REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 iulie 2020)

Conducerea Parlamentului a discutat cu șeful misiunii FMI

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Alexandru Slusari, precum și președintele Comisiei economie, buget și finanțe Vladimir Golovatiuc au discutat, în format online, cu Ruben Atoyan, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional. Discuțiile au vizat elaborarea noului program cu FMI și măsurile necesare pentru lansarea acestuia.

 

404 persoane infectate cu COVID-19 sînt în stare gravă

Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 21 442 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 404 persoane infectate se află în stare gravă. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 25 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată, iar 973 sînt internați în stare de gravitate medie.

 

În capitală va circula o nouă rută de autobuz

De la 1 august, în capitală va circula o nouă rută de autobuz, care va face legătura dintre Chişinău și localitatea suburbană Coloniţa. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în contextul în care 80% dintre locuitorii din Colonița lucrează în capitală. Necesitatea asigurării cu transport public a locuitorilor vine, după ce pe ruta de microbuz 117 au rămas să activeze doar două unități de transport, ceea ce nu era suficient. Orarul nou de circulaţie şi itinerarul va fi stabilit de Primăria satului Coloniţa.

 

A fost lansat Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova

Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova a fost lansat marţi, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției/Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene în Republica Moldova. Ghidul este o publicaţie practică, disponibilă acum pentru orice antreprenor din ţară. Acesta poate fi găsit în trei limbi. El conține linkuri active care direcționează către paginile dorite, iar datorită formatului „user friendly”, poate fi accesat și citit în versiune mobilă. Totodată, conținutul acestuia va fi actualizat continuu în baza studiilor de caz specifice și evoluția cadrului juridic din țară.

 

CNAM a contractat în premieră unele servicii de intervenție în cazul copiilor cu autism

Compania Națională de Asigurări în Medicină a contractat, în acest an, în premieră, unele servicii de intervenție în cazul copiilor cu tulburări de spectru autist. CNAM a semnat pentru anul 2020 un contract în valoare de circa 500 de mii de lei cu Asociația Obștească “SOS Autism”. Astfel, copiii cu autism vor beneficia de teste de diagnostic în autism și terapii recunoscute la nivel internațional.

 

Un bărbat din Ștefan Vodă a decedat fiind acoperit de un mal de nisip

Unbărbat de 41 de ani a murit, după ce peste el s-a prăbușit un mal de nisip. Tragedia a avutloc în localitatea Talmaza, din raionul Ștefan Vodă, pe teritoriul unei cariere de nisip. Victima, împreună cu fiul său și un consătean urmau să încarce o remorcă cu nisip, însă un mal s-a surpat și s-a prăbușit peste bărbat. El a murit în drum spre spital.

 

Primăria Chișinău vrea să dezvolte piste pentru bicicliști

Viceprimarul capitalei Victor Chironda a anunțat că municipalitatea Chișinău își propune să amenajeze piste pentru bicicliști pe strada 31 august 1989, bulevardul Grigore Vieru, bulevardul Mircea cel Bătrîn și piste comune pentru transport public pe străzile Pușkin, Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexei Mateevici și Ștefan cel Mare. În acest sens, a fost creat un grup consultativ, care va acorda suport în procesul de dezvoltare a transportului alternativ, adică a transportului cu bicicleta.

 

56 de tineri au accesat Programul de stat „Prima Casă” în ultima săptămînă

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4576 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,298 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,149 miliarde lei. Din 4576 beneficiari, 3190 sînt familii, iar 1386 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 595,61 mii lei.

 

O tînără de 19 ani este suspectată de trafic de copii

O tînără în vîrstă de 19 ani, originară din Soroca a fost reținută recent de poliție, fiind suspectată de trafic de copii. Oamenii legii au stabilit că pe parcursul anilor 2017-2018, bănuita a recrutat două minore și o tînără din raionul Soroca. Fetele erau cazate în apartamente din orașul Chișinău pentru a presta servicii contra plată. Suspecta a fost reţinută pe un termen de 72 ore, iar ulterior plasată în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă va fi dovedită vinovăţia, aceasta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

 

La Chișinău a fost semnat un memorandum privind dezvoltarea sistemului educațional

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au semnat un memorandum cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și al Comunicațiilor și Instituția Publică Centrul de Instruire și Inovații TIC – Tekwill, privind dezvoltarea sistemului educațional bazat pe competențe digitale ca răspuns la criza provocată de COVID-19. Memorandumul „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții" prevede elaborarea suporturilor didactice digitale și dotarea școlilor din Republica Moldova cu echipamentele necesare pentru introducerea educației digitale la toate nivelele.

 

Întreprinderile mici din Republica Moldova vor beneficia de noi programe de dezvoltare

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor beneficia de noi programe de dezvoltare. Un memorandum de cooperare în acest scop a fost semnat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE). Prin acest document, cele două instituții și-au propus inițierea unor proiecte comune de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii și susținerea antreprenoriatului local.