REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 iulie 2021)

Certificatele de vaccinare COVID-19 pot fi obținute on-line

Platforma certificate-covid.gov.md, care generează certificatele de vaccinare, a fost lansată de Ministerul sănătății. Potrivit conducerii MSMPS, documentul este gratuit și poate fi descărcat on-line începînd de astăzi. „Certificatele de vaccinare deja conțin două identificatoare de tip QR cod și sînt emise în trei limbi și poate fi descărcat din Sistemul informațional al Registrului de vaccinare electronic”, a spus în cadrul unei conferințe de presă secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea.

 

Ploile torențiale au provocat pagube în localități din șapte raioane

Ploile torențiale au provocat prejudicii în mai multe localități din raionale Soroca, Criuleni, Ungheni, Florești, Basarabeasca, Orhei și UTA Găgăuzia. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, în localitatea Dubna din raionul Soroca ploile cu grindină au distrus 185 hectare de rapiță, 260 ha de porumb și 96 ha de grîu. În satul Stoicani, precipitațiile și vîntul puternic a smuls 100 foi de ardezii de pe acoperișul unui depozit agricol, iar la Slobozia-Cremene ploile au afectate 102 hectare de livezi. Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Miclești, raionul Criuleni, unde un drum local a fost distrus pe o distanță de 2,5 km. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pentru următoarele zile pe întreg teritoriul crește riscul de inundații locale.

 

15 ucraineni vor fi plasați în carantină după ce au fost prinși la frontieră cu teste false la COVID-19

15 pasageri ai unui microbuz de rută, toți cetățeni ai Ucrainei, au fost plasați în carantină după ce au prezentat polițiștilor de frontieră moldoveni din punctul de trecere Criva – Mamaliga, teste PCR Covid-19 false. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, incidentul a fost înregistrat ieri, pe direcția de intrare în țară. Pe lîngă conducătorul auto, în microbuzul de rută se aflau 15 cetățeni ucraineni. După identificarea persoanelor, angajatul instituției de frontieră a solicitat celor care nu-și doresc să fie plasați în autoizolare să prezinte un document care i-ar scuti de aceasta.

 

Un tînăr din Dondușeni a decedat în rezultatul unui accident rutier

La 20 iulie curent, în jurul orei 23.00 poliția din Dondușeni a fost sesizată referitor la un accident rutier care a avut loc în localitatea Elizavetovca, în urma căruia un tînăr a decedat. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că un tînăr de 26 de ani, avînd ca pasageră o minoră de 17 ani, ambii din aceeași localitate, conducînd o motoretă cu lumina deconectată, a pierdut controlul volanului și s-a tamponat într-un automobil Dacia Duster, care era parcat regulamentar pe acostament. În urma impactului conducătorul motoretei a fost proiectat pe asfalt, iar în rezultatul traumei primite, acesta a decedat. Pasagera nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

România oferă o nouă donație de vaccinuri Pfizer

România oferă o nouă donație de vaccinuri Pfizer cetățenilor din R. Moldova. Cele 100 de mii de doze de vaccin Pfizer vor ajunge săptămîna aceasta în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid, Andrei Baciu. „Așa cum România a făcut pînă la momentul de față importante donații R. Moldova, acestea vor continua cu un transport săptămîna aceasta de 100 000 de doze Pfizer”, a declarat Andrei Baciu.

 

ANSP a primit echipament nou donat de OMS

Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ a fost dotat cu un stivuitor electric performant, achiziționat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene. Potrivit datelor ANSP, angajații depozitului aproape zilnic recepționează și distribuie vaccinuri, consumabile, echipamente, materiale informative și alte bunuri. Conform datelor oferite de MSMPS, pînă în prezent R. Moldova a recepționat 1.248.090 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

 

Persoanele care au făcut pneumofibroză după COVID-19 pot beneficia de reabilitare medicală

Casa Națională de Asigurări Sociale /CNAS/ a anunțat astăzi că persoanele care au pneumofibroze, drept consecință a COVID-19, pot beneficia de bilete de tratament sanatorial. Potrivit CNAS, biletele vor fi oferite fără rînd, chiar dacă persoana a mai beneficiat recent de tratament la sanatoriu. Biletele de tratament sanatorial pot fi primite în baza trimiterii-extras (Formular nr.027/e) din fişa medicală a bolnavului de staţionar (Formular nr.003/e-2012) sau fişa medicală a bolnavului de ambulator (Formular nr.025/e).

 

În UTA Găgăuzia a început înregistrarea candidaților pentru alegerile în Adunarea Populară

Comisia electorală din autonomia găgăuză a început astăzi înregistrarea candidaților pentru alegerile în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri (APG). Procesul se va desfășura cu respectarea strictă a normelor de combatere a COVID-19. Conform deciziei Comisiei, în sediul instituției electorale vor avea acces nu mai mult de trei persoane, care obligatoriu vor dezinfecta mîinile, vor măsura temperatura şi vor purta mască. De asemenea, în clădirea Comisiei se va respecta distanța socială, igienizarea spațiului, alte măsuri de prevenție.

 

Centrul Covid din Ceadîr-Lunga şi-a reluat activitatea

Secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului raional Ceadîr-Lunga, care este şi Centru pentru pacienții cu Covid-19, şi-a reluat în această săptămînă activitatea, în conformitate cu un ordin al Ministerului sănătății. Potrivit autorităților, ieri, în acest Centru Covid erau internați cinci pacienți, dintre care trei aveau infecția cu noul coronavirus confirmată. Astăzi, în secție sînt internați deja nouă pacienți, dintre care șapte confirmați. În ultimele 24 de ore, în autonomia găgăuză au fost identificate nouă cazuri de infectare cu Covid-19. În total, de la începutul pandemiei, în regiune au fost infectate 7083 de persoane.

 

În prima jumătate de an în nordul țării au fost investiți peste 128 mln de lei în 13 proiecte

În prima jumătate a anului curent, Agenția de Dezvoltare Regional Nord (ADR Nord) a valorificat 128,14 milioane de lei pentru realizarea a 13 proiecte în raioanele de nord ale țării. Informațiile au fost prezentate în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord. Potrivit Mariei Prisacari, directorul ADR Nord, Agenția a gestionat patru proiecte de dezvoltare regională finanțe din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), fiind valorificat 26,85 milioane de lei.

 

Sheriff Tiraspol a cîștigat în fața campioanei Armeniei

Echipa Sheriff Tiraspol a învins cu 1-0 pe campioana Armeniei, Alashkert Erevan. O victorie în retur califică echipa moldoveană în grupele Ligii Campionilor. Golul victoriei a fost înscris de Henrique de Susa Silva în minutul 85. Returul este programat la Tiraspol, pe 28 iulie. În cazul calificării în următoarea etapă a competiției, Sheriff va juca cu echipa cîștigătoare a confruntării dintre Kairat Almatî și Steaua Roșie Belgrad.

 

Tinerii vor putea beneficia de granturi pentru dezvoltarea afacerilor

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat un nou Apel de granturi în cadrul Programului „Start pentru Tineri". Perioada depunerii aplicațiilor este 19 iulie-19 august. Antreprenorii care au absolvit Etapa a II-a a Programului sînt îndemnați să participe la etapa de finanțare. Valoarea maximă a grantului este de 180 mii de lei. Contribuția proprie este de minim 20 la sută.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37