REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 decembrie 2020)

UE oferă R. Modova 21,4 milioane de euro pentru reforma Poliţiei

UE va extinde asistenţa financiară pentru reforma poliţiei în R. Moldova pentru anul 2021. Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat, în şedinţa de astăzi, avizul consultativ privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Addendumului nr. 2 la Acordul de finanţare dintre Guvernul R. Moldova şi Uniunea Europeană privind Programul de suport bugetar pentru reforma poliţiei în R. Moldova pentru anii 2017-2020. UE urmează să redirecţioneze fondurile existente pentru suportul bugetar pentru reforma poliţiei în vederea sprijinirii eforturilor organelor de aplicare a legii.

 

Moldovenii vor ieși mai devreme la pensie

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, din 1 ianuarie 2022, vîrsta standard de pensionare a femeilor va fi de 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. Documentul mai prevede că femeile care au născut și au educat pînă la vîrsta de 8 ani cinci și mai mulți copii, vor ieși la pensie la 54 ani. Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vîrsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani pînă la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

 

Au fost aprobate cinci standarde de calificare pentru formarea profesională

Membrii Consiliului Național pentru Calificări au examinat proiectele a cinci standarde de calificare pentru formarea profesională conform cerințelor pieței muncii, elaborate de către grupurile de lucru, la solicitarea partenerilor de dezvoltare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Standardele au fost elaborate în cadrul Proiectelor „Inițiative pentru dezvoltarea competențelor în domeniul energiei solare”, implementat de Asociația Educație pentru Dezvoltare, „Promovarea învățămîntului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și "Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”.

 

Primăria capitalei își dorește un cod unic pentru publicitate

Primăria Chișinău vrea să implementeze un cod vizual unic pentru publicitatea exterioară. Administrația municipiului Chișinău a îndemnat agenții economici să implementeze un cod vizual unic pentru publicitatea stradală, în acest sens a solicitat instalarea panurilor publicitare mici realizate și aplicate conform standardelor acceptate la nivel internațional. Codul vizual unic pentru publicitatea exterioară este realizat de două organizații neguvernamentaele.

 

Corporativele și ceremoniile cu ocazia sărbătorilor au fost interzise in capitală

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis că evenimentele de tip corportiv sau ceremonie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, sînt interzise în toate unitățile de alimentație publică (restaurante, cafenele, etc.). Hotărîrea vine, după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat, la 21 decembrie curent, că situația epidemiologică este gravă și urmează să fie impuse restricții pe teritoriul municipiului Chișinău. Așadar, în perioada 22 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 se interzice desfășurarea evenimentelor și ceremoniilor festive sau corporative.

 

R. Moldova va primi un grant în valoare de 6,25 milioane de franci elvețieni

R. Moldova va primi un grant în valoare de 6,25 milioane de franci elvețieni din partea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării proiectului Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Sănătăţii al R. Moldova şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare cu privire la faza II a implementării Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

 

Serviciul Fiscal a reamintit că vînzările electronice necesită înregistrare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) amintește contribuabililor care desfășoară activitatea de comerț on-line că aceasta necesită înregistrare. În acest context, Serviciul face trimitere la mai multe prevederi ale Legii privind comerţul electronic. Conform legii nominalizate, „comerţul electronic reprezintă activitatea de întreprinzător a persoanelor fizice şi juridice de vînzare a bunurilor, executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice şi/sau a contractelor electronice”.

 

Modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale al R. Moldova au fost publicate în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova au fost publicate în monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Astfel articolul 17, alineatul (4) al Codului va avea următorul cuprins: „În vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media au dreptul să includă în oferta de servicii transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau achiziționate din state terțe, care corespund prevederilor Concepției și ale Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”.

 

Un membru al Asociației Polițiștilor "Scutul Dreptății" a fost reținut de CNA

Un membru al Asociației Polițiștilor "Scutul Dreptății" din Ialoveni a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA după ce ar fi promis unui bărbat să-l ajute să obțină tutela și să-i fie recunoscută paternitatea asupra unei minore, născute în concubinaj. Pentru serviciile sale, bărbatul a pretins mită în suma de 500 de euro. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de influență, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la șase ani de pușcărie.

 

Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea bugetului de stat pentru anul 2021, legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021, au fost publicate în Monitorul Oficial. Potrivit documentului publicat, bugetul de stat pentru anul 2021 se aprobă la venituri în sumă de 41415400,0 mii de lei și la cheltuieli în sumă de 55399600,0 mii de lei, cu un deficit în sumă de 13984200,0 mii de lei.