REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 noiembrie 2021)

Radu Albot a cîștigat un turneu în Franța

Tenismenul Radu Albot a cîștigat turneul Challenger de la Pau din Franța. În finala competiției, Radu Albot l-a întrecut pe jucătorul ceh Jiri Lehecka, cu scorul 6-2, 7-6, au precizat surse de le Federația Națională de Tenis a Moldovei. Challenger de la Pau este un turneu profesionist de tenis disputat pe terenuri dure. În prezent, face parte din Turneul Challenger al Asociației Profesioniştilor de Tenis (ATP) și se desfășoară din 2019 în fiecare an în orașul Pau din Franța. Radu Albot este numărul 137 mondial și primul moldovean care în iulie 2015 a intrat în TOP 100 ATP la simplu.

 

Un moldovean căutat de Interpol a fost extrădat din Cehia

Un bărbat de 37 de ani, originar din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, anunțat în anul 2020 în căutare internațională pe canalele Interpol, a fost reținut în Cehia. Moldoveanul a fost anunțat în căutare pentru a fi arestat și extrădat la solicitarea Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, fiind învinuit de comiterea infracțiunii „Munca forțată asupra a două sau mai multe persoane”.

 

Radmila Popovici și-a prezentat trei cărți de versuri în Olanda

La Ambasada R. Moldova în Regatul Țărilor de Jos, cu sediul la Haga, a avut loc o întîlnire literară cu genericul „Față în față cu poezia”, a cărei protagonistă a fost scriitoarea Radmila Popovici. Poeta a prezentat publicului volumele sale de versuri „PoEsențe” (2021), „Vene și artere” (Chișinău, 2020), și „Apa care își bea mîinile” (Iași, 2019). Evenimentul a fost organizat de reprezentanța diplomatică a țării noastre, Ambasador – Tatiana Pîrvu.

 

Moldova participă la Săptămîna de conștientizare a rezistenței la antibiotice

”Distribuiți informații, opriți rezistența” este genericul Săptămînii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, desfăşurată în acest an în perioada 18-24 noiembrie, la care participă şi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din R. Moldova. Scopul evenimentului constă în sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial și național.

 

Termenul limită de achitare a impozitului pe avere este 27 decembrie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a finalizat procesul de înmînare a avizelor de plată pentru contribuabilii care au obligația să achite impozitul pe avere. Astfel, contribuabilii care au fost identificați la situația din 1 noiembrie 2021 în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere, au fost informați despre suma impozitului pe avere ce urmează a fi achitată, prin intermediul avizelor de plată. Potrivit Codului fiscal, termenul de achitare a impozitului pe avere este pînă la data de 25 decembrie a anului de gestiune. Deoarece în acest an 25 decembrie este zi de odihnă, termenul-limită de achitare a impozitului respectiv se consideră 27 decembrie.

 

Un spectacol de Emil Gaju va avea loc la Teatrul ”Mihai Eminescu”

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc mîine, 23 noiembrie, începînd cu ora 18.30, spectacolul ”O aventură tomnatică” de Semion Zlotnikov, în regia lui Emil Gaju. Potrivit organizatorilor, “O aventură tomnatică” reprezintă o incursiune insolită în universul casnic al zilelor noastre. Este o comedie dulce-acrișoară, farsă cu subînțelesuri, plină de replici.

 

Benzina și motorina se ieftinesc din nou

Benzina și motorina se ieftinesc din nou. Astfel, potrivit noilor prețuri plafon, afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, benzina cu cifra octanică A-95 va costa 21 de lei și 9 bani litrul, cu 6 bani mai puțin decît ieri. Motorina se ieftinește cu 8 bani, pînă la 18 lei și 31 de bani litrul. Conform reglementărilor aprobate, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de ANRE.

 

Agenția pentru Supraveghere Tehnică are conducere nouă

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, i-a prezentat astăzi angajaților Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST) pe noul director, Ion Moraru, și pe directorul adjunct, Veaceslav Șipitca. Oficialul a urat succes noii conduceri ai AST, menționînd că aceasta poate conta pe sprijinul ministerului. Totodată, Andrei Spînu a cerut noii conduceri să dea dovadă de profesionalism, responsabilitate și integritate în ceea ce privește îmbunătățirea calității și siguranței construcțiilor.

 

Şapte candidaţi vor fi propuşi pentru Consiliul de supraveghere al TRM

Şapte candidaţi la funcţia de membru al Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al companiei „Teleraradio-Moldova” vor fi propuşi plenului Parlamentului de către comisia de profil care a audiat pretendenţii. Este vorba despre Arcadie Gherasim, Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan şi Irina Maţenco. În total, 14 persoane şi-au depus dosarele. Două şi-au retras candidaturile.

 

Procurorul care urma să investigheze acțiunile lui Stoianoglo a depus declarația de abținere

Procurorul anticorupție Andrei Balan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a investiga acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianolgo, în dosarul expulzării profesorilor turci, a depus o solicitare de abținere pe acest caz. Informația fost confirmată de președinta CSP, Angela Motuzoc, care a precizat că declarația a fost depusă săptămîna trecută.

 

Șase persoane au fost reținute pentru contrabandă cu țigări și alcool

Șase bărbați au fost reținuți de oamenii legii, urmare a 20 de percheziții, pentru mai multe activități ilicite, inclusiv contrabandă cu 600 mii de țigarete și 4 000 litri de alcool. Potrivit PCCOCS, activitatea membrilor grupului infracțional a fost documentată timp de 3 luni. Astfel, urmare a perchezițiilor la domiciliile, automobilele, garajele figuranților, precum și la tarabele acestora de la Piața Agroalimentară Centrală din Chișinău, cei șase au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.