Sînt încrezător că astăzi vom susţine acordarea statutului de ţară candidat la adrerarea la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina", a declarat oficialul. Și preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni "să fie la înălţime", acordînd Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE.