REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 iunie 2020)

Starea de urgență în sănătate publică va fi extinsă, anunță premierul

Starea de urgență în sănătate publică ar putea fi extinsă și după data de 30 iunie. Decizia va fi examinată mîine la ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, a menționat premierul Ion Chicu, la finele ședinței săptămînale de luni cu șeful statului Igor Dodon și speakerul Zinaida Grecianîi. Șeful executivului a precizat că, în contextul în care crește numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, săptămîna trecută a fost majorat numărul de paturi din spitale.

Starea de urgență în sănătate publică a fost instituită la 16 mai și urma să se încheie pe 30 iunie curent.

 

În parcurile Chișinăului vor fi din nou gherete și chioșcuri

Agenții economici care vor să amplaseze, în mod legal, gherete și chioșcuri în parcurile și grădinile publice din Chișinău vor trebui să participe la o licitație. Viceprimarul Inga Ionesi a declarat luni, 22 iunie, la ședința on-line a serviciilor municipalității că în această săptămînă va prezenta spre semnare primarului Ion Ceban noua concepție referitoare la comerțul pe timpul perioadei estivale din chioșcuri și gherete. Potrivit acestei concepții, amplasarea chioșcurilor și gheretelor în grădinile și parcurile din Chișinău se va face în urma participării agentului economic la o licitație.

 

Artiștii și meșterii populari își vor expune produsele artistice în spațiul pietonal de pe str. Columna

Artiștii și meșterii populari care își expuneau produsele în scuarul Eminescu din capitală vor putea face același lucru în spațiul pietonal de pe str. Columna. Viceprimarul Inga Ionesi a declarat că municipalitatea a semnat acordul de sponsorizare pentru reparația scuarului Eminescu, din centrul capitalei, și în urma unei ședințe avute cu artiștii și meșterii populari care își expuneau acolo produse s-a decis ca aceștia să își expună produsele în spațiul pietonal de pe str. Columna.

 

300.000 de țigarete fără acte de proveniență, depistate de echipele mobile ale Serviciului Vamal

Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, cu suportul informațional al angajaților Serviciului de Informații și Securitate, au depistat 300.000 de țigarete fără acte de proveniență, într-un minivan ce se deplasa pe un teren agricol. Cazul a fost înregistrat în regiunea de nord a țării, orașul Edineț. În cadrul operațiunii comune, conducătorul auto, un conațional în vîrstă de 31 de ani, a fost somat să oprească pentru verificări. Conform informațiilor preliminare, țigările urmau să fie transportate și comercializate ilegal în Uniunea Europeană.

 

A fost lansat „Catalogul Vinurilor de Aur 2019”

Brandul ”Vinul Moldovei” a prezentat „Catalogul Vinurilor de Aur 2019”, unde şi-au găsit loc cele mai apreciate vinuri la concursurile internaționale de profil. Aceasta este cea de-a doua ediție a catalogului, iar inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) vine după ce anul trecut R. Moldova a înregistrat un număr dublu de medalii – 842 de distincții - la competițiile de specialitate de peste hotare. Potrivit ONVV, 77 de vinuri de la 44 de vinării din țară pot fi descoperite în cea de-a doua ediție a „Catalogului Vinurilor de Aur”, pentru 2019.

 

În trei localităţi din UTA Gagauz-Yeri vor fi deschise noi sectoare de poliţie

Noi sectoare de poliţie urmează să fie deschise în acest an în trei localităţi din UTA Gagauz-Yeri. Potrivit surselor din autonomie, pînă la finele verii curente va fi dat în folosinţă sectorul nou de poliţie din satul Dezghinja. Afară de această localitate, punctul va avea în gestiune şi satele învecinate Bujac şi Congazcic. Lucrările de construcţie din Dezghinja au demarat în septembrie 2019, iar finalizarea este preconizată pentru august curent.

 

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 14.200

Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 14.200 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, iar numărul deceselor provocate de acesta a ajuns la 475. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 465 persoane infectate se află în stare gravă, 32 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 1.094 sînt internați în stare de gravitate medie. Pînă la data de 22 iunie, au fost confirmate 2182 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 557, asistenţi medicali - 865, personal auxiliar - 620, felceri - 114, farmaciști - 26.

 

Poliția a reținut un tînăr din Anenii Noi, acuzat că ar fi membrul unei grupări infracționale

Un tînăr, în vîrstă de 24 de ani, care a fost condamnat pe 19 martie la 10 de închisoare pentru comercializarea drogurilor, iar ulterior dat în căutare, a fost reținut de angajații Direcției Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP. Acesta are 24 de ani și este originar din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Angajații IGP au stabilit că bărbatul este membru activ al unei grupări criminale bine organizate, care pe parcursul anului 2019 s-a ocupat de comercializarea drogurilor de origine vegetală.

 

În ianuarie-mai, la SFS au fost înregistrate 4000 de contracte de locaţiune

Peste patru mii de contracte de locaţiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), în lunile ianuarie – mai curent. „În perioada ianuarie – mai 2020, Serviciul Fiscal de Stat a continuat măsurile de conformare și informare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile cu privire la obligațiile stabilite de actele normative. Urmare a acțiunilor întreprinse au fost identificate 1 450 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile”, indică surse de la SFS. În perioada de referinţă, la SFS au fost înregistrate 4 492 contracte de locațiune/chirie.

 

Astăzi s-a dat startul etapei a II-a de înscriere a copiilor din Chișinău în clasa I

Astăzi, 22 iunie, a început cea de-a II-a etapă de înscriere a copiilor în clasa I, în instituțiile de învățămînt din capitală. Acțiunea va dura pînă pe data de 28 august, urmînd a fi completate locurile rămase disponibile după I-a etapă. Pe 19 iunie, a fost ultima zi de recepționare a cererilor de înscriere în I-a etapă. Astfel, în perioada de referință au fost expediate 8438 de cereri, dintre care 2269 au fost înregistrate, 903 – cereri neînregistrate, în așteptare – 179 și cereri de înmatriculare – 1554.