REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 septembrie 2022)

FMI va acorda R. Moldova 27 milioane de dolari

Consiliul de administrație al FMI a finalizat evaluarea programului de finanțare ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova poate accesa 27 milioane de dolari, bani care vor orientați spre realizarea reformelor esențiale pentru sporirea rezilienței țării și acoperirea cheltuielilor socio-economice. Finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Moldova - inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și riscurile legate de criza energetică implică efort sporit din partea Guvernului de la Chișinău.

 

Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce și-a violat fiica vitregă

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală în cazul unui bărbat din Ocnița, după ce a violat-o pe fiica de 12 ani a concubinei sale. Potrivit PCCOCS, traiul comun al acestora a durat patru ani, iar faptele învinuitului au avut loc timp de aproape un an și jumătate. La solicitarea procurorilor PCCOCS, bărbatul este investigat în stare de arest preventiv. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la 10 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă.

 

Circa 1700 de elevi își fac studiile în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Circa 1700 de elevi își fac studiile în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Potrivit Biroului politici de reintegrare, situația din instituțiile de învățămînt cu predare în limba română din regiunea transnistreană se află la un control permanent atît din partea Ministerului educației, cît și a Biroului politici de reintegrare. Astfel, în anul curent, se atestă o creștere a numărului de elevi în instituțiile de învățămînt, în care studiază 1677 de copii, comparativ cu 1650 în anul 2021, 1573 – 2020 și 1547 - 2019.

 

CSP a desemnat mai mulți șefi interimari la procuratură

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat astăzi interimari pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii de circumscripție Chișinău și pentru posturile de șefi ai procuraturii din cîteva raioane. Potrivit CSP, funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii de circumscripție Chișinău va fi deținută de Cătălin Scutelnic, iar în cea de adjunct la PCCOCS de Igor Demciucin. De asemenea, postul de procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni va fi ocupat de Ion Neguriță, iar adjunctul acestuia va fi Olesea Vîrlan. Tot astăzi, CSP l-a numit pe Alexandru Celac în funcția de adjunct interimar al șefului procuraturii Bălți.

 

Încă 20 de polițiști și polițiste de frontieră au fost instruiți în domeniul de ,,Operare a dronelor”

Cursul de instruire s-a desfășurat în cadrul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei. Formatorii cursului au fost polițiștii de frontieră care anterior au preluat bunele practici de la colegii de peste hotarele țării. Astfel, aceștia au predat ore teoretice despre evoluția cadrului normativ aferent aparatelor de zbor fără pilot, condițiile generale de utilizare a aparatelor de zbor fără pilot, precum și domeniile de utilizare. Totodată, au fost desfășurate exerciții practice privind modul de utilizarea a aparatelor de zbor fără pilot.

 

Un grup de deputați, vizită la Penitenciarul din Rezina

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac și Nicolai Rusol și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitalie Gavruc și Natalia Davidovici au efectuat o vizită de lucru la Penitenciarul Nr. 17 din orașul Rezina. Vizita a avut drept scop efectuarea controlului parlamentar în vederea respectării drepturilor omului.

 

Motorina rămîne mai scumpă decît benzina

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile plafon la carburanți pentru ziua de vineri, 23 septembrie. Astfel, potrivit ANRE, conducătorii auto vor scoate din buzunar pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 – 24,02 lei, prețul fiind identic cu cel stabilit ieri de către agenție. La rîndul său, motorina standard, pe 23 septembrie, va putea fi comercializată la stațiile PECO din țară la un preț maxim de 26,12 lei per litru, cu 21 bani mai puțin decît în ultimele 24 de ore.

 

ANRE va stabili mîine noul preț al gazului

Pe 23 septembrie, în cadrul unei ședințe va fi luată decizia finală, una care i-ar impune pe consumatorii casnici să achite, în continuare, 29,27 lei/m3, cu TVA, pentru gazele naturale consumate. Noul tarif ar urma să intre în vigoare la data de întîi octombrie 2022. Săptămîna trecută, S.A. Moldovagaz a solicitat ANRE-ului aplicarea unui tarif de 29,87 lei/m3, fără TVA. Ultima dată, tariful la gazele naturale a fost modificat la începutul lunii august. Atunci, ANRE a admis parțial solicitarea S.A. Moldovagaz și a aprobat prețul de 22,99 lei/m3, cu TVA.

 

Securitatea informațională a fost discutată cu membrii delegației Comisiei de la Veneția

Despre securitatea informațională s-a discutat astăzi cu membrii delegației Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), care se află în aceste zile la Chișinău și urmează să aibă mai multe întrevederi cu președinții de comisii parlamentare de specialitate. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că în situația în care se află Moldova la moment – „cu un război al Federației Ruse în Ucraina; cu peste jumătate de million de cetățeni ucraineni care au traversat țara noastră, de datoria noastră a fost de a interveni legislativ pentru a opri propaganda”.

 

Parcul de troleibuze va fi suplinit cu 60 de unități

Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a anunțat că parcul rulant al Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) va fi suplinit cu noi vehicule pentru transportul public. Potrivit direcției, în această primăvară capitalul social al întreprinderii a fost majorat cu 35 milioane de lei. Astfel, din această sumă vor fi procurate peste 60 de troleibuze cu parcurs, 41 de unități fiind articulate. Acestea vor substitui unitățile de transport depășite tehnic. Troleibuzele urmează a fi procurate din orașele Riga (Letonia), Winterthur (Elveția) și Salzburg (Austria).

 

În Capitală se va desfășura Maratonul Internațional Chișinău

În acest weekend, pe 24 și 25 septembrie, în Capitală se va desfășura Maratonul Internațional Chișinău. În legătură cu organizarea evenimentului, a fost semnată dispoziția primarului municipiului Chișinău, precum că la 24 septembrie, începînd cu ora 01:30 pînă la 25 septembrie, ora 19:00, va fi sistată circulaţia rutieră pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt, în perimetrul străzilor: B. Bodoni – Al. Puşkin. La 25 septembrie, începînd cu ora 02:00 pînă la finisarea cursei, va fi sistată circulaţia rutieră pe traseele de deplasare a participanţilor la Maraton.