REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 iunie 2021)

Arcașul Dan Olaru s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Arcașul Dan Olaru și-a asigurat participarea la Olimpiada de la Tokyo în urma evoluției la turneul de calificare de la Paris, acolo unde s-au pus în joc ultimele 7 bilete pentru Olimpiadă. Astfel, țara noastră va avea deja doi reprezentanți în proba tir cu arcul la Jocurile Olimpice. La competiția de la Tokyo este calificată și Alexandra Mîrca. Dan Olaru și-a asigurat participarea la Olimpiadă pentru a doua oară în carieră. El a mai evoluat la Jocurile Olimpice de la Londra. Atunci, Dan avea 15 ani și a fost port-drapelul țării noastre la ceremonia de deschidere.

 

Un incendiu din capitală a afectat mai multe mașini

În dimineața zilei de 23 iunie angajații IGSU din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri sectorul Botanica au intervenit pentru a lichida un incendiu izbucnit în interiorul unei curți din strada Dacia nr.29. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 03:41. Potrivit IGSU, focul a cuprins mai multe autovehicule parcate. La fața locului au fost îndreptate două echipe de pompieri care au stabilit că arderea a afectat un automobil de model Volkswagen în proporție de 90%, peste 40% dintr-un autovehicul de model Mercedes, dar și cîte 10 % din autoturismele de model Toyota și BMW. În urma incendiului nu au fost raportate victime.

 

Șefii diplomațiilor R. Moldova, Georgiei și Ucrainei vor întreprinde o vizită comună la Bruxelles

Pe data de 24 iunie, ministrul interimar al Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, împreună cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, David Zalkaliani vor desfășura în premieră o vizită de lucru comună la instituțiile Uniunii Europene din Bruxelles, în formatul Trio Asociat. Oficialii celor trei țări vor avea o întrevedere comună cu Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate. De asemenea, în cadrul vizitei vor fi desfășurate întrevederi cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, și membrii Parlamentului European.

 

R. Moldova nu mai acceptă donații de vaccinuri AstraZeneca

R. Moldova nu mai acceptă donaţii de vaccinuri AstraZeneca. Anunţul vine după ce Estonia şi România au declarat că vor să ofere ţării noastre loturi de acest ser. ANSP declară că R. Moldova are suficiente stocuri de vaccin de la acest producător, care au termen de valabilitate pînă în august. Doar 70 la sută dintre serurile AstraZeneca primite pînă acum au fost administrate. În context, autorităţile anunţă că avem suficiente doze de AstraZeneca pentru minimum trei luni. În stoc mai sînt peste 380.000 de seruri.

 

Declarația Suveranității a fost expusă în Muzeul Parlamentului

Muzeul Parlamentului găzduiește, de astăzi, o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre. Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

 

Procurorii au realizat o captură record de heroină

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ a confirmat astăzi capturarea unei cantități record de heroină de 235 kg. Potrivit procurorilor, un cetățean turc și-a creat o firmă, importînd materiale de construcție din Iran și Federația Rusă. Pe parcursul a opt luni a introdus pe teritoriul statului heroină în cantități mici, pe care a depozitat-o. Heroina a fost depistată într-un depozit, în timp ce se încerca schimbarea locației celor 235 kg. Cantitatea de heroină a fost introdusă pe teritoriul țării prin intermediul TIR-urilor care veneau din Ucraina.

 

Meteorologii au anunțat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pe parcursul zilei de astăzi Cod Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată, se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 litri pe metru pătrat) însoțite de vijelie de pînă la 15-20 metri pe secundă și grindină. Joi, 24 iunie, se vor înregistra pînă la 33 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 22 grade - noaptea.

 

În Chișinău va fi organizat un nou maraton de vaccinare

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi că municipalitatea va organiza, pe 26 iunie, în incinta Palatului Republicii, un nou maraton de vaccinare. Edilul capitalei a subliniat că pentru imunizarea antiCovid va fi folosit preponderent vaccinul Sputnik-V, dar că vor fi prezente și vaccinurile AstraZeneca și Sinopharm. Potrivit lui Ceban, modalitatea de vaccinare va fi simplă - ”primul venit, primul servit” și a cerut locuitorilor să nu se îmbulzească. La data de 19 iunie, Republica Moldova a recepționat încă un lot de 64 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, donație din partea Federației Ruse.

 

Ploile au compromis o parte din roada din autonomia găgăuză

Ploile din ultima perioadă au avut în fond un impact benefic asupra sectorului agricol din UTA Gagauz-Yeri, însă o parte din cereale şi roada de cireșe practic au fost distruse de precipitațiile abundente. Potrivit șefului Direcției principale pentru sectorul agroindustrial din autonomia găgăuză, Andrei Dimitrioglo, “cel mai mult au avut de suferit plantațiile de orz, in şi grîu”. “Mare parte de cereale încă pot fi salvate, însă dacă ploile vor continua, atunci pierderile vor fi considerabile. Grînele vor fi culcate la pămînt şi vor putrezi de la multă umezeală”, a spus Dimitrioglo.

 

Termenul pentru achitarea impozitului pe venit în rate expiră la 25 iunie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat că termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate pentru trimestrul II al anului 2021 expiră la data de 25 iunie curent, conform Codului Fiscal. Potrivit instituției, agenții economici care aplică regimul general de impunere (12% din venitul impozabil) sînt obligați să achite o pătrime din suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul 2021, sau impozitul ce urma să fie plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul precedent.