REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 octombrie 2021)

Benzina și motorina se scumpesc din nou

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat prețuri plafon mai mari la produsele petroliere. Astfel, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină și motorină cu 4 bănuți mai mult, potrivit noilor prețuri afișate. Mai exact, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 ajunge la 21 de lei și 61 de bani pentru un litru. Prețul motorinei va constitui 18 lei și 65 de bani.

 

Vom trece la ora de iarnă

Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Guvernul a avizat negativ un proiect care prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. „Se discuta la nivelul Uniunii Europene să nu se mai treacă la ora de iarnă. Această discuție mai continuă, nu s-a luat nici o decizie. Și anul acesta în UE va fi aplicată practica altor ani, adică o să trecem la ora de iarnă. Credem că trebuie să ne racordăm la aceleași practici”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

 

77 de tineri vor primi burse de merit

Cabinetul de miniștri a aprobat lista studenților și elevilor, beneficiari ai burselor de merit în anul de studii 2021-2022. Astfel, 12 tineri vor primi Bursa Republicii, în valoare de 1640 de lei, iar alți 15 tineri vor obține Bursa Președintelui Republicii Moldova, în valoare de 1490 - 1155 de lei. Totodată, vor fi oferite 20 de burse „Gaudeamus” de 990 de lei și 30 de burse ale Guvernului, în valoare de 1365 de lei.

 

MAI a lansat o operațiune națională de prevenire a infracțiunilor

Ministerul Afacerilor Interne a lansat joi operațiunea națională de prevenire a infracțiunilor, cu sloganul „Toamnă sigură!”. Potrivit MAI, scopul acțiunii este îmbunătățirea timpului de reacție pe mai multe segmente privind prevenirea și descurajarea încălcărilor și infracțiunilor. În campanie vor fi implicate trei subdiviziuni ale ministerului. Polițiștii, carabinierii și polițiștii de frontieră vor efectua patrulări în traficul rutier, vor monitoriza respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19 și vor asigura ordinea și securitatea publică pentru a preveni infracționalitatea, inclusiv cea transfrontalieră.

 

Termoelectrica activează în regim normal

SA ,,Termoelectrica” din capitală activează în regim normal, doar că utilizează combustibil alternativ (păcură) în loc de gaze naturale. Potrivit întreprinderii, stocul propriu limitat de păcură pentru producerea energiei electrice și termice a fost terminat pe parcursul a două zile, și din 15 octombrie, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, a început să proceseze păcura din rezerva de stat.

 

Vom primi păcură din România

Autoritățile din România sînt dispuse să asigure necesarul de păcură al Republicii Moldova. „România va putea trimite păcură cît e nevoie, nu e o problemă. Rafinăriile din România pot produce suficient de multă păcură atît pentru consum intern, cît şi pentru a ajuta Moldova şi studiem împreună cu colegii de la Chișinău pentru a-i ajuta. Avem contact permanent la nivelul Ministerului de Externe, la nivelul Ministerului Energiei, „Transgaz” direct cu operatorul de transport de peste Prut şi sînt convins că R. Moldova nu va rămîne fără gaz”, a declarat ministrul interimar al Energiei din România.

 

Moldovenii iau tot mai multe credite de la bănci

Moldovenii accesează tot mai multe împrumuturi de la bănci. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în luna septembrie, creditele noi acordate au însumat 4 481,5 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 36,2% față de luna septembrie a anului trecut. Populația, de regulă, se împrumută în lei moldovenești. Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la doi pînă la cinci ani, cu o pondere de 57,3% în totalul creditelor acordate

 

Servicii mai bune de aprovizionare cu apă pentru locuitorii din Fălești și Drochia

În orașele Fălești și Drochia au fost inaugurate proiectele finanțate de Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă. Valoarea totală a proiectului implementat la Fălești este de 35,87 milioane de lei, dintre care 32,56 mln de lei acordați de UE, și 3,30 mln - contribuție locală. Valoarea totală a proiectului similar din orașul Drochia constituie 91,73 mln de lei, dintre care 85,25 mln de lei oferiți de UE, și 6,47 mln de lei - contribuție locală.

 

Comisia de la Veneția va oferi asistență în realizarea reformei justiției

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a anunțat miercuri, la Chișinău că instituția pe care o reprezintă va oferi Republicii Moldova asistență în realizarea reformei justiției, iar în următoarele săptămîni va veni cu o opinie privind modificările operate la Legea Procuraturii. Șeful Comisiei de la Veneția a menționat că actuala guvernare ar trebui să opereze modificări în legislație cu precauție și să nu se grăbească. El a precizat că va fi format un grup de lucru ce va oferi asistență autorităților în procesul de reformare a justiției.

 

Serviciile publice în formă electronică vor fi prestate în mod prioritar

Guvernul a aprobat Legea cu privire la serviciile publice, o premieră legislativă în Republica Moldova, care presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, dar și dreptul beneficiarului serviciilor publice de a solicita prestarea unui serviciu la orice oficiu al prestatorului de servicii publice sau la orice centru multifuncțional sau centru unificat de prestare a serviciilor, indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință.

 

APCE salută decizia autorităților de la Chișinău de a reforma sistemul judiciar

La finalul unei vizite de informare în Republica Moldova, coraportorii de monitorizare ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au salutat hotărîrea autorităților de la Chișinău de a reforma sistemul judiciar. Cei doi coraportori, Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez au salutat, în special, adoptarea amendamentelor constituționale privind depolitizarea sistemului judiciar. Aceștia au salutat, de asemenea, cooperarea cu Consiliul Europei în realizarea reformei judiciare. Coraportorii au mai spus că partidul de guvernămînt are acum responsabilitatea de a îmbunătăți transparența în finanțarea partidelor politice.